Açlık grevcileri İsveç Liberal Parti ile görüştü

Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için İsveç'in başkenti Stockholm'de açlık grevini sürdüren Kürdistanlılar ve dostları, dün parlamentoyu ziyaret ederek Liberal Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Fredrik Malm'la görüştü.

Norveç ve Danimarka'dan gelerek açlık grevine katılan eylemcileri temsilen Tord Viktor Joensen, Lida Weerts ve Hozan Figen, Malm'a Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit ve tecride karşı Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'nın diğer yerlerinde sürdürülen açlık grevleri hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

Leyla Güven ve bazı açlık grevcilerinin ölümün eşiğine gelmesine rağmen dış dünyanın sessiz kalmasının kabul edilemeyeceğini belirten eylemciler, Liberal Parti'den tecridin kaldırılması için girişimde bulunmasını istedi.

Malm, konuyu parlamento bünyesinde Kürtlerle dayanışma amacıyla çalışma yürüten guruba götüreceğini ve ortak açıklama yapacaklarını, kendisinin de tecrit ve açlık grevlerini yazılı bir soru önergesiyle parlamentonun gündemine getireceğini söyledi.

MALM: DIŞ DÜNYA KÜRTLERE DESTEK VERMELİ

Görüşmenin ardından ANF'nin sorularını yanıtlayan Malm, binlerce kişinin açlık grevinde bulunması ve bunlardan 8'inin yaşamını yitirmesi karşısında dış dünyanın suskun kalmasının kendisini şaşırttığını söyledi.

Tecrit ve açlık grevlerini parlamentonun gündemine getireceğini söyleyen Malm, “Ayrıca bu durumu gündeme getirmeleri için ilgili kişi ve kurumlarla ilişkiye geçeceğim. 160 günü aşkın bir süre açlık grevi yapan Leyla Güven'in sağlık durumu kritik bir aşamada. Bu açlık grevleri Türkiye ve Suriye'deki Kürtlerin durumlarını ortaya koyuyor. Dış dünya Kürtlerin korunması ve özgürlüklerini kazanması için destek vermeli” dedi.

DIŞ DÜNYA TÜRKİYE'NİN İŞGAL TEHDİTLERİNE KARŞI ÇIKMALI

Erdoğan'ın hala Rojava'yı tehdit etmesine de tepki gösteren Malm, “Bu tehditleri ciddiye alıyoruz. Efrîn'de yaşananları gördük. Türk askerleri cihatçılarla birlikte orayı işgal ettikten sonra durum kötüleşti. Aynı şeyi Qamışlı, Serekaniye ve Kobanê'de yapmaya yeltenirse ortalık kan gölüne döner” şeklinde konuştu.

Malm, devamında şunları kaydetti: “Dış dünya Türkiye'nin işgal tehditlerine karşı çıkmalı. Rojava'nın yaşayabilmesi için Suriye'de barış sağlanmalı. Rojava halkları özerk yönetimlerini oluşturmalı. Yıkıcı ülkeler; Türkiye, İran, Esat rejimi ve Rusya'nın ablukası altında Kürtler bir adil bir toplum yaratmak istiyor. Dış dünya Kürtlere destek vermeli.”

STRANBEJ HOZAN FİGEN: ORTA ANADOLU KÜRTLERİ HAREKETE GEÇMELİ

Stranbej Hozan Figen, parlamento binasının ana kapısı önünde Leyla Güven için bir şarkı okudu. ANF'ye yaptığı açıklamada Figen, dış dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi. Orta Anadolu Kürtlerine iradelerine sahip çıkmaları ve Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecride karşı harekete geçmeleri çağrısı yaptı.

Açlık grevcileri, Stockholm'un Odenplan Meydanı'nda kurdukları çadırda eylemlerini kararlılık ve coşkuyla sürdürüyor.

İngilizce ve İsveççe tecridi teşhir eden konuşmalar yapıyor, İsveç kamuoyu, İsveç hükümeti ve İskandinavya ülkelerine tecride karşı tutum almaları çağrıları yapıyor. Zaman zaman saz ve def çalarak marşlar söyleyen eylemciler, “Leyla Güven'le dayanışma”, “Öcalan'la dayanışma” ve “Kürdistan'la dayanışma” sloganlarını atıyor.