Almanya’daki Kürt vekillerden hükümete çağrı
Almanya’da federal ve eyalet meclislerinin üyesi 5 Kürt parlamenter, Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının son bulması için federal hükümete ortak bir mektup kaleme aldı.
Almanya’da federal ve eyalet meclislerinin üyesi 5 Kürt parlamenter, Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının son bulması için federal hükümete ortak bir mektup kaleme aldı.
Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin Almanya’da hükümet ve kamuoyunun tepkileri sürerken, federal ve eyalet meclislerinin üyesi 5 Kürt parlamenter ortak bir çağrı yayınladılar. Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümete hitap edilen deklarasyonda Türk devletinin saldırılarının derhal son bulması talep edildi.
Kuzey-Doğu Suriye’de oluşturulan öz yönetimler ile sivil halkın korunması için Birleşmiş Milletler’in harekete geçmesi istenilen deklarasyona şu isimler imza attı: Federal Meclis’in Sol Partili üyeleri Gökay Akbulut, Helin Evrim Sommer, Hamburg Eyalet Meclisi’nin Sol Partili üyesi Cansu Özdemir ve Bremen Eyaleti’nin Sol Partili üyeleri Mazlum Koç ve Cindi Tuncel.
Türk devletinin son işgal saldırıları sonrasında yerini terk etmek zorunda kalanların sayısının 130 bini bulduğuna dikkat çekilen açıklamada “Suriye’nin kuzeyi ve doğusunda yaşayan halklar bir öz yönetim oluşturmuşlardı. Bu bölge Suriye’nin en güvenli bölgesi olarak biliniyordu. Ancak şu anda buradaki istikrar Türk devletinin tehditleriyle karşı karşıya” görüşüne yer verildi.
Kürt vekiller Akbulut, Sommer, Özdemir, Koç ve Tuncel Türk devletinin saldırılarının son bulması, bölgenin yeniden istikrara kavuşması için Federal Hükümet’ten acil olarak şu taleplerde bulundular:
- Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’in Anlaşması’nı ihlal ettiğine dair bir kınama açıklamasının yapılması.
- Türkiye’nin uluslararası yasaları ihlal eden bu işgale son vermesi ve Suriye’deki askeri birliklerini geri çekmesi.
- Türkiye’ye yönelik uluslararası çapta bir silah ambargosunun uygulanması.
- Suriye devletinin bir parçası olarak Kürtlere verilecek bir otonominin BM Güvenlik Konseyi’nin 5 Daimi üyesi tarafından garanti altına alınması.
- Bölgedeki cezaevlerinde tutulan DAİŞ’lilerin uluslararası bir mahkemede yargılanması.