İtalya’dan AB, AK ve CPT’ye ‘görevini yap’ çağrısı

İtalya’da aralarında hukukçu, insan hakları aktivisti ve siyasetçilerin bulunduğu çok sayıda kişi, yayınladıkları bir deklarasyonla, AB kurumları ve CPT’yi göreve çağırdı.

İtalya’da Perugia Üniversitesi, Anayasa Hukuku Profesörü Mauro Volpi, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Paolo Maddelena, Yargıtay Odası Başkanı Domenico Gallo, Öcalan’ın avukatı Luigi Saraceni’nin de aralarında bulunduğu bir grup, tecride karşı bir deklarasyon yayınladı.
Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi (AK) organlarına ve Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesine görevini yerine getirme çağrısı yaptı.

Deklarasyonda şunlar belirtildi: “Kürt ulusal hareketinin lideri Abdullah Öcalan, Şubat 1999’dan bu yana Türkiye'de tutuklu bulunmakta. Tutuklanmasından buyana Öcalan’ın maruz kaldığı İmralı adasındaki tututluluk ve tecrit koşulları insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleler, her şeyden önce, insan haklarının korunmasına dair Avrupa Sözleşmesi’ne aykırıdır.

Mevcut mevzuata göre, Öcalan'ın ailesiyle telefon görüşmesi ve adada bulunan diğer mahpuslarla tanışma, mektup ve faks gönderme ve alma hakkı vardır. Bu haklar askıya alınamaz. Televizyon izleme, radyo dinleme, gazete, dergi ve kitap alma veya güvenilir doktorların ziyaret etme hakkı da reddedilemez veya kısıtlanamaz.

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, 7 Kasım 2018’den bu yana açlık grevini sürdürüyor. Öcalan’ın tutulduğu zorlu tecrit şartlarına son verilmesi çağrısında bulunuyor. Böylece halkının tanınan lideri, tüm Ortadoğu’da barış ve demokrasi beklentisi için Kürt sorununa siyaset yoluyla çözüme katkıda bulunabilir.

Kürt siyasi mülteci Erol Aydemir de 20 Mart’tan bu yana açlık grevine başlamış durumda. Şimdiye kadar, hiçbir hükümet ve hiçbir Avrupa kurumu, grevcilerin kınadığı duruma son vermek için doğrudan ve etkili bir şekilde müdahale etmedi.

Biz, insan haklarının korunması için çalışan hukukçular ve insanlar, ulusal hükümetlere, AB ve AK organlarına ve özellikle İşkenceyi Önleme Komitesi'ne soruyoruz, gerekçesiz ve meşru olmayan bir şekilde Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı Cezaevi’ne girmeyi, mahkumun savunucuları ve aile üyeleriyle görüşmelerini derhal devam ettirmek ve derhal tecridi durdurmak için Türkiye Cumhuriyeti aleyhinde derhal ve kararlı bir şekilde harekete geçmeli.”

İmzacılar şöyle:

Mauro Volpi, Perugia Üniversitesi, Anayasa Hukuku Profesörü
Paolo Maddalena, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekilliği
Domenico Gallo, Yargıtay Odası Başkanı
Luigi Saraceni, İtalya'da Öcalan savunucusu, eski sulh hakimi ve parlamenter
Leonardo Arnau, Padva Baro Başkanı
Mario Antonio Angelelli, Progetto Diritti (Hak Projesi) Genel Başkanı, Arturo Salerni, Verità e Giustizia per i Nuovi Desaparecidos (Yeni Desaparecidos için Hakikat ve Adalet Komitesi) Başkanı
Roberto Lamacchia, Demokratik Hukukçular Başkanı
Lorenzo Trucco, Göçmenlik Üzerine Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı
Emilio Robotti, Avukat  - Genova
Gianluca Vitale, Avukat – Torino
Gaetano Pasqualino, Avukat – Palermo
Franco Russo –  Forum Diritti Lavoro (İşçi Hakları Forumu)
Luca Santini, Avukat – Roma
Cesare Antetomaso, Coordinatore Giuristi Democratici di Roma
Maria Rosaria Damizia, avvocata – Roma
Vincenzo Vita, Presidente dell’Archivio Audiovisivo del Movimento Operaio e Democratico
Claudio Giangiacomo, avvocato – Roma 
Alfonso Gianni, già Sottosegretario allo Sviluppo Economico
Alfiero Grandi, già Sottosegretario all’Economia
Susanna Marietti – Coordinatrice nazionale di Antigone
Elena Fiorini, avvocato Genova
Giovanni Russo Spena, già parlamentare
Fanio Giannetto, Coordinamento per la Democrazia Costituzionale di Roma 
Giampiero Filotico, Coordinamento per la Democrazia Costituzionale di Roma 
Nino Caccioppo, avvocato – Palermo
Francesco Paolo De Arcangelis, associazione Articolo 24