Almanya’da gıda sıkıntısı yaşanırsa ordu devreye girecek

Koronavirüsten ötürü Almanya’da yaşanabilecek olası bir gıda sıkıntısı sırasında ordu, gıda ürünlerinin sevkiyatını üstlenecek.

Almanya, koronavirüsünün en etkili olduğu ülkeler arasında 6. sırada yer alıyor. Son bilgilere göre Almanya’da virüsün bulaştığı kişilerin sayısı 4485’e çıktı ve 9 kişi de hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı'na göre virüse yakalananlardan 23’ü yoğun bakımda tutuluyor ve durumları oldukça kritik.
Diğer ülkelere göre Almanya’da virüsten dolayı ölüm oranının oldukça düşük olmasına rağmen ciddi tedbirler alınıyor. Birçok eyalette yarından itibaren okulların kapatılmasına karar verilirken, başkent Berlin’de restoranlar dışında kamuya açık bütün mekanlar Salı gününden itibaren kapatılacak.

PANİK HAVASI MARKETLERİ BOŞALTTI

Sosyal medya üzerinden yayılan “Almanya’da Pazartesiden itibaren marketler kapanacak” gibi asparagas haberlerin ardından dün özellikle büyük kentlerde halk marketlere yöneldi. Başta gıda ve temizlik ürünlerinin bulunduğu raflar olmak üzere marketlerde reyonlar boş kalırken, geçtiğimiz haftalara göre hazır gıdalarda 112, balık-meyve konservelerinde yüzde 70 ve bütün ürünlerde ise ortalama yüzde 14’ün üzerinde satış oldu.

BAKAN SCHEUER: PANİK İÇİN NEDEN YOK

Beklenmeyen bu satışlarla marketlerin ürün tedarik etmede sıkıntılar yaşayabileceği belirtilirken, Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer, paniğe yol açacak hiçbir nedenin bulunmadığını söyledi. Bild gazetesine konuşan Scheuer, gıda ürünlerini satan toptancılarla görüştüğünü belirterek, şu bilgileri verdi: “Hemen hepsi depolarda yeterli ürünün bulunduğunu söyledi. Sadece ürünlerin ulaşımında sıkıntılar olabilir.”
Bakanın sözünü ettiği sıkıntısı ise tır şoförlerinde koronavirüs tespit edilmesi halinde iş başı yapamamaları ve Polonya gibi komşu ülkelerin sınırlarını kapatmasıyla ortaya çıkabilir. Gıda ürünlerini taşıyan tır şoförlerinin yüzde 25’inin Polonya’dan geldiğini belirten Bakan Scheuer, “Eğer bu şoförler işe gidemezse, o zaman ciddi bir problemle karşı karşıya olabiliriz” dedi.
Böylesi bir durumda ise ordudan yardım isteyeceklerini ve gıda ürünlerinin askeri araçlarla taşınacağını belirten Alman bakan, devamla şöyle konuştu: “Böyle bir senaryoya henüz çok uzağız, fakat buna da hazırlanıyoruz. Ayrıca trafikte Pazar günleri ve geceleri tırlara uygulanan yasakların kaldırılması da planımızın bir parçası."

TARIM BAKANI: YETERLİ GIDA VAR

Halkın marketlere yönelerek aşırı şekilde gıda ürünlerini satın almasının ardından Tarım Bakanı Julia Klöckner de halka bir çağrıda bulundu. Sağduyulu olma çağrısı yapan Klöckner, “Almanya’da halihazırda hiçbir şekilde gıda sıkıntısı yok, herkes için yeterli gıda ürünü bulunuyor, paniğe gerek yok” diye konuştu.