Alman polisinin katlettiği Dener kitlesel gösterilerle anılacak

30 Haziran 1994 günü Almanya’nın Hannover kentinde polisin arkadan vurarak katlettiği Kürt genci Halim Dener kitlesel gösterilerle anılacak.

16 yaşındaki Halim Dener, 30 Haziran 1994 günü ERNK afişi asarken özel birliklerde görev yapan polis memuru Klaus T. tarafından katledilmişti. Alman devleti, özellikle de Kürtlere yönelik sert politikasıyla bilinen Aşağı Saksonya Eyaleti yönetimi 25 yıldır Halim Dener ismini unutturmak için elinden geleni yaparken, kentte yaşayan Kürtler ve dostları yıllardır Halim Dener isminin yaşatılması için mücadele ediyor.

Katledilişinin yıldönümünde Dener’in vurulduğu Steintor meydanında tam yerde tam 25 yıl bir anma etkinliğiyle anılacak. 30 Haziran Pazar akşamı saat 21.00’de Alman polisinin Dener’e silahını doğrulatarak ateş ettiği saatte 25 yıl sonra Kürdistanlılar ve dostları Alman devletinin yasakçı zihniyetinin kurbanı olan Kürt gencini unutmadıklarını gösterecekler.

Bir sonraki etkinlik ise 6 Temmuz Cumartesi günü saat 14.00’de yine Hannover kentinde, Ernst-August-Platz’da başlayacak. Dener’in anılacağı ve Alman devletinin Kürtlere yönelik kriminalize siyasetinin kınanacağı bu gösteriye sadece Hannover’den değil, Almanya’nın birçok kentinden Kürdistanlılar ve dostlarının katılması bekleniyor.

Bu yılki Dener’i anma etkinlikleri ise “Halim Dener işkenceye uğradı, kaçtı, yasaklandı ve Hannover’de vuruldu” adıyla düzenlenecek.