Almanya’daki Êzidîlerden nöbet eylemi

Bağdat ile Erbil hükümetleri arasında Şengal’e karşı yapılan anlaşmayı protesto etmek amacıyla Almanya’daki Êzidî kurumları Federal Alman Meclisi yakınlarında nöbet eylemi başlattı.

Merkezi Irak hükümeti ve Güney Kürdistan Bölgesi Yönetimi arasında Şengal’e ilişkin yapılan anlaşmaya Êzidî toplumunun tepkisi sürüyor. Almanya’da örgütlü olan birçok Êzidî kurum, kuruluş ve organizasyon da anlaşmayı kabul etmeyeceklerini dünya kamuoyuna anlatmak için başkent Berlin’de bulunan Federal Meclis yakınlarındaki Brandenburg Tor (Brandenburg Kapısı) Meydanı'nda nöbet eylemi başlattı.

Nöbet bugün öğlen saatlerinde basın açıklamasıyla start aldı. Nöbet şu kuruluşların öncülüğünde gerçekleşiyor: "Almanya'daki Êzidî Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK), Êzidî Kadınları Meclisi Federasyonu (SMJÊ), Yurt Dışı Şengal Meclisi (MŞD), Suriye Êzidîleri Birliği (YÊS), Êzidî Gençleri Birliği (HCE), Êzidxan Kültür Merkezi (NÇE), Kuzey Kürdistan Êzidî Köyleri Meclis Koordinasyonu (KMGÊBK)."

‘ANLAŞMAYI KABUL ETMİYORUZ’

Êzidî kurumları adına basın açıklamasını Almanya'daki Êzidî Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK) Eşbaşkanı Çiçek Yıldız yaptı. Şengel’e ilişkin Hewlêr ve Bağdat hükümetlerinin yaptığı anlaşmayı kabul etmeyeceklerini belirten Yıldız, Êzidî kuruluşları olarak anlaşmanın iptal edilmesi için diplomasi alanında yoğun girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.

Birçok çevrenin söz konusu anlaşmayı Şengal ve Êzidî toplumuna ihanet olarak gördüğüne dikkat çeken Yıldız, “Hiçbir hukuki yanı olmayan, insan haklarını ihlal eden bu anlaşma hiçbir şekilde Êzidî toplumuna hizmet etmiyor. Biz de bütün gücümüzle bu anlaşmanın hayata geçmemesi için mücadele edeceğiz” diye konuştu. Êzidîlerin bağımsız ve özgür toplum olarak yaşaması için başta Alman hükümeti olmak üzere batılı ülkelere ve uluslararası güçlere çağrıda bulunan NAV-YEK Eşbaşkanı Çiçek Yıldız, halkların eylemlerine destek vermesini istedi.

Êzidî kuruluşlarının Kürtçe ve Almanca kaleme aldığı ortak açıklamanın okunduğu basın toplantısı, Êzidîlerin talebine destek veren Kürdistanlı kurum ile kuruluş temsilcilerinin kısa konuşmalarıyla sona erdi. 23 Ekim gününe kadar sürecek nöbet eylemi her gün saat 10.00 ile 15.00 arasında gerçekleşecek.