İsviçre, Türkiye’nin iade talebini reddetti: Sözkonusu olamaz

Türk devleti, İsviçre’de sürgünde yaşamak zorunda kalan insan hakları savunucusu Ethem Açıkalın’ın iadesini talep etti. Bu talebi reddeden İsviçre, iadenin sözkonusu olamayacağını bildirdi.

AKP rejimi, içeride insan hakları savunucularına yönelik benzeri görülmemiş bir baskı kampanyası yürütülürken, bu baskıları dışarıya da taşımaya devam ediyor.

Türk devleti son olarak, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında 2010 yılından beridir İsviçre’de siyasi sığınmacı olarak yaşayan Adana İnsan Hakları Derneği (İHD) Eski Başkanı Ethem Açıkalın’ın Türkiye’ye iadesini istedi.

20 YILDAN FAZLA CEZA ALDI

İHD Adana Şubesi Başkanlığı çalışmaları kapsamında Açıkalın’ın hakkında birçok dava açılmış ve mahkumiyetler verilmişti.

Açıkalın’ın insan haklarının korunması için yürüttüğü çalışmalarını, örgüt üyeliği kapsamında değerlendiren Adana Ağır Ceza Mahkemesi farklı dosyalardan toplamda 20 yıldan fazla hapis cezası vermişti.

FEDERAL SAVCILIK: İADESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ

Baskılar, tehditler ve mahkumiyetlerden dolayı Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan Açıkalın, 2010 yılından beridir İsviçre’de siyasi sığınmacı olarak yaşıyor.

Burada da Açıkalın’ın peşini bırakmayan Türk devleti, bu kez iadesini istedi. Adana Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Büyükbaş imzalı iade talebini değerlendiren İsviçre Federal Savcılığı, iade talebini reddetti. Federal Savcılık hem İsviçre’nin kendi iç hukuku hem de uluslararası hukuk dikkate alınarak, Açıkalın’ın Türkiye’ye iade edilmesinin kendileri acısından söz konusu olmayacağına karar verdi.

Öte yandan Türkiye'nin iade talebinin Açıkalın'ın öncülük ettiği İHD İsviçre Şubesi'nin açılış hazırlıklarının yapıldığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde Açıkalın ve bir grup insan hakları savunucusu İHD İsviçre şubesinin açılışını duyurmuştu.