Şengal’e yönelik saldırılar Avrupa’da protesto ediliyor

Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği saldırı ve Şengal Êzidî Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zeki Şengali (İsmail Özden) katletmesi Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği saldırı ve suikast sonucunda Zeki Şengali’yi katletmesi Avrupa’da düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor.

DÜSSELDORF

Almanya'nın Düsseldorf kentinde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve KCDK-E'nin çağrısıyla bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Şengal'e yaptığı saldırıyı protesto etti. Düsseldorf Merkez Tren İstasyonu önünde saat 17.00'da Kürdistan ve devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylem bir saat sürdü.

“Şengal'i savunmak insanlığı savunmaktır”, “Şengal kadınlarının özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür”, “Onurlu direnişimiz Kobanê ve Şengal'i koruyacak” pankartlarının açıldığı eylemde Kürt siyasetçi Ferhad Ceger bir konuşma yaptı. Konuşmasında Şengal'i sahiplenme çağrısı yapan Ceger, “Şengal insanlığın onurudur. Şengal'e yapılan saldırı bütün Kürt halkına yapılmıştır. İşgalcilerin faşist saldırıları hedefine ulaşamayacak, Kürtler kazanımlarından asla taviz vermeyecektir” dedi.

Almanca bildirilerin dağıtıldığı eylem, “Merkel finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Jin Jiyan Azadi” sloganlarıyla sona erdi.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt kentinde Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği saldırı ve Şengali’yi katletmesi Türk Konsolosluğu önünde düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

Onlarca kişinin katıldığı eylem saat 16.00’da başladı. “Kürdistan’da katliam var”, “Erdoğan elini Şengal’den çek” pankartı açan Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile YBŞ flamaları taşıdı.

Kitle, “Katil Erdoğan Şengal’den elini çek”, “Biji berxwedana YBŞ” sloganları attı.

Eylemde yapılan konuşmalarda “Erdoğan’ın katil hükümeti artık her gün katliamlarına bir yenisini daha ekliyor” denildi. Konuşmalarda katliamlara sessiz kalınmaması çağrısı da yapıldı.

GIESSEN

Protesto eylemlerinin düzenlendiği diğer bir kent ise Giessen’di. Kirchenplatz’da düzenlenen eyleme Giessen, Siegen ve Limburg’da yaşayan Kürdistanlılar katıldı. Saygı duruşu ile başlayan eylemde KCDK-E’nin katliama ilişkin hazırladığı bildiri okundu.

PYD adına ise İbrahim Yusuf bir konuşma yaptı. Şengali’nin 3 Ağustos 2014’ten bu yana Ezîdîler için yaptığı çalışmalara dikkat çeken Yusuf “Ezîdîleri koruyacak olan bu devrimdir. Ezîdiler de kendini bu devrime daha da yakınlaşmalıdır” dedi.

Eylemde sık sık Kürtçe-Almanca, “Bimre îxanet, bimre xayin”, “Terörist Erdoğan”, “Dün DAİŞ, bugün Erdoğan”, “Çocuk katili Erdoğan”, “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “Erdoğan/Türk askeri Kürdistan’dan defol”, “Merkel finanse ediyor, Erdoğan bombalıyor” ve “Şehîd namirin” sloganları atıldı.

WUPPERTAL

Wuppertal kentinde de saat 18.00'da Ctiy Arkaden önünde toplanan Kürdistanlılar Şengal’e yönelik saldırıları protesto etti. Saygı duruşu ile başlayan eylemde sık sık, "Terörist Erdoğan", "İşgalci Türkiye Kürdistan’dan defol", "Şehîd namirin", "Şengal ne tenêye" ve "Bijî serok Apo" sloganları atıldı. Eylem, yapılan konuşmaların ardından daha büyük bir eylemde buluşma çağrısı ile son buldu.

KÖLN

Almanya’nın Köln kentinde de Şengal’e yönelik saldırılar Dom Kilisesi önünde düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

Saat 18:00'da başlayan eylemde yapıan konuşmalarda, Irak devletinin Türk devletinin yaptığı katliama destek verdiği belirtildi.

ÖREBRO

İsveç’in orta kesimlerinde yer alan Örebro kentinde de Kürdistanlılar, Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılarını kınamak ve Şengal halkıyla dayanışmak için bir eylem düzenledi.

Järntorget Meydanı’nda gerçekleşen eyleme katılan Kürdistanlılar, “Türk işgalini durdurun” pankartı ile KCK, PYD, PKK bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunduğu flamalar taşıdı.

Öreboro Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada, geçmişte DAİŞ çetelerinin Êzidîlere yaptığı katliamların günümüzde Türk devleti tarafından gerçekleştiği belirtilerek devrimci-demokratik kamuoyuna Türk devletinin bombalama ve katliamına karşı çıkmaları çağrısı yapıldı.

Şengal’de son yapılan saldırıda yaşamını yitenler için saygı duruşunda bulunuldu. Çevreden geçenlere Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamları teşhir eden bildiriler dağıtıldı.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde de Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırısı protesto edildi. Basel Bahnhof'unda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Şengali şahsında tüm Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Bildirilerin sık sık okunduğu eylemde “Şehîd namırın”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. PKK, YPG ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan bayrakları taşındı.

BERN

Bern kentinde de Kürdistanlıların eylem adresi Merkez Tren İstasyonu önüydü. Türk devletinin Şengal’e yönelik katliam saldırılarını protesto edildiği eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri, PKK, YBŞ, MLKP, SKB ve Şengal Êzidî Meclisi bayrakları taşındı.

“Terörist Erdoğan’ı durdurun, Kürtlerin ölümlerini durdurun, 44 milyon Kürt terörist değildir, bütün dünya biliyor asıl teröristin kim olduğunu” yazılı pankart açıldı. Almanca bildirilerin dağıtıldığı eylemde sık sık “Avrupa finanse ediyor, Türkiye vuruyor”, “Dün Hitler bugün Erdoğan, dün Kobanê bugün Şengal” sloganları atıldı.

Eylem Türk ordusunun suikast saldırısı sonucu şehit düşen Zeki Şengali şahsında 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Almanca bildirilerin okunmasıyla sona erdi.

ZÜRİH

Zürih’te ise, Kürdistanlılar ve dostları merkez tren istasyonunun içinde bir eylem düzenledi. Öcalan posterleri, PKK, MLKP, Partizan bayraklarının taşındığı eylemde bildiri okundu.

AARAU

Aarau kentinde de Kürdistanlılar ve dostları merkez tren istasyonu önünde bir eylem düzenledi. Almanca bildirilerin okunduğu eylemde Türk devletinin katliam saldırı protesto edildi.