Almanya’da Türk devletinin saldırılarını protesto eylemleri

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarına tepkileri devam ediyor.

Almanya’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, eylemlerin işgal saldırıları bitene kadar süreceği mesajı verdi.

KÖLN

Köln kentinde Kürt Demokratik Toplum Merkezi’nin düzenlediği eylem HBF önünde yapıldı.

Türk devletinin saldırılarının teşhir edildiği eylemde sık sık, sloganlar da atıldı.

Mitingde yer alan ve ANF’ye konuşan Ozan Diyar, Rojava'daki kaos, dengesizlik ve saldırıları sadece Kürt halkının direnişi ve özgürlük savaşçılarının durdurabileceğini, tek çarenin bu olduğuna inandığını söyledi.

Türk ordusunun bu saldırılarla yetinmeyeceğini, uluslararası hiç bir anlaşmaya uymayacağını bildiklerini belirten Ozan Diyar "Halkımız her dakika ayakta olmalı. En ufak bir rehavet ve geri çekiliş bize çok pahalıya mal olabilir. Çünkü biz sömürgeci Türk devletinin karakterini Efrîn'de, Sur'da, Cizre'de gördük" diye konuştu.

AKP-MHP faşist iktidarının halklara ve Rojava devrimine saldırarak kendi ömrünü uzatmaya çalıştığını, ama halkların direnişine çarpacağına inandığını vurgulayan Diyar, şunları dile getirdi: "Biz direndikçe faşizm yıkılmaya mecburdur. Faşizmin son dönemlerini yaşadığına inanıyorum. Zafer direnen halkların olacaktır."

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Defend Rojava Stuttgart Platformu’nun çağrısı ile eylem yapıldı.

Eylemde yapılan açıklamada, "Rojava’da Türk devleti gün geçtikçe yeni sivil katliamlara imza atıyor. Bu devlet terörüne dur diyecek Birleşmiş Milletler ise sadece klasik söylemler ve açıklamalar ile endişeliyiz demekle sınırlı kalıyor" denildi.

Açıklamadan sonra kitle Hapbahnhof'a doğru yürüyüşe geçti. Sık sık, "Hoh die internationale solidaritet", "Susma ortak olma”, “Katil Erdoğan Rojava’dan defol”, “Jîn Jiyan Azadi”, “Bîjî Serok Apo”, “Rojava yanlız değil", “Bijî berxwedana Rojava”, “Es libê YPG, YPJ, ROJAVA” sloganları atıldı.

Yürüyüş Kobanê meydanında sona erdi.

DÜSSELDORF

Düsseldorf’ta da HBF önünde eylem yapıldı. Bildirilerin dağıtıldığı eylemde Türk devletinin saldırıları hakkında bilgilendirmede de bulunuldu.

HEILBORNN

Heilbornn kentinde de düzenlenen eylemle Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları protesto edildi.

Türk devletinin soykırım saldırında yaşamını yitiren çocukların fotoğraflarının yanı sıra YPG, YPJ bayraklarının taşındığı eylemde bildiri de dağıtıldı.

LAHR

Almanya'nın Lahr kentinde de bir protesto eylemi düzenlendi. Lahr DKTM merkezi tarafından organize edilen yürüyüş Lahr Tren İstasyonu önünde başladı. Eylem alanında toplanan yüzlerce kişi "Biji berxwedana zindana”, “Biji YPG u YPJ", "Biji Serok Apo", "Katil Erdoğan Kürdistan’dan defol" sloganları ile yürüyüşe geçti. Eylemde yapılan açıklamada Türk ordusu ve kendisine bağlı çetelerin bir an önce Rojava topraklarından çekilmesi gerektiği belirtilerek, Rojava'da kurulan sistem içerisinde tüm halkların özgürce kendilerini yönetirken Türk devletinin savaş ve yıkım ile bu topraklarda suç işlediği aktarıldı.

BREMEN

Bremen’de de eylem adresi Domshorf alanı idi. Rojava’yı Koruma Platformu’nun organize ettiği eylemde “Soykırıma hayır” ve “Rojava ile dayanış” yazılı pankartlar taşındı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin işgalci olduğu belirtilerek, sivillere yönelik kimyasal silah kullandığına dikkat çekildi.

Avrupa Birliği ülkelerinin uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler’e Türkiye’nin katliamlarına karşı tepki gösterilmesi çağrısı yapıldı.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken’deki eyleme ise Saarland eyaletinde yaşayan Kürdistanlılar katıldı. Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’de gerçekleştirdiği katliamlara ilişkin fotoğrafların taşındığı eylem Europagaleri önünde yapıldı.

Kent merkezine doğru yürüyen kitle, daha sonra da bir miting düzenledi.

Mitingde Saarland Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada, Türkiye’nin Rojava işgal girişimi ve tehdidi ortada kalkıncaya dek her gün eylem halinde olacağı belirtildi.

Yürüyüşe katılan “Oma gegen Rechts” (Neneler Sağa karşı) grubu adına yapılan konuşmada, “Her insanın bir nenesi var ve neneler torunlarına büyük bir şefkat ile yaklaşıyorlar. Torunlarımız uyuduğunda uyandırmamak için hepimiz susarız. Çünkü çocuklar uyurken susulur. Ama çocuklar ölürken susulmaz. Çocuk ölümlerine karşı sesimiz çıkıncaya dek bağırmalıyız. Rojava’da öldürülen çocukların ölümlerine karşı buradayız. Ve bu ölümlere karşı sesimizi sesinize katmaya geldik. Bir laf da silahları yapıp satanlara söylemek istiyorum, sizin ürettiğiniz silahlarla çocuklar katlediliyor. Bunu görmüyor musunuz?” şeklinde konuştu.

Kuhle Wampe Motorsiklet Kulübü de yürüyüşe katılanlar arasındaydı. Kulüp adına Gert Hoffman bir konuşma yaptı. “Efrin’de buradaydık. Bugün yine buradayız. Kürtler üzerindeki bu vahşet ve katliam tehditleri olduğu sürece burada yanınızda olacağız” dedi.

MÜNİH

Münih’te de Türk devletinin saldırılarına karşı bir eylem düzenlendi. “Alman silahlarıyla ve Alman parasıyla insanlar dünyada katlediyor”, “Terörist Erdoğan”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Faşist Erdoğan Kürdistan’dan defol” sloganlarının atıldığı eylemde bildiriler dağıtıldı ve okundu.

LEIPZIG