AİHM, DTP’li Hatice Çoban Türkiye’yi mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2009 yılında kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hatice Çoban’ın yaptığı başvuruda Türkiye’yi ifade özgürlüğünü ihlal etmekten mahkum etti.

Hatice Çoban, 2007 yılındaki bir eylem sırasında yaptığı konuşma nedeniyle “örgüt propagandası yapmakla” suçlanmış ve mahkum edilmişti.

Çoban, eylemi izleyen polislerin kendi ifadelerini çarpıttığını, medyada çıkan ifadeleri ile polisin tutanağı arasında farklılıklar olduğunu belirterek tepki göstermişti.

Çoban Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, konuşmasında Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğine vurgu yaptığını söyledi.

AİHM yargıçları, Türk adaletinin Çoban’ın konuşmasının içeriğini ciddiyetle ele almadığı ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini kaydetti.

AİHM, Ocak 2016’da da verdiği bir kararda Türk devletinin DTP’yi kapatmasını mahkum etmişti. Mahkeme, partinin kapatılmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvenceye alınan dernek kurma hakkının ihlali olduğuna hükmetmişti.