Akman ve 3 Kürt Romanya'da gözaltında

Romanya'da aralarında Kürt Gazeteci Nuri Akman'ın da olduğu 50 mülteci gözaltına alındı ve 35 kişi zorla Türkiye'de teslim edildi. Akman ve 3 Kürt siyasetçi havaalanında ve daha birçok mülteci ise Araf kentinde bir göçmen merkezinde tutuluyor.

Türkiye'de gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanan ve hakkında 100 yıla yakın hapis istemi olan Gazeteci Nuri Akman, yaşadığı baskı sonucu ülkesini terk ederek Yunanistan'a ulaştı. Burada siyasi sığınma talebinde bulundu. Uzun süre Yunanistan'da kalmasına rağmen Yunan hükümeti iltica talebine olumlu bir yanıt vermedi.

Akman, yanındaki Kürt siyasetçiler ve Kürtlerle birlikte Makedonya'dan Sırbistan'a, oradan da Romanya'da geçti. 13 Kasım günü Romanya'nın Timișoara kentinde kaldığı bir otele yapılan baskın sonucu, aralarında Akman'ın da olduğu yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Timișoara'da bir gözaltı merkezine götürüldü ve burada parmak izleri alındı. 5 gün sonra ise sığınma taleplerine rağmen içlerinden 35 kişi Türkiye'ye teslim edildi.

'İNSANLIK DIŞI MUAMELE GÖRDÜK'

Türkiye'ye teslim edilenlerden Rohat isimli genç, daha önce yapılan gözaltılardan ve kendilerine yapılan gözaltıdan dolayı Timișoara'da hâlâ cezaevinde olan birçok Türkiyeli ve Suriyeli mültecilerin olduğunu söyledi. Bir haftaya yakın gözaltında kaldıklarını belirten genç, insanlık dışı muamele uyguladıklarını söyledi.

S.Y. adlı genç de Türkiye'ye iade edilenlerden. Bir otele yapılan baskın sonucu gözaltına alındıklarını belirten S.Y., otelin önünde ters kelepçe ile 6 boyunca saat soğuk havada bekletildiklerini söyledi ve şunları ekledi:

"Bizi önce Interpol merkezine götürdüler burada birkaç saat soğuk havada dışarıda bekletilmeye devam edildik. Daha sonra bizi 2 gün boyunca tuttular ve aç bıraktılar. Avukat talebimiz de iltica talebimiz de kabul edilmedi, işleme dahi alınmadı. Burada bir tercüman tarafından tehdit edildik. ‘Sizi öldüreceğiz, keseceğiz’ diye tehdit aldık. Burada iki gün tutulduktan sonra bizi Arad kentinde bir göçmen merkezine götürdüler. Burası bir cezaevi gibi. Küçük hücreleri olan bir yer. Burada bizi alt katta hücreye koyup coplarla işkence ettiler. İnsanlık dışı bir muameleydi. Alt katlardan çocuk sesleri de geliyordu yine 17 yaşında bir genç de oradaydı. Burada da 4 gün kaldık. Sonra bizi 18 Kasım günü sabah Bükreş'te bir kampa götüreceklerini söylediler ve bir otobüse bindirdiler. Akşama doğru kamp yerine havaalanında olduk. İltica etmek istediğimizi söylememize rağmen, bizi zorla döverek uçağa bindirmeye çalıştılar. Ben, Nuri Akman, Lokman Coşkun, Serbest Derin ve bir başka yaşlı bir dayı direndik, kabul etmedik. Bizi ters kelepçe yaptılar. Diğerlerinin kimlikleri yanında olduğu için uçağa bindirdiler. Ben ve yaşlı dayının da kimliği olduğu için bizi de zorla ve şiddet uygulayarak uçağa bindirdiler. Toplamda 35 kişi uçağa bindik. Lokman, Nuri ve Serbest orada kaldı ve onların hayatından şüphe ediyoruz. Yine Serdar Bilgiç ise hala Arad'da göçmen merkezi denilen o cezaevinde kalıyor, oradakilerin de hayatından şüphe ediyoruz."

HAVAALANINDA BEKLETİLİYORLAR

Dün gece zorla uçağa bindirilmek istenen ve binmemek için direnen Gazeteci Nuri Akman, Serbest Derin ve Lokman Coşkun hala havaalanında bekletiliyor. Dün akşam havaalanına giden avukat içeri alınmadı ve bilgi dahi verilmedi.