İtalya’nın üç kentinde birçok eylem

İtalya’nın başkenti Roma, Torino ve Venedik kentlerinde Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etti.

Roma, Venedik ve Torino’daki eylemlerde Kürdistanlıların yanı sıra İtalyanlar da yoğun bir şekilde katıldı. Torino’da gün içerisinde 3 eylem yapıldı.

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma’da Komite Kurda’nın öncülüğünde kitlesel bir gösteriyle Türk devletinin saldırıları protesto edildi. Aralarında Kürdistanlıların yanı sıra İtalyanların da bulunduğu kalabalık bir kitleye onlarca sivil toplum kurumu ve çok sayıda İtalyan aydın destek verdi. Piazza Dell'Indipendenza başlayan yürüyüşte Roma hükümetine “Bir önce Türk devletiyle askeri, ekonomik ve siyasi ilişkilerini dondur” çağrısı yapıldı. Yürüyüşün ardından bir mitingin de gerçekleştirildiği gösteride işgal saldırısının sona ermesine kadar protestoların süreceği bildirildi.

TORİNO

İtalya'nın Torino kentinde Rojava devrimine katıldıkları için 5 İtalyan aktivistin yargılanmasını protesto etmek ve Türk devletini kınamak amacıyla Barış Anneleri oturma eylemi gerçekleştirdi. Büyük Ağır Ceza Mahkemesi önünde yapılan oturma eyleminde Rojava'da 18 Mart'a şehit düşen İtalyan devrimci Tekoşer Piling (Orso Orsetti)’nin pankartı taşındı. İtalyan devrimcilerine yönelik dava duruşması ise 15 Ekim’de başlayacak.

Ayrıca yine Torino kentinde Piazza Castello meydanında Rojava'da yapılan saldırıları kınamak için Fridays for Future temsilcileri eylem gerçekleşti. Türk devletinin Rojava'yı bombalayarak ekolojik sistemin dengelerini de bozduğunu belirtin aktivistler, saldırılarının derhal son bulmasını talep ettiler. Göstericiler AKP rejimine finansman destek veren Unucredit bankasını kınadı.

Yine Torino Ünüversitesi’nde Einaudi Capus'unde ünüversite öğrencileri “Rojava yalnız değildir, Kürtlerle birlikteyiz” diyerek bir sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. Üniversite kampüsünün camlarına ve balkonlarına pankartlar asılırken, meşale eşliğinde sarı kırmızı yeşil dumanlarla Rojava halkı için dayanışma mesajları verildi.

VENEDİK

İtalya'nın Venedik kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla alanlardaydı.

Venedik istasyon meydani önünde bir araya gelen kitle sık sık attığı sloganlarla Türk devletinin işgal saldırılarını teşhir etti. Avrupa ülkelerinin ikiyüzlülüğüne dikkat çekilen gösteride bir an önce Türkiye'nin durdurulması ve cezalandırılması talep edildi.

Aralarında İtalyanların da olduğu sayıları 500’e geçen kitle daha sonra yürüyüşe geçti ve Venedik in tarihi köprüsünde pankart aşıp meşale yaktı.  Köprü üzerinde atılan sloganlar ve söylenen şarkılarla yürüyüş son buldu.