İtalya’da demokratik konfederalizm konferansı 3’üncü gününde

İtalya’nın başkenti Roma’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleri etrafında düzenlenen demokratik konfederalizm konferansı üçüncü ve son gününde devam ediyor.

Konferansa Latin Amerika, İngiltere, Güney Afrika ve Filipinlerden başta olmak üzere çok sayıda bölge ve ülkeden akademisyenler katıldı.

Konferansın üçüncü günü “Toplumsal devrimlerin anahtarı: Kadın özgürlüğü” başlıklı panel ile başladı.

QSD adına Rojda Felat, Kürt Kadın Hareketi adına Hanım Engizek, Jineoloji Avrupa Komitesi adına Haskar Kırmızıgül, İtalya Feminist Hareketi'nden Giada Bonu ve ARCI Genel Başkanı Francesca Chiavacci, panele konuşmacı olarak katıldı.

Hanım Engizek, demokratik konfederalizm ve kadın mücadelesinin tarihsel önemine vurgu yaparak, kadın ve erkek arasındaki eşitsizlik durumunun tarihsel kökenlerine, aile kurumunun oluşturulması, kölelik kimliklerinin toplumsallaştırılmasından bahsetti.

Mevcut erkek egemenlikli sistemi, “Kadının yaratmış olduğu devrime karşı bir savaş, giderek bunu bir sisteme kavuşturduğu bir savaş” olarak niteleyen Engizek, bunun adına devlet, hiyerarşi ve kapitalizm gibi adlar verildiğini belirtti.

Engizek, “Biz kadın özgürlük özgürlük sorununu, kadın özgürlüğünü, halkların ve sınıfların özgürlüğü olarak görüyoruz” diye belirtti.

Konferans Cuma günü başlamıştı. Cumartesi günü, milliyetçilik ve kapitalizmin yaşadığı krize çözümler üzerine sunumlar yapılmış, tartışmalar yürütülmüştü. Konferansa Latin Amerika’nın en büyük eski gerilla hareketi FARC Üyesi Senatör Victoria Sandino de Latin Amerika’daki yeni sömürgecilik biçimleri üzerine bir sunum yapmıştı.

Konferansın son gününde üç panelin daha yapılması planlanıyor. Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’ndan Fırat Bölgesi Özerk Yönetim Eşbaşkanı Enver Müslim, Rojava’da ortaya çıkan “Demokratik Özerklik” projesi üzerine konuşacak.

Katılımcılar arasında Avrupa’daki belediyecilik deneyimi ve isyancı kentler ağı üzerine Katalonya’dan Janet Sanz ve Türk devletinin işgali üzerine Güney Kürdistan Özgürlük Hareketi Eşbaşkanı Muhammed Abdalla Awl’ın da sunum yapması bekleniyor.

Ayrıca Avrupa’da bir direniş ağının gerekliliği, yerlilerin direnişi, Öcalan’ın stratejisi ve ulus devlete alternatif olarak demokratik konfederalizm üzerine de panel yapılacak. Bu panele, yazar ve araştırmacı gazeteci Debbie Bookchin, gazeteci Ferda Çetin, İtalya’dan Giuesppe Caccia, Meksika’dan Maribel Cervantez Cruz gibi isimler katılacak.

Son panele katılanlar arasında ise Öcalan’ın avukatlarından Newroz Uysal, HDP milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Öcalan’a Özgürlük Kampanyası'nın İtalyan yürütücüleri dikkat çekiyor.