Şengal için onlarca kentte saygı duruşu ve miting

Şengal Êzidîlerine yönelik soykırım saldırılarının beşinci yıldönümü olan 3 Ağustos’ta onlarca kentte bir dakikalık saygı duruşu ve mitingler yapıldı.

MARSİLYA

Soykırıma uğrayan Êzidîler için Marsilya’da sessiz eylem düzenlendi. Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan eylemde, Türk devleti ve KDP ortaklığındaki saldırılar da açılan dövizlerle protesto edildi. Eylemde Avrupa ülkelerinin sessizliğine de tepki gösterildi.

Saygı duruşunun ardından bir süre daha eylemini sürdüren Kürdistanlılar, eylemin yapıldığı meydanda binlerce bildiri dağıttı.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde anma mitingi Avesta Xabur Kadın Komünü öncülüğünde gerçekleşti. Demokratik Toplum Merkezi Eşbaşkanı Bedia Hasan, Şengal’e yönelik soykırımın tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleştiğini belirtikten sonra “Kürt kadınları Şengal’in intikamını aldı” dedi.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin düzenlediği yürüyüş Peyrou Pitot Parkında başladı ve Comedie Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş boyunca Şengal katliamıyla ilgili hazırlanan çok sayıda bildiri dağıtıldı. Yürüyüşte sık sık “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Şengal yalnız değildir,” “Hepimiz Êzidîyiz,” “Her yer Şengal, her yer direniş,” “Kürtlere saldırılara son” sloganları atıldı.

NURNBERG

Almanya'nın Nürnberg kentinde de Êzidîler için sokağa öıkıldı. Nürnberg Kürt Demokratik Toplum Merkezi ve Medya Halk Evi'nin düzenlediği etkinliğe çok sayıda Kürt ile dostları katıldı.

Eylemde yapılan açıklamada, Türk ordusunun Güney Kürdistan'a yönelik işgalci saldırıları da kınandı.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde, Berliner Platz’da gerçekleşen Şengal anmasına yüzlerce kişi katıldı. Anma bir yürüyüşle başladı. YPG, YPJ ve YBŞ bayraklarının taşındığı yürüyüşte, Êzidîlere yönelik soykırım saldırıları kınandı ve Şengal’e statü talep edildi.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde, soykırımda hayatını kaybedenler Eyalet Parlamentosu önünde anıldı. İlkin Êzidî Özgür Kadın Hareketi ve Êzidî Kadınları Zeynep Meclisi tarafından bir çadır eylemi gerçekleşti. Saygı duruşu ile başlayan bu eylemin ardından saat 15.00 sıralarında Bremen’deki Êzidî Kültür Merkezi, Auchin Êzidî Evi öncülüğünde eyalet parlamentosu önünde miting yapıldı. Miting bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Mitingde, AB ülkeler ve BM’nin soykırımı tanıması isterken, faillerinin savaş suçu ve insanlığa karşı suçlardan yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulması çağrısında bulunuldu.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentindeki anma eylemleri Marktkirche kilisesi ve tren garın önünde gerçekleşti. Saat 11.00’de Şengal’de hayatını kaybedenler anısına kiliseden 15 dakika boyunca çan sesleri geldi. Kilise önündeki anmada konuşan Papaz Hanna Kreisel-Liebermann, hayatını kaybedenlerin andı ve soykırımın faillerinin yargılanmasını istedi. Liebermann, “Birleşmiş Milletler bunu bir soykırım olarak kabul etti, fakat daha hiç kimse bunun yüzünden yargılanmadı” dedi” dedi. Alman hükümetinin kayıtsızlığını da eleştiren Liebermann, “Biz bugün kaçırılan kadın ve çocuklar ile katledilenleri, şiddete uğrayanları anıyoruz” dedi.

Konuşma ardından DAİŞ çetelerinin katlettikleri Êzidîlerin anısına kilisenin içerisinde mumlar yakıldı.

Kitle daha sonra tren garı önüne giderek buradaki yürüyüşe katıldı. Alman polisi YPG ve YPJ bayraklarına müdahale etmek istedi, kitle tepki gösterdi. İki saat süren eylem, PKK lehine ve Türk devleti aleyhine sloganlarla son buldu.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kenti merkezinde de bir anma etkinliği yapıldı. Diğer kentlerde olduğu gibi bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde, soykırım kınandı ve hayatını kaybedenler anıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde Kürtler ve dostları Rotebühlplatz’da bir araya geldi. Onlarca kişinin katıldığı eylemde, DAİŞ çetelerinin katlettiği ya da kaçırdığı Êzidîler anıldı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, DAİŞ çetelerine karşı HPG ve YPG savaşçılarının müdahalesi sonucu kurtarılan onbinlerce kişiden bahsedildi. Ludwisgburg Demokratik Toplum Merkezi eşbaşkanı Lokman Hedil, “Şengal’i savunan Kürt kadın savaşçılarıydı. Çünkü Şengal bize bir tarihi miras olarak bırakıldı. Bizler bu tarihi kültürel mirasa var gücümüzle sahip çıkacağız” dedi.

