'Özgürlük Nöbeti Önderliğimiz özgürleşene kadar sürecek!'

Avrupa Konseyi (AK) önünde 8’inci yılında da kararlılıkla süren Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi Tertip Komitesi üyesi Zülfü Bingöl, “Eylemimiz tarihi bir direniştir. Kürt halkı taviz vermeden özgürleşene kadar Önderliğine sahip çıkacaktır” dedi.

Fransa’nın Strasbourg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) binası önündeki Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi, 25 Haziran 2012’de başlatılmıştı. Kürtlerin Avrupa’da aralıksız olarak sürdürdüğü en uzun eylem olan Özgürlük Nöbeti eylemi, Kürt halkının Öcalan konusundaki duyarlılığını ve taviz vermez duruşunu sergilemesi açısından da önemli. ANF’ye konuşan eylemin tertip komitesinden Zülfü Bingöl, Kürt halkının Öcalan’ın özgürlüğüne kadar eylemi sürdüreceğini, “hedefimiz Önderliğimizin özgürlüğüdür. Bu hedef gerçekleşene kadar da burada olacağız” sözleriyle ifade etti.

2 BİN 775 GÜNDÜR NÖBET TUTULUYOR

Öcalan’a yönelik tecridin avukat görüş yasaklarıyla had safhaya ulaştığı bir dönemde başlatılan eylemin hemen öncesinde Strasbourg’da 52 gün süren ve çok sayıda Kürt siyasetçinin katıldığı bir açlık grevi düzenlenmişti.

Açlık grevinin sonlanması ardından Güney Afrika özgürlük mücadelesinin önderi Nelson Mandela için yapılan eylemlerden esinlenilerek gidilen Öcalan’a Özgürlük Nöbeti, tarihi bir rekor kırdı. Bugüne kadar aralıksız olarak sürdürülen nöbette bir gün olsun dahi taviz verilmedi. Muhatap kalınan herkesin “Bu nasıl bir iradedir?” diyerek hayranlıkla karşıladığı eylem, geride kalan 2 bin 775 güne rağmen kararlılıkla sürdürülüyor.

Nöbet eylemi AK’nin yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Parlamentosu (AP) gibi kurumların da yer aldığı Robertsau ve Orangerie semtleri arasında yer alıyor. Eylem aynı zamanda tarihi bazı yapıların da olduğu Orangerie Parkı’na bitişik bir alanda yapılıyor. Bu yönüyle de dünyanın farklı ülkelerinden kente gelen turistlerin en önemli uğrak mekanlarının olduğu bir yer.

2 BİNE YAKIN KİŞİ KATILDI

Başladığı günden bu yana ‘Öcalan’ın özgürlüğüne kadar süresiz nöbetteyiz’ sloganıyla devam ettirilen nöbet eylemine Avrupa’nın hemen hemen tüm ülkelerinden Kürdistanlılar ve dostları katılım gösterdi. Eylemin tertip komitesinde yer alan ve son yıllarda organizasyonunu üstlenen Zülfü Bingöl’ün verdiği bilgilere göre, 397 haftalık süreçte 2 bine yakın kişi nöbet tuttu. Her hafta en az üç kişiden oluşan gruplar kimi haftalarda 6-7 kişiye çıkarken, belirli dönemlerde daha yoğun bir katılım söz konusu. Nöbette Kürdistanlıların yanı sıra Avrupalı Kürt dostları da yerlerini almışlardı.

HER ÜLKEDEN KÜRDİSTANLILAR DAHA DUYARLI

ANF’ye konuşan Bingöl, Öcalan’ın özgürlüğüne kadar kararlılıkla sürdürülecek Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’ne Avrupa’nın her ülkesinden katılımın ve giderek daha ciddi bir sahiplenmenin olduğunu vurguladı. Bingöl, “Önceleri katılımlarda dönem dönem sorunlar yaşasak da, artık daha iyi bir sahiplenme söz konusu. Hem kurumlar hem de yurtseverler düzeyinde katılımlar daha iyi” dedi.

ON BİNLERCE BROŞÜR, YÜZ BİNLERCE BİLDİRİ DAĞITILDI

Nöbet eylemi boyunca Öcalan’ın yaşamı ve mücadelesine ilişkin yoğun bir bilgilendirmenin yapıldığını belirten Zülfü Bingöl, eylemin düzenlendiği alanın turistik olması sayesinde de dünyanın farklı ülkelerinden bireylere ulaşılabildiğinin altını çizdi. Bingöl, “Bu eylem sayesinde Önderliğimizi neredeyse dünyanın tüm ülkelerinden insanlara tanıtma imkânı bulundu” dedi.

BİRÇOK TURİST ÜLKESİNE GÖTÜRMEK İÇİN FAZLADAN BROŞÜR İSTİYOR

Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemindeki bilgilendirmelerin sadece eylem alanına gelen bireylerle sınırlı olmadığına dikkat çeken Zülfü Bingöl, bilgilendirilen her bir kişinin kendi çevresini de bilgilendireceğine işaret etti. “Bizden bildiri veya broşür alan bireyler arasında turistler de yoğunlukta. Birçok turist sadece kendisi için de istemiyor; ülkesine döndüğünde çevresini de bilgilendirmek amacıyla fazladan broşür ve bildiri alıyorlar” diye konuştu.

“BÖYLESİ BİR EYLEM İRADE İSTER”

Kürt halkının ısrarla sürdürdüğü nöbet eyleminin tüm kesimlerde ciddi bir hayranlık uyandırdığını kaydeden Bingöl, çevredeki Avrupa kurumlarından gelen bürokratların da bu yönlü değerlendirmelerini gizlemediklerinin altını çizdi. Aynı alanda İran rejimine karşı 4 gün eylem düzenleyen kişilerin görüşlerini aktaran Bingöl, “Bize, ‘hep sizleri burada gördüğümüz için bizler de geldik. Ama biz sizler gibi yapamayız burada… Bu tür bir eylemi sürdürmek, irade ister’ diyorlardı. Bize söyledikleri bizzat buydu” dedi.

‘BU KARARLI DURUŞA KARŞI HİÇBİR GÜÇ KAZANAMAZ’

Eylemlerinin sadece dışarıya değil aynı zamanda Türk devletine de çok şey gösterdiğini vurgulayan Zülfü Bingöl, sürekli imha siyasetinde ısrar edenlerin bu kararlılığı görmeleri gerektiğini söyledi.

Bir bireyin binlerce kilometre yol yaparak Strasbourg’a kadar gelmesinin Öcalan’a olan bağlılığının göstergesi olduğunu dile getiren Bingöl, “Ancak hedefimiz Önderliğimizin özgürlüğüdür. Bu hedef gerçekleşene kadar da burada olacağız” diye konuştu.

Bingöl son olarak, 8’inci yılındaki eylemin hem AK’ye hem de CPT’ye net mesajlar verdiğini ve eylemlerine ‘yüzeysel’ yaklaşılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.