Almanya’da ‘yardım kuruluşu’ kisvesiyle çete örgütlenmeleri!

Hem yardıma muhtaç ve savaş mağdurlar üzerinden Müslümanların dini duygularını sömürüyorlar, hem de topladıkları paraları çetelere gönderiyorlar. “Yardım kuruluşu” kisvesi altında çalışan bu kuruluşlara Alman devleti göz yumuyor…

Almanya’dan Suriye’ye giderek DAİŞ çetelerine katılan Muhammed Amer Abdülkadir isimli çete üyesi geçtiğimiz günlerde ANF’nin Rojava ve Kuzey Suriye’deki muhabiri Beritan Sarya’ya konuşmuştu. DAİŞ’in ağır yaralılarının ambulanslarla nasıl resmi sınır kapısından Türkiye’ye geçtiklerini anlatan Abdülkadir, Almanya’da örgütlenen “Helfen in Not” (Acil yardım) isimli paravan kuruluşa ilişkin de önemli bilgiler vermişti.

ANF’nin 22 Haziran günü “DAİŞ’in ambulans şoförü: Türkiye’ye yaralı gönderdik” başlığıyla servis ettiği haber-röportajda Abdülkadir anlatımlarıyla “Helfen in Not”un sahibi Bekir Astürk’ün Türk devlet görevlileri ve DAİŞ çeteleriyle ilişkileri de ilk kez kamuoyuna açıklandı. Bekir Astürk DAİŞ çetelerinin Almanya’daki bağlantılarında kilit bir isimdi ve bu yüzden Alman istihbaratı ve medyasının yakından tanıdığı bir isimdi.

Ancak sol ve sosyalist hareketlerle Kürdistanlı, Türkiyeli ve dünyanın bölgesinde özgürlük mücadelesi veren devrimci hareketlerle uğraşan Alman istihbaratı nedense Astürk ile diğer çete üyelerinin Almanya’dan ambulans ve diğer askeri malzemeleri göndermesini izlemekle yetinmişti. Köln savcılığının 2014’deki soruşturmasına Astürk’ün organzesiyle en 9 ambulans çetelere gönderilmişti. Hatta bazı ambulansların içinde gece dürbünleri gibi askeri malzemeler de vardı.

ÇETENİN ŞEFİ EDİRNE’DE ORTAYA ÇIKTI!

Hakkındaki soruşturmalar ve takipler yüzünden Almanya’yı terk ettiği tahmin edilen paravan yardım kuruluşlarının şefi Bekir Astürk ise Edirne’de ortaya çıktı. Resmi olarak Almanya’da bağış toplamayan Astürk’ün “Helfen in Not” kuruluşu Almanca yayınlarla sosyal medya sitelerinde yardım toplamaya devam ediyor.

Özellikle Kurban bayramları öncesinde propagandaya ağırlık verilen Fecebook hesaplarında Astürk İş Bankası’nın Edirne şubesinde kendi adına açtığı banka hesabının bilgilerini vererek yasa dışı şekilde yardım topluyor. Astürk online ödeme ve para havale sitesi “Paypal” hesabını üzerinden de bağış toplamayı sürdürmesi dikkat çekiyor.

YPG/YPJ ve PYD bayraklarını gerekçe yaparak kullanıcıların hesaplarını kapatan Facebook, Astürk’ün dini duyguları kullanarak Türkiye üzerinden Almanya’dan çetelere para toplamasına ise göz yumuyor. Aynı şekilde Alman güvenlik ve yargı birimleri de Astürk çetesinin bu suçuna kaygısız kalıyorlar.

KUTSAL KAVRAMLAR ÜZERİNDEN DİNİ SÖMÜRÜ!

ANF’nin araştırmasına göre “Helfen in Not” gibi kendilerine “yardım kuruluşu” adını veren fakat gerçekte ise DAİŞ gibi çetelerin lojistik ihtiyaçlarını gidermek için kurulmuş, Almanya çapında örgütlü olan çok sayıda organizasyon var. Merkezlerinin göçmenlerin yoğun yaşadığı Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya (NRW)’de bulunmaları ve İslam dininde kutsal olan “zekat”, “kurban”, “fitre”, “yetimlere yardım” gibi başlıklarla para toplamaya çalışmaları hepsinin ortak özelliği olarak öne çıkıyor.

