Alman doktorlar: Eylemcilerin durumu kaygı verici

Berlin’de açlık grevi eylemini sürdüren Mele Mustafa Tuzak, Ömer Bağdur, Cemal Kobanê ve Şiyar Xelil’i sağlık kontrolünden geçiren Alman doktorlar eylemcilerinin durumunun kaygı verici olduğunu belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in öncülüğünde başlatılan açlık grevi eylemlerinin Almanya ayağı başkent Berlin’de Cemal Kobanê, Ömer Bağdur, Mele Mustafa Tuzak ve Şiyar Xelil tarafından sürdürülüyor.

Mele Mustafa Tuzak’ın eylemi 101. güne girerken, Cemal Kobanê ve Ömer Bağdur’un eylemleri 85. günde, Şiyar Xelil ise 88. günde. Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM)’in lokelinde eylemlerini sürdüren aktivistler dündün bu yana iki kez sağlık kontrolünden geçtiler.

İlk olarak eylemcileri sağlık kontrolünden geçiren Dr. Mendaha Topuz “Sağlık durumları gittikçe kötüleştiğini görüyoruz. Bütün semptomlar uzun süreli açlık grevi eylemini sürdürenlerinkiyle aynı. Ara sıra kan kusuyorlar, kemikleri eriyor ve gözleri eskisi gibi görmüyor” şeklinde konuştu.

TABİBLER ODASINA RAPOR YAZACAKLAR

Eylemcileri bugün öğlen saatlerinde ise Dr. Swaantje Illig ve Dr. Ben Garabedian ziyaret ederek sağlık kontrolünden geçirdi. Eylemcilerin sağlık durumuna ilişkin ANF’ye bilgi veren Dr. Garabedian “Aktivistlerin sağlık durumları kaygı verici. Yapılacaksa şimdi bir şeyler yapılmalı, yoksa artık çok geç olur” diye konuştu.

Eylemcilerin psikolojik olarak güçlü olduklarını gözlemlediklerini söyleyen Dr. Garabedian devamla şu bilgileri verdi: “Aktivistler çok ciddi şekilde kilo kaybı yaşıyor. Vitamin takviyesi dışında hiçbir tıbbi desteği kabul etmiyorlar. Özellikle Tuzak ve Xelil’in durumları ciddi. Eylemleri her an geri dönülemez sonuçlar verebilir.”

Dr. Ben Garabedian son olarak meslektaşı Dr. Swaantje Illig ile birlikte açlık grevi eylemcilerinin sağlık durumlarını bir rapor haline getireceklerini ve bunu Alman Tabipler Odası’na göndereceklerini aktardı.