Alman polisinden Asurilerin ulusal bayrağına keyfi yasak

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen oturma eylemi sırasında polis keyfi şekilde Asurilerin ulusal bayrağının açılmasına izin vermedi.

Son dönemlerde Alman devletinin Asuri, Süryani ve Keldani aktivistlere yönelik de kriminalaziyon siyasetini devreye koyması dikkat çekiyor. Federal İçişleri Bakanlığı’nın yasakladığı sembol ve bayraklar listesinde yer almamasına rağmen polisin Asuri, Süryani ve Keldani parti ile organizasyonların bayrağını keyfi şekilde yasaklama uygulamalarına bir yenisi daha eklendi.

Düsseldorf kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için MED FED tarafından organize edilen oturma eyleminin üçüncü gününde Sabri Barsilibo isimli bir Asuri aktivist ulusal bayrağıyla etkinliğe katılmak istendi, fakat polisin keyfi tutumuyla karşılaştı. Gütersloh kentinden oturma eylemine katılan Barsilibo’nun elinde bulunan Asuri ulusuna ait bayrağı açmasına izin vermeyerek el koydu.

‘KÜRTLER İLE ASURİLERİN KADERİ AYNI’

 

Üstelik “yasaklı sembol” taşıdığı gerekçesiyle de hakkında işlem yapılan Barsilibo polisin tutumunu kınadı. ANF’ye konuşan Barsilibo, Almanya’da Süryani-Asuri kuruluşlara yönelik bir yasağın olmamasına rağmen bayrağıyla eyleme katıldığı için polisin engeliyle karşılaştığını söyledi.

Alman polisinin bu tutumunun bile Asuri-Süryaniler ile Kürt halkının kaderinin aynı olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Sabri Barsilibo, “Bu engellemeye rağmen Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü amaçlayan eyleme katıldım” diye konuştu. Mezopatamya Halklar ve İnançlar Kongresi üyesi olan Barsilibo, Kürt Halk Önderi’nin derhal özgür olmasını ve bütün halkların da bunun için ortak mücadele etmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘ALMAN POLİSİ BUNU SÜREKLİ YAPIYOR’

İlk olarak George Bit Atanus tarafından tasarlanan sonrasında Asur Evrensel İttifakı, Asur Ulusal Federasyonu ve Bet-Nahrin Demokrat Partisi tarafından 1971 yılında kabul edilen Asur bayrağı, Asur halkını kendi yurtlarında ve diasporada temsil eden bir sembol. Dört köşeli mavi bir yıldızla çevrili olan ve dört tane kırmızı-beyaz-mavi renkli çizgiyle sembolize edilen bayrağın üst köşesine de Hristiyanlık öncesi Asur Tanrısı Aşur’u yerleştirilmiştir.

ANF’ye bilgi veren Almanya’daki Asuri-Süryani kuruluşlarının temsilcileri ise Almanya’da Asuri ulusunun bayrağının engellenmesine sert tepki göstererek şöyle konuştular: “Polisin bu tutumu kelimenin tam anlamıyla skandal. Çünkü bir ulusun bayrağının yasaklanması Almanya’da görülmüş bir olay değil. Üstelik hiçbir kuruluşumuzun bayrağı resmi olarak yasak değil. Alman polisi daha önce de yasak olduğunu belirterek birçok kez Suryoya halkının bayrak ve sembollerinin engellemek istedi. Biz açılan davaların birçoğunu kazandık, fakat hala bu tutumda ısrar ediyorlar.”