Alman film yapımcısı YPJ’den yeniden yargılanacak

Sosyal medya hesabında YPJ bayrağı paylaştığı için yargılanan ve Münih İdare Mahkemesi tarafından geçtiğimiz Nisan ayında beraat kararı verilen film yapımcısı Uli Bez savcılığın istemiyle yeniden yargılanacak.

İnsanlık düşmanı vahşi terör örgütünü bitirip, dünyanın takdir ettiği YPG ve YPJ’ye karşı Almanya’nın Bavyera Eyaleti’ndeki özel uygulamalar sürüyor. Almanya’da Batı Kürdistan’da örgütlü güçlere yönelik resmi bir yasak olmamasına rağmen, YPG/YPJ ve PYD bayraklarını PKK propagandası çerçevesine ele alan İçişleri Bakanlığı 2 Mart 2017 tarihli genelgesiyle yasaklamıştı. Genelgeyi sıkı şekilde uygulayan eyaletlerin başında ise Bavyera geliyor.

Özellikle Rojava Kürdistanı’nda ve Suriye’de DAİŞ çetelerine karşı verilen mücadeleyi desteklemek amacıyla sosyal medya hesaplarında YPG/YPJ bayraklarını paylaşanların evleri basılıyor, soruşturmalar açılıyor ve yargılanarak para cezalarına çarpıtılıyor. 2017 yılında YPJ bayrağını Facebook hesabında paylaştığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan isimlerden birisi de Bavyera Eyaleti’nin başkenti Münih’te yaşayan film yapımcısı Uli Bez.

“Yasaklı olan PKK propagandası yapmakla” hakim karşısına çıkan Bez’in yargılanması geçtiğimiz Nisan ayında Münih İdare Mahkemesi’nde beraatla sonuçlanmıştı. Ancak Münih savcılığı yerel mahkemenin beraat kararına karşı çıkarak davayı bir üst yargı olan eyalet mahkemesine taşıdı. Savcılığın istemiyle Alman film yapımcısı Bez, 15 Temmuz günü yeniden hakim karşısına çıkacak.

‘SAVCI YAYILMACI TÜRK REJİMİNİN İZİNDE’

Savcılığın kararına tepki gösteren Bez ise sadece kendisinin Bavyera Eyaleti yönetiminin yürüttüğü korku, sindirme ve kriminalize siyasetinin mağduru olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Böylesine yargılanmalarla düşünce ve fikir özgürlüğü ihlal ediliyor. Ayrıca Rojava ile dayanışma içinde olanlar da korkutulmak isteniyor. YPG/YPJ bayraklarını gerekçe yaparak soruşturma başlatan savcılar yayılmacı Türk rejiminin izindeler.”

Bir önceki yargılanmalar sırasında ise açıklama yapan Alman film yapımcısı Bez, mahkemenin kendisine para cezası kesmesi durumda cezayı ödemeyeceğini belirterek “Beni cezaevine atıyorlarsa atsınlar, gerekirse bu cezayı hapis olarak yatarım” diye konuşmuştu.