Alman ve İtalyan aydınlardan eylemcilere destek ziyareti

Berlin’de açlık grevi eylemini sürdüren Cemal Kobanê, Ömer Bağdur, Mele Mustafa Tuzak ve Şiyar Xelil’i ziyaret eden Alman ve İtalyan aydınlar, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için verilen direnişe destek verdiklerini belirtiler.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in öncülüğünde başlatılan, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki cezaevleriyle dünyanın birçok merkezinde devam eden açlık grevi eylemlerinin Almanya ayağı başkent Berlin’de 4 aktivist tarafından sürdürülüyor.

Kürt aktvistler Cemal Kobanê, Ömer Bağdur, Mele Mustafa Tuzak ve Şiyar Xelil, Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM)’in Berlin’deki lokalinde eylemlerini kararlı bir şekilde devam ederken, toplum değişik kesimleri eylemcileri ziyaret ederek dayanışma mesajı veriyorlar.

Son olarak Alman tarihçi Dr. Nick Brauns, gazeteci Alexander Gorski ve İtalyan insan hakları savunucusu Sveva Heartler’den oluşan bir heyet eylemcileri ziyaret etti. Tecride karşı verilen direnişe tam destek verdiklerini belirten Dr. Brauns, Gorski ve Heartler açlık grevi eylemcileriyle bir süre sohbet ettiler.

‘TALEBENİZ MEŞRU VE HAKLI BİR TALEP’

Sağlık durumları kötüleşmesi rağmen eylemlerini kararlı bir şekilde sürdüren Mele Mustafa Tuzak, Şiyar Xelil, Ömer Bağdur ve Cemal Kobanê ise ziyaret dolayı her üç isme teşekkür etti ve tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevi eylemcilerine verilen desteği anlamlı bulduklarını ifade ettiler. Eylemciler özellikle Alman ve Avrupa kamuoyunun daha fazla tecride karşı verilen direnişe sahip çıkmasını istedi.

Heyet adına konuşan Dr. Brauns yeterli kadar eylemcilerin sesini duyuramadıklarını belirterek, bu konuda özeleştiri vermek isteklerini söyledi. Başta Alman ve İtalyan olmak üzere Avrupa basınında eylemcilerin bu haklı ve meşru taleple başlattıkları eylemin daha fazla yer bulması için çaba içinde olacaklarını belirten Dr. Brauns devamla şöyle konuştu:

“Sadece medyada değil, sokaklarda ve meydanlarda da Kürt yoldaşlarla birlikte daha fazla sesinizi duyurmaya çalışacağız. Amacımız kamuoyunun bu sesinize kulak vermesi ve insanlık dışı bir durum olan bu tecridin derhal kaldırılmasına yol açacak bir baskıyı yapması. Tabii ki bizim bu çabalarımız ve mücadelemizin sizin burada gösterdiğiniz direnişe nispeten oldukça küçük.”

Heyet üyeleri ziyaretlerini eylemciler için İtalyan devrimcilerinin “Çav Bella” türküsünü seslenerek sonlandırdı. Cemal Kobanê bir diğer aktivist Ömer Bağdur ile başlattığı açlık grevi eylemini 92 gündür sürdürüyor. Mele Mustafa Tuzak’ın eylemi 108’nci, Şiyar Xelil ise 95’inci gününde.