AB ile Mercosur ülkeleri arasında gümrükler kalkıyor

Avrupa Birliği ile Güney Amerika ülkeleri arasında ‘AB tarihinin en büyük anlaşması’ olarak nitelendirilen ‘Serbest Ticaret Bölgesi’ konusunda uzlaşıldığı duyuruldu.

Japonya’da devam eden G20 Zirvesi vesilesiyle Avrupa Birliği (AB) ve 4 Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) üyeleri arasında ‘Serbest Ticaret Bölgesi’nin hayata geçirilmesi konusunda uzlaşıldı.

AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay’ın oluşturduğu Mercosur ile serbest ticaretin önünü açacak antlaşmada karar kılındı.

AB ve Mercosur arasındaki serbest ticaret antlaşması ile karşılıklı olarak ürünlere getirilen gümrük vergilerinin kaldırılması ve ‘ticari engellerin’ ortadan kaldırılması hedefleniyor. Antlaşma ile toplamda 87 milyar euroyu aşan karşılıklı dış ticarette aktif olan şirketlere milyarlarca euroluk vergi muafiyeti sağlanacağı bildiriliyor.

AB üyesi ülkelerde 512 milyon kişi yaşarken, Mercosur’u oluşturan Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay toplamda 260 milyonu aşkın nüfuslarıyla Avrupa şirketleri için önemli bir pazar olarak kabul ediliyor. Geçtiğimiz yıl AB ülkelerinden Mercosur ülkelerine 45 milyar Euro kadar ihracat gerçekleşirken, bu ülkelerden 42,6 milyar Euro ithal edildi. AB böylelikle Mercosur için en önemli ticaret ve yatırım ortağı olarak öne çıkıyor.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, antlaşmada uzlaşılmasını ‘tarihi bir an’ olarak nitelendirirken, BBC kanalında ‘AB tarihinin en büyük ticaret antlaşması’ olduğuna vurgu yapıldı.