Aktivistler KMW-Rheinmetall’de vardiya değişimini engelledi

Almanya’nın silah devi Krauss-Maffei Wegmann ile Rheinmetall’in Kassel’de bulunan fabrikalarının önünü Cuma günü sabah saatlerinde kesen savaş karşıtları fabrikada vardiya değişimi engelledi.

Kürdistan’dan Yemen’e, Meksika’dan Afrika ülkelerine dünyanın birçok savaş bölgesinde baskıcı rejimler için silah üreten Alman silah devleri Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ile Rheinmetall’in ortak fabrikalarının bulunduğu Kassel kenti, “Rheinmetall’i silahsızlandırın” (Rheinmetall Entwaffnen) isimli savaş karşıtı inisiyatifin sivil itaatsizlik eylemine sahne oldu.

İki fabrikaya giden yolu sabahın erken saatlerinden itibaren kitlesel biçimde kesen aktivistlerin eyleminden dolayı işçiler fabrikada işbaşı yapamadı. Fabrika yolunda aktivistlerin barikatına takılan işçiler polisler tarafından evlerine gönderildi. Bunun üzerine her iki fabrikada gün boyu üretim durdu. Aktivistler, bir günde ölüm makinesine dönüşen bu firmanın silah üretmesini engellediklerini belirttiler.

‘SİLAHLAR SAVAŞ BÖLGELERİNE GİDİYOR’

Sivil itaatsizlik eylemine katılan aktivistler ise polis güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaştı. Fabrikalara giden yolu kapatmak için oturma eyleminde bulunan aktivistlere saldıran polisler, bir aktivisti gözaltına aldı. Aktivistler öğlen saatlerine doğru ise Rheinmetall’in üretim merkezi ve idaresinin bulunduğu Industriepark Mittelfeld’de bir başka gösteri yaptı.

Rheinmetall’in Almanya’nın en büyük silah üreticisi olduğunu ve dünyadaki savaşların kızışmasına yardımcı olduğunu belirten Rheinmetalli Silahsızlandırın İnisayitifi’nden Lisa Schulze “Rheinmetall, yurt dışında başka isimler adıyla hiçbir engele takılmadan savaş bölgelerine silah gönderiyor” diye konuştu.

Almanya’nın en eski silah devlerinden olan KMW, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi ordusu için en fazla malzeme üreten şirket oldu. KMW’nin Rheinmetall ile ortak ürettiği Leopard-II tankları 2006-2009 yılları arasında Türk devletine satıldı. Türk devleti ise satış anlaşmalarına uymayarak, bunları Rojava Kürdistan’ın işgalinde kullandı.

Yıllık cirosu 1 Milyar Euro civarında olan KMW’nin Kassel’de bulunan en büyük fabrikasında 1400 kişi çalışıyor.