İsviçreli vekil: Erdoğan salgını Kürtlere karşı fırsata çevirdi!

İsviçreli Milletvekili Denis de la Reussille, Erdoğan’ın bir diktatör gibi salgını başta Kürtler olmak üzere muhalif kesimler üzerinde bir baskı aracına dönüştürdüğünü söyledi.

İsviçre İşçi Partisi Federal Parlamento Milletvekili Denis de la Reussille, Federal Parlamentoya görüşülmek üzere verdiği soru önergesinde, Türk devletinin Covid-19 sürecinde ve öncesinde başta Kürtler olmak üzere muhalif kesimler üzerindeki uyguladığı baskıya dikkat çekti.

'HALK SEÇİYOR, ERDOĞAN HAPSE ATIYOR'

“Birçok diktatör gibi, dünyayı etkisi altına bir kriz döneminde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Covid-19 salgınını kendisi için bir fırsata çevirdi. Salgını ülkedeki azınlıklar ve kendisine muhalif gördüğü kesimler üzerinde bir baskı aracı olarak kullanıyor” diyen Milletvekili De la Reussile, devamla şunları ifade etti: “Hatırlatmak için, 2019 ilkbaharındaki belediye seçimlerinde, HDP özellikle ülkenin doğusu ve güneydoğusundaki birçok belediyeyi yaklaşık 65’ini tamamen demokratik bir şekilde kazanmıştı. Ancak, bugüne kadar 45 belediye başkanı görevden alındı ve yerlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yöneticiler atandı. Seçilmiş belediye başkalarının bugün 21 tanesi cezaevinde.”

Grup Yorum üyelerinden Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in ölüm orucunda hayatlarını kaybetmesini ve HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin gasp edilmesini de hatırlatan De la Reussille, “Tüm bunlar, Erdoğan yönetimindeki İslami muhafazakar bir iktidar tarafından, hukuksuz bir şekilde yapılıyor” ifadelerini kullandı.

'TÜRK DEVLETİNE BASKI YAPILMALI'

İsviçre Federal Konsey’in Türk devleti üzerinde baskı kurarak seçilmişlerin serbest bırakılmasında rol almasını isteyen Milletvekili De la Reussille, “Çoğu zaman yargılanmadan ve hukuksuz bir şekilde yargılanarak tutuklanan ve tek suçları demokrasiyi savunmak olan seçilmiş milletvekillerinin belediye başkanlarının serbest bırakılması için rol alınmalıdır” dedi.

DİKTATÖRLÜĞE KARŞI İSVİÇRE’NİN TAVRINI SORDU

De la Reussille devamla Federal Konseye cevaplanmak üzere şu soruları yöneltti:

"Federal Konsey ölüm orucunda hayatını kaybeden Grup Yorum sanatçılarının yaşaması için bir girişimde bulundu mu?

Federal Hükümet, Türkiye’de demokrasi lehine bir inisiyatif almayı düşünüyor mu ve bu diktatör hükümete karşı yaptırımlar, özellikle ekonomik yaptırımlar almayı planlıyor mu?"