İsviçre Rojava için ayakta

İsviçre’de yaşayan Kurdistanlılar ve dostları Rojava’ya yönelik işgal saldırılarına karşı alanlara çıktı. Basel, Cenevre, Lozan, Luzern, Biel ve Zürich kentlerinde yapılan eylemlerle saldırılar kınandı.

CENEVRE 

İsviçre’nin Cenevre kentinde yaşayan Kurdistanılar işgal saldırılarını kınamak için Cenevre Garı önünde toplandı. Polisin izin vermemesi üzerine Kürt Toplum Merkezi’ne geçen eylemciler burada bir açıklamada bulundu. Kürt Toplum Merkezi yetkilileri İsviçre Polisinin tutumunun Rojava’ya dönük saldırıları onayladığı anlamına geldiğini ifade ederek “Bizler her zaman sokakta olacağız. Polisin bu tutumu ile Rojava’da sivilleri katleden işgalci Türk Devletinin saldırıları arasında paralellik bulunuyor. Halkımız orada katledilirken kimse bizden sessiz kalmamızı beklemesin. Polisin bu tutumunu kınıyoruz. İnadına her gün alanlarda olacağız” dedi.

ZÜRİH


Rojava’ya dönük saldırıların protesto edildiği merkezlerden biri de İsviçre’nin Zürih kenti oldu. Zürih Demokratik Kürt Toplum merkezi ve Beritan Kadın Meclisinin çağrısı üzerine Zürih Merkez Tren İstasyonunda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları pankart açıp Türk devletinin saldırılarını protesto etti. Eyleme Rojava Dayanışma Komitesi aktivistleri de katıldı.

Yapılan açıklamada işgalci Türk devletinin Rojava’nın sivil alt yapısına yönelik saldırılarının bir insanlık suçu olduğu belirtilerek bu saldırılara karşı sessiz kalınmayacağı ifade edildi.

Zürih Demokratik Kürt Toplum merkezi eşbaşkanı Ubeyt Kutum burada yaptığı konuşmada “Türk devleti Kürdistan dağlarında hezimete uğramıştır. Gerilla karşısında çaresiz kalan Türk devleti, Rojava‘daki sivil yerleşim altyapılarının bombalayarak yaşadığı hazmettim üstünü örtmek istiyor. Ne olursa olsun biz sonuna kadar direneceğiz” dedi.

BASEL


Basel Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar ve Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) bileşenleri ile enternasyonalist halklardan devrimci kurumlar bir eylem gerçekleştirdi.

Eylem öncesi işgal saldırıları sonrası şehit düşen siviller şahsında mumlar yakılarak 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Bl) Eşbaşkanı Kendal Matur düzenlenen saldırılara ilişkin bir açıklamada bulundu. İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) işgal saldırılarına ilişkin Almanca basın metinlerinin okunduğu eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-E) açıklaması okundu.

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) adına Tutsakların Sesi Platformu (TSP) temsilcisi Hasan Sevim ile Basel Rojava Komitesi, Tamil Eelam/Tamil İlam Kurtuluş Kaplanları (LTTE) temsilcisi Wairamuthu Sivarupan sivil yaşam alanlarına ve sivil halka yönelik saldırılara karşı birer açıklamada bulundu.

LOZAN

İşgalci Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye'ye Rojava devrimini boğmak adına sivil yaşam kaynaklarını ve sivil halkı hedef alan bombardıman saldırılarına karşı Lozan kentindeki eylemin adresi St Laurent meydanı oldu.
Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Lajîn Kadın Meclisi'nin acil eylem çağrısına üzerine 4 parça Kürdistan'dan Kürdistanlılar ve dostları St. Laurent meydanında bir eylem düzenledi. Fransızca basın bildirisinin okunduğu eylemde CDK-Lozan Eşbaşkanı Hatice Kandal sivil yaşam kaynaklarını hedef alan işgal saldırılarına karşı uluslararası kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. Türk devletinin askeri ve siyasi arenada sıkıştığı anlarda Rojava devrimine saldırdığına işaret eden Kandal "Kürdistanlılar ve dostları olarak işgal saldırıları sonlandırılıncaya kadar başta Kürdistanlılar olarak alanları terk etmeyeceğiz. Uluslararası kurumları ve devletleri işgal saldırılarına karşı tutum almaya çağırıyoruz" diye konuştu.

LUZERN 

Saldırılara karşı bir başka eyleminde İsviçre’nin Luzern şehrinde gerçekleştirildi. Eylem, Kurdistan şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Eylemde konuşan CDK-S Luzern eşbaşkanı Mulla Şahin “22 Aralık gerillanın kahramanca eyleminde sonra bunu haz edemeyen faşist Türk devleti Rojava'yı bombalayarak sivil halkı katlediyor. Filistin'e ağlayan faşist türk devleti, Rojava'ya saldırarak 3 maymunu oynuyor. Faşist Türk devleti, kahraman Kürt savaşçıları karşısında aciz kalırken Rojava'da sivil yerleşim alanlarına saldırıda bulunuyor. Rojava'nın statüsünü kabul etmeyerek Kürt halkının kazanımlarına karşı çıkıyor. Sivil insanların barınma ve ihtiyaç merkezlerini bombalıyor. Buda ancak aciz bitmiş bir sisteme, faşist Türk devletine yakışır. Bu onların ne kadar aciz olduklarını gösteriyor” dedi.

Eylemde konuşan Tewgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) üyesi Hogir Diren ise  "İşgalci Türk devleti Kürt soykırımını gerçekleştirmek için Rojava’ya topyekün katliam saldırısı gerçekleştiriyor. Uluslararası kamuoyunun gözü önünde Kurdistan’da bir soykırım saldırısı başlatıp Kurdistan’ı işgal etmek istiyor. Kurdistan’ın yiğit kahraman ve destanlar yaratan gençleri nasıl ki başta Zap, Avaşin ve Metina olmak üzere birçok yerde büyük cesaret örneği gösterip tarih yazıyorsa, bugünde gelişen bu işgal saldırılarına karşı yediden yetmişe herkesin seferberlik ruhuyla hareket ederek alanları cehenneme çevirme zamanıdır” şeklinde konuştu.

BİEL 

İsviçre’nin Biel şehrinde bir araya gelen Kürt halkı Rojava için seslerini haykırdı. Eylem Rojava‘da Şehit düşenler adına 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı
Eylemde konuşan Ahmet Kaya, “Dünyada kimse Kürtlerle yürümüyor, arkasında durmuyor, yardım etmiyor, durumlarını ve acılarını gündeme koymuyorlar. İsrail Filistin savaşında çocuklar ölüyor kadınlar ölüyor, neden herkes Rojava’da suçsuz ve sebepsiz yere ölen halka sesiz kalıyor? Bu saldırılara karşı kimse sessiz kalmamalıdır” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından dost kurumlar Almanca ve Fransızca basın açıklamalarını okudu.