AKP-MHP faşistlerinin katliamı Avrupa’nın birçok kentinde protesto edildi

Konya’nın Meram ilçesinde AKP-MHP’li faşistler tarafından gerçekleştirilen katliam Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar tarafından protesto edildi.

Fransa’nın başkenti Paris, Paris’in Evry ile Villiers le Bel banliyöleri, Toulouse, Rennes, Montpellier, Norveç’in başkenti Oslo, Hollanda’nın Den Haag kenti ve Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te de Konya’daki katliam protesto edildi.

Onlarca kişinin katıldığı eylem saygı duruşu ile başladı. Eylemde yapılan basın açıklamasında “AKP-MHP faşist ittifakının Kürtleri korkutma ve sindirme politikaları hiçbir zaman işe yaramayacaktır. Bu katliamın sahibi sadece AKP-MHP faşist ittifakı değil, bu katliama sesiz kalan her kesimdir. Hiçbir gücün Kürdü ve Kürtlerin özgürlüğe olan inancını yok etmeye gücü yetmeyecektir. Kürtler direnişlerini her yerde ve her zaman sürdürmeye devam edecektir" denildi. 

Eylem "Şehit namırın" sloganları ile sona erdi.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de düzenlenen bir eylem ile katliam protesto edildi. Eylemde Kürt halkı üzerinde uygulanan bu zihniyetin bir an önce son bulması gerektiği belirtildi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de Konya’daki katliam protesto edildi. Saat 17.00'da Place du Colombier’den Belediye binasına kadar yürüdü.

“Kahrolsun AKP-MHP faşizmi”, “Katil Erdoğan”, “Biji Serok Apo”, “Şehid namırın” ve “İntikam, intikam" sloganlarının atıldığı eylemde bildiri de dağıtıldı.

Belediye meydanında yapılan konuşmalarda ise Kürt halkının hiç bir diktatörlüğe boyun eğmediği gibi AKP-MHP faşizmine de boyun etmeyeceği belirtildi.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde Konya'da AKP-MHP'li faşistlerin gerçekleştirdiği katliam protesto edildi. Eylemde sık sık, "Katil Erdoğan", “Faşist Türkiye” sloganı atıldı.

Katliamda yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından yapılan konuşmada bunun bir katliam değil, planlı ve organizeli olduğu belirtildi. Bu katliamın sorumlusunun Türk devleti olduğu da belirtilen eylemde Kürt halkının öz savunmasını geliştirmesi gerektiği belirtildi.

Eylem, Fransızca bildirinin okunması ardından sloganlarla sona erdi.

EVRY

Fransa’nın başkenti Paris’in Evry banliyösünde düzenlenen eylem ile Konya’da AKP-MHP’lilerin faşist saldırı ve katliamı protesto edildi.

Evry’deki DKTM’den Grigny Garı’na kadar düzenlenen yürüyüşte sık sık, “Gençlik Apo’nun fedaisidir”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana gerilla” sloganları atıldı.

Yürüyüşten sonra ise halk, katledilenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Eylem yapılan konuşma ardından sona erdi.

VILLIERS LE BEL

Paris’in Villiers le Bel banliyösünde de TCŞ aktivisti gençlerin çağrısı ile bir protesto eylemi düzenlendi.

Katliamın kınandığı sloganların ardından eylem sloganlarla sona erdi.

OSLO

Norveç’in başkenti Oslo’da da Konya’daki katliam bir eylemle protesto edildi. NCDK Oslo ve Ung-Kurd tarafından düzenlenen eylem ile katliam kınandı.

NCDK Oslo adına konuşan Endam Aso Avrupalı yetkililerin sessizliğine tepki gösterildi. Ung-Kurd gençliği adına konuşan Rozerin Algünerhan yıllardır Kürt halkının katliamlarla yüz yüze, Türk tekçi devletinin ırkçı ve faşist yönetimi ile dünyanın gözü önünde kimyasal silahlar ve katliamlar gerçekleştirdiğini belirtti.

Eylem, “Katil Erdoğan”, “Çocuk katili”, “Kürdistan’a özgürlük”, “Jin, Jiyan, azadi”, “Irkçılığa hayır” sona erdi.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de de Konya’daki katliam protesto edildi. Narikantori önünde düzenlenen eylemde atılan sloganlarla Konya’daki katliam kınandı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de parlamento önünde düzenlenen bir eylem ile Konya’daki katliam protesto edildi.

DEM-NED’in organize ettiği eyleme Hollandalılar da katıldı. DEM-NED adına yapılan açıklamada katledilen Dedeoğulları ailesi için ses verilmesi çağrısı yapıldı.

Hollanda devleti ve Avrupa Birliği’nin kurumları da faşist, ırkçı Türk devletine karşı aktif tavır alması çağrısı yapıldı.