Österberg: Türkiye'nin savaş suçlarına karşı harekete geçmeliyiz

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg, İsveç'in, savaş suçlarından dolayı Türkiye'ye karşı girişimde bulunmasını istedi.

Hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Parlamento Dış Politika Komisyonu Üyesi Anders Österberg, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'de gerçekleştirdiği savaş ve insanlık suçlarını bugün verdiği yazılı soru önergesiyle parlamentonun gündemine getirdi.

Dıişşleri Bakanı Ann Linde'nin, Türkiye'nin Suriye'yi işgal etmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu pek çok kez açıkladığını hatırlatan Österberg, Türkiye'nin saldırıları sırasında savaş suçlarının işlendiğine dikkat çekti.

Örnek olarak YPG'liler ve Rojava'nın önde gelen politikacılarından Hevrin Xelef'in Türk devletiyle birlikte işgale katılan çeteler tarafından katledildiğine de dikkat çekti.

ÇOCUKLAR KİMYASAL SALDIRIDA YARALANDI'

Osterberg, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Kadir Kasırga ile Avrupa Parlamenteri Evin İncir'in Güney Kürdistan'a giderek yetkililer ve halkla görüştüklerini ve Türkiye'nin gerçekleştirdiği kimyasal saldırıda yaralanan 12 yaşındaki Mohammed'i hastanede ziyaret ettiklerini belirtti.

Mohammed'in tedavi olması için Fransa'ya gönderildiğini kaydeden Österberg, çocuğun yaşamını kaybetme riskinin bulunduğuna dikkat çekti.

İsveç'in Kuzey Suriye'ye 100 milyon ek insancıl yardım yapmasının Kürdistan'da memnuniyetle karşılandığını ve Kürt basında yer aldığını belirten Österberg, Dışişleri Bakanı Ann Linde'ye Türkiye'nin gerçekleştirdiği savaş suçlarına karşı ne yapmayı düşündüğü sorusunu yöneltti.