Dünyanın sempatiyle baktığı YPG/YPJ bayraklarına karşı Alman devletinin korkusu sürüyor. Almanya’da Batı Kürdistan’da örgütlü güçlere yönelik resmi bir yasak olmamasına rağmen, YPG/YPJ ve PYD bayraklarını ise PKK propagandası çerçevesine alan İçişleri Bakanlığı 2 Mart 2017 tarihli genelgesiyle yasaklamıştı.
Özellikle Bavyera Eyaleti’nin güvenlik güçleri çoğu Alman aktivist olmak üzere YPG/YPJ bayrağını ve Rojava ile dayanışmaya gerekçe yaparak ev baskınları gerçekleştiriyor, soruşturmalar açıyor. Benzer bir soruşturmanın gazeteci Peter Schaber hakkında da açıldığı ortaya çıktı.
Sol eğilimli Lower Class dergisi ile Junge Welt gazetesinin editörlerinden olan Schaber, Berlin Emniyet Müdürlüğü’nün siyasi şube polisi tarafından ifadeye çağrıldı. 2017 yılının Şubat ve Kasım ayları arasında 129b maddesi öne sürülerek Schaber “yabancı bir terör örgütünü” desteklemekle suçlandı.
‘TERÖRÜ DEĞİL, TERÖRLE MÜCADELE EDENLERİ DESTEKLEDİM’
Bir süre Suriye ve Rojava’da kalan, buradaki tecrübelerini kitaplaştıran Schaber, soruşturma karşısında şaşırdığını belirterek, şimdiye kadar Rojava’da terör örgütü DAİŞ’e karşı verilen mücadeleyi, geliştirilmeye çalışılan toplumsal modeli, komunal sistemi ve eşit yaşamı desteklediğini açıkladı.
Aklı başında olan hiçbir insanın YPG veya YPJ’ye “terörist” bir örgüt demeyeceğini ifade eden Alman gazeteci devamla şu görüşleri dile getirdi: “Almanya’nın YPG’ye hedefine koymasının iki nedeni var. Birinci neden; Erdoğan rejimiyle işbirliğinden dolayı, ikincisi de YPG’nin fikirlerinden korktuğu için. YPG’nin silahlarından değil fikirleri yüzünden kapitalist sistem için endişe verici.”
SOL PARTİ’DEN SORUŞTURMAYA TEPKİ
Gazeteci Peter Schaber’e yönelik Berlin polisinin açtığı soruşturmaya Federal Meclis üyesi Ulla Jelpke de tepki gösterdi. YPG’nin Almanya’da ne yasaklı bir örgüt olduğunu, ne de “terör örgütü” olarak adlandırıldığını hatırlatan Sol Partili parlamenter Jelpke, Schaber’e açılan soruşturma için “basın özgürlüğüne saldırı” ifadesini kullandı.
Berlin polisi YPG ile dayanışmayı gerekçe yaparak yeni bir soruşturma dosyasını açarken, Aşağı Saksonya Eyaleti’nde açılan benzer bir soruşturma dosyası ise kapanması dikkat çekti. Geçtiğimiz Şubat ayında Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgalini kınamak amacıyla Wendland kasabında bulunan ve “Gasthof Meuchefitz” (toplantı evi) olarak bilinen tarihi bir binaya “Türk güçleri Alman silahlarıyla Rojava’da cinayet işliyor, yaşasın YPG/YPJ” yazılı bir pankart asılmıştı.
Ancak bir süre sonra kalabalık bir ekiple binaya baskın yapan polis söz konusu pankarta el koymuş ve Lüneburg savcılığı binanın yöneticilerinden aktivist Hans-Erich Sauerteig hakkında soruşturma kararı almıştı. Berlin polisi 129b maddesini gerekçe yapan savcılığın dün soruşturma dosyasını kapattığı Sauerteig’i suçsuz bulduğu öğrenildi.
Aralık ayının başında Gelsenkirchen’deki yerel mahkeme de Alman aktivist Monika Gärtner-Engel’in davasında beraat karar vermişti. Gelsenkirchen kentinde 20 Mart 2018 günü Türk devletinin ve çetelerinin Efrîn’e yönelik işgalini protesto etmek için düzenlenen gösteride Gärtner-Engel, YPG bayrağı açtığı için hakkında soruşturma açılmıştı.
YPG bayrağının açılmasının ‘suç’ olduğunu savunan savcılık Gärtner-Engel’in 200 Euro para cezasına çarpıtılmasını talep etmişti. Fakat mahkeme Gärtner-Engel’in YPG bayrağı açarak hiçbir suç işlemediğini belirterek, beratına karar vermişti. Mahkeme, YPG’ye yönelik Almanya’da her hangi bir yasağın bulunmadığını bildirmişti.
Daha önce de birçok yerel mahkeme YPG bayraklarının taşınmasının ‘suç’ olmadığına karar vermişlerdi. Mart ayında Aachen Sulh Mahkemesi de sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki bir sayfasında YPG bayrağı paylaştığı için hakkında soruşturma açılan bir Kürdistanlının davasında polisi haksız bulmuştu. Aynı şekilde Frankfurt ve Berlin’deki yerel mahkemeler de PYD, YPG ve YPJ bayrağının taşınabileceğini bildirmişlerdi.
YPG’YE KARŞI 2 MART 2017 GENELGESİ…
Almanya’da İçişleri Bakanlığı, 2 Mart 2017 günü eyaletlere gönderdiği bir genelge ile aralarında PYD, YPG ve YPJ’nin de bulunduğu çok sayıda Kürt parti ve kuruluşun bayrak/flamalarının yasaklanmasını talep etmişti. Bakanlık, genelgeyi 1993 yılından itibaren Almanya’da yürürlükte olan PKK yasağının “güncellenmesi” olarak açıklamıştı.