İsviçreli siyasi parti ve kurumlar işgale karşı alanlara çıkacak

Aralarında siyasi parti ve insan hakları örgütlerinin de bulunduğu İsviçreli 35 kurum ve kuruluş, işgal saldırılarını protesto etmek ve Kuzey Doğu Suriye’nin özerk statüsünün tanınması talebiyle cumartesi günü alanlara çıkacak.

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik devam ettirdiği işgal ve soykırım saldırılarına yönelik uluslararası alandan tepkiler gelmeye devam ediyor. Aralarında İsviçre’nin en büyük partilerinden olan Sosyalist Parti (SP) ve Yeşiller’in yanı sıra ülkenin en büyük işçi sendikası olan UNİA’nın da olduğu 35 kurum ve kuruluş, öncülüğünde cumartesi günü İsviçre’nin başkenti Bern’de bir yürüyüş ve miting gerçekleştirilecek. Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etmek ve Kuzey Doğu Suriye’nin özerk statüsünün uluslararası alanda kabul edilmesi amacıyla yapılacak eylemde öncesinde organizede yer alan 35 kurum ortak açıklamada bulundu.

‘DEMOKRAFİK YAPI DEĞİŞTİRİLİYOR’

Türkiye’nin işgal saldırılarıyla uluslararası hukuku ihlal ettiğine vurgu yapılan çağrıda, “Bizler, Türk askeri ve onların ortağı cihatçıların, Suriye’nin Kuzey Doğu bölgesinde demografik yapıyı değiştirmek için uyguladığı şiddeti, yıkımı ve katliamı dehşet içinde izliyoruz. Kuzey Doğu Suriye’de halk iradesine dayanan özerklik, Suriye’nin geleceği için en iyi modeldir. Özerk yapı, savaş ortasında ve savaşa rağmen tüm etnik ve dini azınlıkları aynı çatı altında eşit ve demokratik koşullarda bir araya getirmeyi başardı.

‘ALTERNATİF MODEL YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

Türk devletinin bugünkü işgal saldırıları, bölgede inşa edilen bu alternatif modeli ortadan kaldırmaya dönüktür.

Türk devleti tıpkı Efrîn’de yaptığı gibi bu bölgeyi de işgal ederek, bölge haklarını katliamdan geçirmek ve topraklarından sürmek istiyor. Türk devleti, ülkesindeki göçmenleri buraya yerleştirerek Erdoğan’a bağlı bir alan ve cihatçı bir yapı yaratmak istiyor” denildi.

İşgal saldırıları sonucunda çok sayıda sivilin katledildiğine ve yüzbinlerce insanın yerinden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Türk devletinin önüne geçilmezse bölgede yaşanan bu hak ihlallerinin gün geçtikçe daha da ağırlaşacağına vurgu yapıldı.

TALEPLER:

İsviçre ve uluslararası güçlerin, Türk devletine karşı yaptığı açıklamaların yeterli olmadığına değinilen açıklamada, İsviçre hükümetinden istenilen ortak talepler şu şekilde sıralandı:

“Diplomatik baskı için bütün imkanlar kullanılarak BM'nin derhal ateşkes kararı alması ve Kuzey Suriye üzerindeki hava sahasının uçuşa kapatılması için diplomatik baskı yaratacak bütün imkânlar kullanılmalı.

Türkiye'yle yapılmış serbest ticaret anlaşmasının dondurulmalı, Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlar uygulanmalı, Türkiye’ye yönelik iş anlaşmalarında ihracat sigorta garantileri kaldırılmalı.

Türkiye’ye yapılan savaş malzemelerinin satışı sonlandırılmalı, savaş araçlarının yedek parçaları ve onların yapımını sağlayan iş gereçlerinin satışına yönelik tüm ticari izinler kaldırılmalı.

Bu işgalin tüm sorumlularına yaptırımlar uygulanma (seyahat yasağı, banka hesaplarına el konulması) ve uluslararası savaş suçları mahkemesinde olası bir yargılanmaya yönelik tüm deliller toplanmalı.

Bölgede bulunan tutuklu DAİŞ’lilerin uluslararası bir mahkemede yargılanmaları ve cezalarını vatandaşları oldukları ülkelerin hapishanelerinde çekmeleri sağlanmalı.

Suriye’de kalıcı barışın sağlanmasına katkı sunulmalı, Kuzey Doğu Suriye’deki demokratik, çok etnikli, laik özyönetimler tanınmalı ve barışçıl bir Suriye’de özerklik ve onun korunması savunulmalı.

İsviçre, Suriye’de aktif olan yardım kuruluşlarını desteklemeli, özellikle tıbbi yardımlarını ‘Heyva Sor’a yönlendirmelidir.”

HERKES EYLEME GELMELİ!

Açıklamada son olarak, “Türk devletinin işgaline dur demek ve Kuzey Suriye’nin özerk statüsünün tanınması için biz İsviçreli, Türkiyeli, Kürdistanlı kurum, kuruluş ve siyasi partiler olarak, herkesi cumartesi günü Bern’de gerçekleştireceğimiz miting ve yürüyüşe çağıyoruz” denildi.

Eylem yer ve saati şu şekilde: Schützenmatte Bern, 13. 30

Eylemi düzenleyecek siyasi parti ve kurumlardan bazıları şu şekilde:

Sosyalist Parti (SP), Yeşiller, İsviçre İşçi Sendikası (UNİA), Basta Partisi, İşçi Partisi, Le Centre Europe Tiers Monde (CETİM), İsviçre Demokratik Avukatlar Birliği (DJS), Solitarite…