HEILBORN

Almanya'nın Heilborn kentinde Kürtler, tren garı önünde bir araya gelerek Şengal'e yönelik soykırımda hayatını kaybedenleri andı. 

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Êzidî Kadınlar Özgürlük Hareketi TAJÊ öncülüğünde saat 11.00’de önce bir dakikalık saygı duruşu, ardından miting düzenlendi. Mitingde konuşan Saarbrücken Demokratik Toplum Merkezi Eşbaşkanı Dexil İbrahim, özellikle Almanya’daki Êzidî Kürtlerin daha örgütlü olması gerektiğine dikkat çekti. TAJÊ adına konuşan Zero Ali, DAİŞ’e karşı en etkin mücadeleyi Kürtlerin yürüttüğünü belirterek, Alman devletini baskıcı uygulamalarından vazgeçmeye çağırdı.

VİYANA

Aynı amaçla Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir miting düzenlendi. Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği miting, tarihi Stephans kilisesi önünde gerçekleşti. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan miting bir buçuk saat sürdü. Mitingde, 10 Ağustos günü Türk devletinin Rojava işgaline yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

PERTH

Avustralya’nın Perth kentinde Demokratik Toplum Merkezinde, Şengal soykırımında hayatını kaybedenler bir dakikalık saygı duruşu ile anıldı. Anmada yapılan konuşmalarda Şengal’in statüsü ve soykırımın tanınması istendi. Toplantıya YJŞ komutanlarından Hiza Qirani de Skype üzeri katıldı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde Avrupa Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde, Dışişleri Bakanlığı önünde saat 11.00’de saygı duruşu yapıldı. Bakanlık önünde soykırımı kınayan, tanınmasını isteyen ve halen DAİŞ çetelerinin elinde olan kadın ve çocukların kurtarılmasını talep eden bildiriler okundu. Saat 15.00’te yeniden bakanlık önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları bir miting yaparak, tepkilerini ifade ettiler.

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentinde, Êzidîlere yönelik katliamlar ve soykırım saldırıları yürüyüş ve mitingle protesto edildi.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde Kapellplatz alanından Kanton Parlamentosu önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte sık sık Türk devleti aleyhine de sloganlar atıldı. Yaklaşık iki kilometre süren yürüyüş boyunca Almanca bildiriler dağıtıldı. Parlamento önünde yapılan mitingde, bir dakikalık saygı duruşu ardından, katliamda hayatını kaybedenleri anan ve soykırımı kınayan konuşmalar yapıldı. Eylemde Avrupa devletlerinin Türk devletinin işgalleri ve gerçekleştirdiği katliamlar karşısındaki sessizlikleri de protesto edildi.

ERİVAN

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Kürt kurumlarının temsilcileri Şengal Soykırım anıtının etrafında bir araya gelerek saldırıda katledilenler anısına saygı duruşunda bulundu. Çok sayıda Kürt kurum temsilcisinin hazır bulunduğu anmada yapılan konuşmalarda, DAİŞ barbarlığına, buna karşı Kürtlerin verdiği mücadeleye, Êzidîlerin tarih boyunca yaşadığı katliamlara ve Kürtlere yönelik saldırılar karşısıda uluslararası güçlerin tutumuna dikkat çekildi.

Anmada, Rusya Kürt Sosyal Kurumlar Birliği Eşbaşkanı Arif Azmanî, Rusya Êzdîxan Organizasyonu Başkanı Egidê Fêro, Ermenistan Kürt Birliği Eşbaşkanı ve parlamenter Kinyasê Hemîd, Kürdistan Komite Eşbaşkanı İla Tomasian, Kürdistan Komite Eşbaşkanı Silo Dirboyan, Yekateringburg Halk Meclisi Yöneticisi Xidirê Rizo, Ermenistan KNK üyesi Jênîka Qadir, Ermenistan eski parlamenteri Aragas Axoyan ve Elegez Bölgesi Muhtarları adına Artur Girikiroyan birer konuşma yaptı. Ortak çağrıda ise şu ifadeler kullanıldı: “Ermenistan Êzidîleri olarak bizim kutsal yerleşim yerimiz olan Şengal’in statüsünün tanınması, Şengal halkının kendilerini korumak için oluşturdukları öz savunma ve özyönetim iradesi kabul edilmesini istiyoruz. Ve bu son fermanda kutsal topraklardan göç etmek zorunda kalan tüm Êzidîleri yerlerine dönmeleri çağırısında bulunuyoruz.”