İsviçre ve İspanya’da Türk devleti protestosu

İsviçre’nin birçok kentinde ve İspanya'nın başkenti Madrid'de alanlara çıkan binlerce kişi Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği soykırım saldırılarını protesto etti.

Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla İsviçre’de yaşayan Kürtler ve dostları kesintisiz eylemlerle bugün de alanlardaydı.

BERN

İşgalci Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal ve katliam saldırılarına karşı İsviçreli alternatif örgütler öncülüğünde sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştirildi.

RJG Bern’in (Devrimci Gençlik Örgütü) çağrısı ile öğle saatlerinde merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen İsviçreli Türkiyeli ve Kürdistanlı gençlik örgütleri tarafından düzenlenen eylemde AKP/MHP faşizminin Rojava’ya yönelik işgal ve katliam saldırıları protesto edildi.

Aktivistler tarafından “Barış için biz burada işgal eylemi yapıyoruz”, “Rojava devrimini savunalım” yazılı pankartlar şehrin yüksek yerlerine asıldı. 3 saat boyunca burada kalan eylemciler tarafından bildiriler okunurken ayrıca Türk devletinin saldırısında yaşamını yitiren sivillerin isimleri okunarak anıldı.

Akşam saatlerinde yürüyüşe geçen eylemciler İsviçre Ulusal Parlamentosu önüne geldi. Burada yaklaşık 1 saat süren oturma eylemi boyunca Almanca bildiriler okunurken İşgale ve İsviçre ile Avrupa devletlerinin suskunluğuna karşı sloganlar atıldı.

Rojava’da bulunan enternasyonalist savaşçı telefonla bağlanarak eylemcileri selamladı. Eyleme ayrıca İnsan Hakları gözlemcileri de katıldı.

RJG Bern adına ANF’ye konuşan Kadın aktivist “Bu çağrımız başta İsviçre halkı olmak üzere tüm Avrupa halklarınadır. Bugün burada Rojava’daki faşist saldırıya karşı biz işgal eylemi yapıyoruz. Türk devletinin Kürt halkına ve Rojava’da ki devrime karşı giriştiği saldırı savaşlarına karşı İsviçre devleti harekete geçirmeye çağırıyoruz. İsviçre devleti Erdoğan’a gönderdiği savaş mühimmatları ve silahlarla bu işgale ortak olmuştur. Bu yönüyle Rojava’da ki direniş bizleri de ilgilendirmektedir. Silah satışına derhal son verilmeli. İsviçre halkı ve gençliği bu işgali durdurmak için harekete geçmeli” dedi.

RiseUp4Rojava kampanyası çerçevesinde aktivistler tarafından kent merkezinin duvarlarına afişler yapıştırıldı. Yaklaşık 1 saat süren eylem sonrası kitlenin binleri bulmasıyla tekrar yürüyüşe geçen eylemciler yönünü bu kez Türk Büyükelçiliğine çevirdi. Büyükelçilik önünde gerçekleştirilen mitingde Erdoğan, AKP-MHP faşizminin Rojava’ya yönelik işgaline karşı sık sık “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Rojava’da faşizm yenilecek, halklar kazanacak” sloganları atıldı.

Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen eylem sonrası tekrar sloganlarla yürüyüşe geçen eylemciler eylemlerini merkez tren istasyonu önünde sonlandırdı.

BASEL

Basel Claraplatz’ta bir araya gelen Kürtler ve dostları Türk devletinin Rojava işgaline karşı bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi. Sık sık “İşgalci Türk devleti Rojava’dan defol”, “Rojava faşizme mezar olacak” sloganları atan eylemciler Kanton Parlamentosu önüne geldi. Burada yaklaşık 1 saat süren oturma eylemi boyunca Almanca bildiriler okundu. Oturma eylemi sonrası tekrar yürüyüşe geçildi. Eylem Barfüsserplatz’da sonlandırıldı.


LUZERN

Luzern kentinde de Kanton Parlamentosu önünde Kürtler ve dostları tarafından aynı amaçla bir miting yapıldı.

MADRİD

İspanya’nın başkenti Madrid’de de Türk devletinin Rojava’ya yönelik düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi.

İspanya Dışişileri Bakanlığı ve Türk Konsolosluğu önünde yapılan eylemde DAİŞ’in bir numaralı şefi olan Erdoğan’a destek verilmesi kınandı.

Eylemde, YPG, YPJ, QSD direnişinin selamlandı.