Öcalan’a vatandaşlık veren belediyelerden Türkiye’ye tepki

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık veren İtalyan belediyeler, Türk devletinin baskılarına tepki gösterdi.

Çok sayıda İtalyan sivil toplum örgütü ve belediye, Türk rejiminin baskılarının reddedilmesi için Başbakan Giuseppe Conte ve Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio’ya mektup yazdı.

16 organizasyonun imzasını taşıyan mektupta, Öcalan’ın 21 yıldır İmralı’da tek kişilik hücrede esir tutulduğu hatırlatılarak, onursal vatandaşlık veren belediyelerin Türk devletinin baskısına maruz kaldığı belirtildi.

“İtalyan belediyelerine yönelik Türkiye’nin baskılarını reddediyoruz” denilen mektupta, Castelbottaccio, Castel del Giudice ve Tufara komünlerinden sonra Fossalto belediyesinin Öcalan’a fahri vatandaşlık verdiği hatırlatıldı.

Mektupta, “Sayın Öcalan’a onursal vatandaşlık verilmesi, siyasi ve ifade özgürlüğü çerçevesinde barışa katkıda bulunmak ve müzakerelerin başlaması ve bir çözüme kavuşması amacını taşımaktadır” denildi.

Türk rejiminin başta Kürtler olmak üzere tüm muhalifleri hedef alan baskılarının hatırlatıldığı mektupta, “İtalyan hükümetinden Türkiye'nin yıldırım hızıyla belediyelerimize uzattığı dili reddetmesini, Ankara'nın Öcalan ve tüm siyasi mahkumların insan haklarına saygı duymasını, böylece herhangi bir şart olmaksızın iradesiyle hareket eden İtalyan Belediyelerinin karar alma özerkliğine saygı duyulması ve İtalya’nın demokratik anayasaya bağlı kalmasını istiyoruz” diye belirtildi.

4 Mart tarihinde Molise bölgesinde Campobasso iline bağlı Fossalto komünü, Öcalan’a onursal vatandaşlık verdiğini açıklamıştı. Bu karar ardından Türk Dışişleri Bakanlığı, 6 Mart günü yaptığı açıklamada “bu girişim ve bundan sonra olabilecek benzer girişimlere karşı İtalyan makamlarından” PKK’ye karşı işbirliği beklentisini ifade etmişti.

Ocak 2019’da Campobasso kentine bağlı Tufara Belediyesi de Öcalan’a onursal vatandaşlık vermişti. Daha önce Campobasso, Castelbottaccio, Palermo, Napoli, Palagonia, Reggio Emilia, Riace, Martano, Pinerolo belediyeleri aynı kararı almıştı.

İtalyan hükümetine gönderilen mektupta imzası bulunanlar şöyle:

Il Bene Comune – mensile culturale

Associazione Padre Giuseppe Tedeschi

Libera Molise

ANPI Molise

UDS Campobasso

Casa del Popolo di Campobasso

Casa del Popolo di Termoli

La Fonte – rivista mensile

Cita in visibili Termoli

Legambiente Molise

Ass: Solidarietà senza confini

Associazione primo marzo

Comune di Castelbottaccio

Comune di Castel del Giudice

Comune di Tufara

Comune di Fossalto