Alman mahkemesinden Facebook’un Kürt sansürüne destek!

Münih mahkemesi, PKK yasağını eleştiren bir açıklamayı paylaştığı için hesabı kapatılan akademisyen Kerem Schamberger'in Facebook’a açtığı davayı karara bağladı. Mahkeme Facebook’un sansürünü haklı buldu.

Sosyal medya ağı Facebook, son yıllarda Erdoğan rejimiyle yaptığı işbirliği sonucunda Kürt özgürlük mücadelesine ilişkin sembolleri ve yorumları sansürlüyor, böyle paylaşımlar yapanların hesaplarını donduruyor.

Münih Üniversitesinden iletişim bölümünde akademisyen olarak çalışan aktivist Kerem Schamberger’in geçtiğimiz Kasım ayında PKK yasağının 25 yılı nedeniyle Azadî Derneği’nin basın açıklamasına ilişkin paylaşımı Facebook’un sansürüne takılmıştı. Paylaşımı silinen Schamberger’in sosyal medyadaki hesabı ise uzun süre kapalı kalmıştı.

Bunun üzerine Schamberger avukatları aracılığıyla Facebook’un Avrupa’daki merkezi “Facebook Ireland Limited” adlı şirkete davaya açmıştı. Açlık grevi eylemleri, ölüm oruçları, Türk ordusunun saldırı gibi Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan kritik süreçleri gerekçe yapan avukatların girişimiyle yargılanma erkene alınmıştı.

MAHKEME: FACEBOOK YASALARA UYGUN DAVRANDI

Münih İdari Mahkemesi’nde geçtiğimiz Mayıs ayında başlayan yargılanmada karar çıktı. Mahkeme hakimi Facebook’un Schamberger’in paylaşımını silerek hesabını kapatması için “Yasalara uygun” görüşünü dile getirdi. Mahkeme, PKK’nin yasaklı bir örgüt olduğunu ve söz konusu paylaşımın PKK propagandası anlamına geldiğini iddia etti.

Mahkeme devamla “Ne PKK yasağıyla ilgili ne de PKK’nin faaliyetleriyle ilgili bir değişiklik söz konusu değildir” görüşünü dile getirerek Alman devletinin 1993 yılından bu yana uyguladığı PKK yasağına da arka çıktı.

Mahkemenin kararına ilişkin ANF’ye konuşan akademisyen ve aktivist Kerem Schamberger karar karşısında şaşırmadığını belirterek, Facebook’un uyguladığı sansüre karşı yasal haklarını kullanmaya devam edeceğini bildirdi.

FACEBOOK’A DAVA AÇAN SAĞCILAR NEDEN KAZANIYOR?

Kararın Alman devleti ve yargısının Kürt özgürlük hareketine yaklaşımın göstergesi olduğuna dikkat çeken Schamberger devamla şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ne gariptir ki başbakan (Angela) Merkel ve diğer politikacılara hakaretler içeren aşırı sağcıların paylaşımlarını kaldıran Facebook’a Alman mahkemeleri çoğu zaman benim açtığım davadan farklı olarak kararlar alıyor. Mahkeme kararıyla Facebook sağcıların sildiği paylaşımları yeniden yayınlamak zorunda kalıyor. Onlarınki fikir özgürlüğü olur, benimkisi ise sözüm ona ‘terörizme destek’ oluyor.”

Schamberger, mahkemeye yeniden bir dava açacağını ve Facebook’un sansürüne karşı yasal haklarını sonuna kadar kullanacağını bildirdi. Frankfurt’ta tanınmış bir hukuk bürosu üzerinden avukatların savunmasını yaptığı Facebook, mahkemeye 30 sayfalık savunma sunmuştu. Argümanları Türk devletinin yıllardır Kürt halkının özgürlük mücadelesine ilişkin öne sürdüğü tezlerden oluşan Facebook, savunmasında uyguladığı sansürün haklı olduğu öne sürmüştü