“Suriye’ye 150 Euro”, “Kenya’ya 90 Euro”, “Nijerya’ya 90 Euro”, “Bangladeş’e 90 Euro” gibi spotlarla bağış kampanyaları düzenleyen bu kuruluşlar Suriye, Afganistan, Filistin, Burkina Faso, Burma ve Mali gibi savaş bölgelerinde mağdurlara yardım ettiklerini iddia ediyorlar. Ancak gerçekte ise toplanan paralar adı geçen ülkelerde “Radikal İslamcı” adıyla bilinen çetelere gönderiliyor. İşte “Helfen in Not” dışında öne çıkan söz konusu kuruluşlardan bazıları şunları:

Help 4 Ummah: “Müslüman ümmetine yardım” adıyla bilinen bu kuruluş da tıpkı “Helfen in Not” gibi “Yardıma muhtaç Müslümanlara gidecek” adıyla Almanya’da topladıkları paralarla birçok kez Suriye’de Cihatçı çetelere ambulans ve tıbbi malzeme gönderdi. NRW Eyaleti’nin güvenlik birimleri bu şekilde en az bir ambulans ve 6 bin Euro değerinde tıbbi malzemenin Esat rejiminin eline geçmeden önce Halep’te çatışan cihatçı çetelere gönderdiğini tespit etti.

Almanya’da DAİŞ çetelerinin propagandacısı olarak bilinen ve 2015’te 5 yıl 6 ay hapis cezasına çarpıtılan Sven Lau bu kuruluşun daha fazla yardım toplaması için düzenlediği etkinliklere katılarak Almanca propagandalar yapıyordu. DAİŞ’in Suriye ve Irak’ta yenilgiye uğratılması ardından kuruluş, şimdi sosyal medya üzerinden Nijerya ve Gana gibi Afrika ülkelerinde örgütlenen çeteler için yardım toplamaya devam ediyor.

World Wide Resistance Help: “Dünya Çapında Direniş Yardımı” anlamına gelen bu kuruluş da Almanya’dan dünya çapındaki cihatçı, özellikle de Filistin’deki “radikal Müslüman” gruplar için yardım toplayan kuruluşların başında geliyor. Geçtiğimiz Nisan ayında İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla Alman polisi 10 eyalette bu kuruluş ile "Ansaar International" adıyla Hamas’a yardım toplayan kuruluşa ait adreslere operasyon düzenledi.

Bu kuruluşun da geçtiğimiz yıllarda DAİŞ çetelerine para yardımında bulunduğu belirtiliyor. Ancak miktarın ne kadar olduğu ve yardımın çetelere nasıl gönderildiği konusunda kamuoyuna bir açıklama yapılmadı. Çünkü polisin son yaptığı operasyonda kuruluşun el konulan doküman ve arşivine ilişkin inceleme sürüyor. Operasyonun yapıldığı 10 Nisan 2019 günü İçişleri Bakanı Seehofer ise “World Wide Resistance Help” ve "Ansaar International" için “Bunlar insani yardım kisvesi altında terör örgütlerine para topluyor” açıklamasını yapmıştı.

Ne gariptir ki DAİŞ çetelerinin yükselişe geçtiği 2014 yılında kurulan “World Wide Resistance Help”in merkezi de Bekir Astürk’ün sahibi olduğu “Helfen in Not” kuruluşu gibi Neuss’ta bulunuyor.

Medizin mit Herz: 2013 yılında Hennef kentinde kurulan bu kuruluş da “Helfen in Not” gibi El Nusra ve DAİŞ gibi çetelere en fazla yardım gönderenlerin başında geliyordu. Yıllarca Müslümanlar ile yardımseverleri dini duygularını sömüren bu kuruluş ne gariptir ki 2017 yılına kadar Almanya’da hiçbir engele takılmadı. 8 Şubat 2017 günü Alman polisi El Nusra üyesi iki çeteye yönelik başlattığı soruşturma çerçevesinde kuruluşun merkezine operasyon yaptı.

Aynı gün İngiltere’de de İngiliz polis çete üyelerine ait bir adreste aramalar yaptı. Polis operasyonda çete üyelerinin evlerinde çok sayıda yardım makbuzu ve Suriye’ye gönderilen para ile malzemelerin listesini ele geçirdi. Bu kişilerin değişik tarihlerde Türkiye üzerinden Almanya’dan Suriye’ye doğru yola çıkan “yardım konvoylarını” organize ettikleri tespit edildi. Resmi olarak Almanya’da faaliyetleri olmayan bu kuruluş da sosyal medya siteleri üzerinden para toplamaya devam ediyor.

Al Asraa Basaar: Bukuruluş 2015 yılında Almanya’da tutuklanan çete üyelerine yardım etme amacıyla kuruldu. “Al Asraa - Die Gefangenen” (Al Asra-Tutuklular) adıyla yardım kampanyaları düzenleyen bu kuruluş, Almanya’daki cezaevlerinde tutulan “cihatçı Müslümanların” zor durumda olduğunu iddia ederek Müslümanlara yönelik sosyal medya sitelerinde propagandalar yapıyor. Kuruluşun son dönemlerde ise YPG ve QSD güçlerinin elinde bulunan DAİŞ çete üyelerinin ailelerinin fotoğraf ile videolarını paylaşarak “PKK kampındaki bacılarımızı unutmayın” şeklinde kirli bir propagandayı başlatması dikkat çekiyor.