Alman mahkemesinin işine gelmedi, bilirkişiye 'taraflı' dedi!

Almanya'nın Stuttgart kentinde yargılanan Kürt siyasetçi Muhlis Kaya’nın davasında mahkeme heyeti, anayasa profesörü Dr. Norman Paech’in görüşlerinin dinlenmesini reddetti.

Mahkeme, uluslararası platformlarda Kürdistan konusunda bilirkişi olarak kabul edilen Paech’in görüşlerinin taraflı olduğunu öne sürdü.

Almanya'da anayasasının "yabancı örgütleri" kapsayan ve kamuoyunda "129b maddesi" olarak tanınan yasa gerekçe edilerek yargılanan Kürt siyasetçilerden Muhlis Kaya’nın Stuttgart Şehir Mahkemesi’nde görülen duruşmaları geçtiğimiz hafta da devam edildi.

Geçtiğimiz Salı ve Perşembe günleri görülen davanın son duruşmasında savunma avukatları Kürdistan konusunda uzman olan tanınmış Alman bilim insanı Prof. Dr. Norman Paech’in bilirkişi olarak dinlenmesini talep etmişlerdi.

Ancak mahkeme heyeti, 4 Mayıs’ta görülen duruşmada Kürdistan ve Kürt halkının özgürlük mücadelesine ilişkin sunumu okunan Prof. Dr. Paech’in canlı olarak duruşmada dinlenmesi yönündeki talebi reddetti.

BİLİM İNSANI UZMAN MAHKEMEYE GÖRE 'TARAFLI'

Mahkeme heyeti, uluslararası platformlarda fikirleri kabul gören Prof. Dr. Paech’in "taraflı" olduğunu ve PKK'yi haklı çıkartacak tezler dile getirebileceğini öne sürdü. Mahkeme heyeti daha sonra Türkiye ve Kürdistan'daki gelişmelere ilişkin hazırlanan bir başka raporun okunmasına karar verdi.

Avukatların ısrarları sonucu 4 Mayıs günkü duruşmada "Kürt sorunu ve uluslararası hukuk" başlıklı sunumu okunan Prof. Dr. Paech, PKK’nin neden 'terörist bir örgüt' olmadığını bilimsel verileriyle açıklamıştı.

Hakları elinde alınan halkların kendi haklarını ve yaşamlarını savunma hakkına sahip olduklarına dikkat çeken Alman bilim insanı, geçtiğimiz yıl Brüksel’de bir mahkemenin PKK’nin Türkiye’de yürüttüğü faaliyetlerin "silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturamayacağı" yönünde aldığı kararı hatırlattı.

MUHLİS KAYA'NIN DAVASINDA SONA DOĞRU!

Muhlis Kaya’nın bir önceki duruşmasında tanık olarak çağrılan ve 2016'da 3,5 yıl hapis cezasına çarpıtılan Kürt siyasetçi Ali Özer ise susma hakkını kullanmıştı. Şu ana hafta iki görülen Kaya'nın duruşmalarının ise bundan sonra artık bire indirildiği ve yargılama sürecinin hızlandırılacağı öğrenildi.

Son yıllarda Almanya'da tutuklanan 14 Kürt siyasetçi ve aktivisten Bedrettin Kavak, Mehmet Demir, Mustafa Çelik, Kenan Baştu, Ali Özel, Ahmet Çelik ve Ali Hıdır Doğan 2 ile 3,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarpıtılmıştı. Muhlis Kaya'nın dışında Zeki Eroğlu'nun da davası Hamburg'ta görülüyor.

PROF. NORMAN PAECH KİMDİR?

Prof. Norman Paech, Ortadoğu'daki gelişmeler, uluslararası ilişkiler ve devletler arası hukuk konularında Almanya'da en çok başvurulan isimlerden. 40 yıldan fazladır Kürdistan'ı takip eden Prof. Paech, ülkesinde Kürt halkının özgürlük mücadelelerini de destekleyen isimlerin başında geliyor.

Prof. Norman Paech, 1938 yılında Almanya'nın Bremerhaven kentinde dünyaya geldi. Tübingen, München ve Paris üniversitelerinde hukuk ile siyasal bilimler eğitimini alan Prof. Paech, 1975-1982 yılları arasında Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde profesörlük yaptı.

1982'den 2003'e kadar ise aynı üniversitede siyaset ve ekonomi dersleri verdi. Ayrıca 1977-1986 yılları arasında Demokrat Hukukçular Birliği başkanlığını yapan Paech, 2005-2009 arası ise Federal Meclis üyesiydi ve bu dönemde Sol Parti'nin dışişleri sözcüsüydü.