Almanya'daki Kürtler ve dostları alanlarda

Türk devletinin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal tehditlerine tepki gösteren Kürdistanlılar alanlara çıktı.

Almanya’nın birçok kentinde bir eylem yapan Kürdistanlılar, Türk devletinin tehditlerini protesto etti.

MÜNSTER

Münster’de HBF önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin işgal saldırıları tehdidini protesto etti. 150 kişinin katılımıyla düzenlenen eylemde YPG bayrakları da taşındı.

Eyleme Alman aktivistler de katılarak konuşmalar yaptı.

MANNHEİM

Mannheim’da da eylem adresi HBF önüydü.

Kürdistanlılar ve dostları düzenledikleri protesto eyleminde işgal tehditlerine tepki gösteren dövizler taşıdı. Almanca bildirinin de okunduğu eylemde sık sık, “Yaşasın Rojava”, “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı. Eylem sloganlarla sona erdi.

DUİSBURG

Duisburg’da da Türk devletinin işgal tehditleri ve saldırıları protesto edildi. Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı eylem HBF önünde yapıldı.

“Türk devleti Rojava’dan defol” pankartı açan halk Almanca ve Türkçe yapılan konuşmalarla Türk devletinin Rojava’yı işgal etme planını teşhir etti.

“Türk devleti işgal planı ABD'nin onayı ile devreye girdi. Bu durumda ABD ve BM, Türk hükümeti tarafından gerçekleştirilecek” denilen konuşmalarda bu kesimlerin hepsinin Kürt soykırımının suç ortaığı olduğu belirtildi.

Eylemde sık sık, "Katil Erdoğan", “Türk ordusu Kürdistan’dan defol" sloganları atıldı.

GIESSEN

Giessen’de de Berlinerplatz’da protesto eylemi düzenlendi. Giessen ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı eylemde Die Linke Giessen Fraksiyonu ve Gençlik Örgütü (SDS), Avrupa Süryaniler Birliği (ESU), International Bündnis, Çerkes halkı temsilcileri birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda Rojava/Kuzey Suriye Federasyonu’na yapılacak işgal girişiminin kabul edilemez olduğu vurgulandı. Amerika başta olmak üzere Uluslararası Koalisyon’un geri çekilme kararından vazgeçmesi çağrısı yapılarak, ‘biz kazanacağız’ vurgusu yapıldı.

Eylemde YPG/YPJ, ESU ve TEV-DEM bayrakları ve işgali kınayan dövizler açıldı. Eylem ‘Ey Reqip’ marşının okunması ardından sona erdi.

KÖLN

Köln kentinde Türk devletinin işgal girişimi protesto edildi. Bu akşam saat 18:30'da Köln ana tren istasyonundaki Breslauer Meydanı'nda yapılan eyleme çok sayıda tanınmış sanatçı ve Alman örgüt katıldı.

Köln Viyan Kadın Meclisi'nin organize ettiği eylem miting şeklinde gerçekleşti. Mitinge Alman Die Linke, MLPD, Riseup4 Rojava ve Rebell gibi parti ve hareketlerin temsilci ve taraftarları katıldı ve temsilcileri birer konuşma yaptılar.

Eyleme ayrıca MLKP temsilcileri ve taraftarları da katıldı.

MLPD temsilcisi konuşmasında uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çekti ve “2015'te Uluslararası dayanışma ile Kobanê'de DAİŞ yenildi” dedi.

Köln ve çevresinde yaşayan Kürt sanatçılar Seyîdxan, Şemdîn, Xelîl Xemgîn, Diyar, Kawa, Şeyma, Peyvan Arjîn, Ali İkizer, Zülfikar Ali eyleme katıldı. Eylemde bir konuşma yapan sanatçı Xelîl Xemgîn “Bugün gözyaşı dökme zamanı değil. Gözyaşıyla devlet kurulsaydı Kürtler on tane devlet kurardı. Almanya'dayız. Her Alman bireyi ve kurumunu bilgilendirmek bizim görevimiz olmalı. Kamuoyunu harekete geçirmeliyiz. Türk devleti de bilsin ki biz kazanacağız. Değil tüm Kürt toplumunun, bir Kürt bireyinin bile iradesini artık kıramaz” diye konuştu.

ESSEN

Essen’de de bu akşam 300 kişinin katılımıyla bir protesto eylemi düzenlendi. HBF önünde düzenlenen eylemde Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Yılmaz Gültekin bir konuşma yaptı.

Gültekin, Amerika ve AB’nin iki yüzlü politikalarını eleştirdi.

YPG ve YPJ bayraklarının açılmasını engelleme girişiminde bulundu. Ancak halk, bayrakları açarak yürüyüşe geçti.

Kürdistanlılar ile dostları farklı bir alanda miting yapan MLPD kitlesi ile birlikte Türk devletinin saldırılarını protesto etti.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken’de de Europa Galeri önünde Kürdistanlılar bir eylem düzenledi. Yapılan konuşmalar ardından halk yürüyüşe geçti.

Saarbrücken belediyesi önüne kadar yürüyen halk, sık sık, “Türk devleti Kürdistan’dan defol”, “Yaşasın Rojava” sloganları attı.

Belediye önünde yapılan miting ardından eylem “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

HAMBURG

Hamburg’daki eylem adresi ise sol ve otonom grupların merkezi olan Rote Flora önü idi. Burada bir araya gelen halk, bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün başında bir konuşma yapan Hamburg Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, “Kürt halkı kendi özgürlüğü için mücadele ediyor. Kürtler kimsenin topraklarını işgal etmedikleri gibi, işgalci konumunda da değiller. Kürtler ne Amerika’nın ne de Rusya’nın çıkarlarına hizmet etmiyor” dedi. İşgal saldırılarına karşı sessizliğini koruyan başta Almanya olmak üzere Avrupa devletlerinin tutumunu da Özdemir kınadı.

Yürüyüşte, “İşgalci Türk devleti elini Rojava’dan çek”, “Stop Erdoğan” pankartı ile PYD, YPG ve YPJ bayrakları taşındı. Sık sık, “Terörist Erdoğan”, “İşgalci Türk devleti, Kürdistan’dan defol”, “Dağlarda arama, Apocular her yerde”, “Biji Serok Apo” ile “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı. Rote Flora önünde düzenlenen bir mitingle eylem sona erdi.

HANNOVER

Hannover kentinde de Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin işgal saldırı tehditlerini protesto etmek amacıyla bir eylem düzenledi. Hannover HBF önünde yapılan eylemde Rojava’nın ne pahasına olursa olsun, sonuna kadar korunacağı mesajı verildi.

Uluslararası Koalisyonun iki yüzlü davrandığı ve Rojava’daki Kürtlere ihanet edildiğine de dikkat çekilen eylemde bildiriler dağıtıldı.

Rojava’nın sonuna kadar savunulacağı mesajının da verildiği eylem, “Biji berxwedana Rojava” sloganlarıyla sona erdi.

BREMEN

Bremen’de HBF önünde bir protesto eylemi düzenlendi. Bremen Eyaleti’ndeki demokratik kurum ve siyasi partiler, Sol Parti Bremen Parlameteri Cindi Tuncel ile akademisyen Çetin Gürer’in de aralarında olduğu bir grup barış akademisyeni, antifa gençlik grupları, Kürdistan Dayanışma Komitesi, Alman Komünist Parti üye ve eyalet yöneticileri de dahil kalabalık bir kitlenin katılımıyla Bremen Halk Meclisi’nin çağrısı ile Bahnhof vor platzt’da bir miting düzenlendi.

PYD Bremen ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmalarda, işgalci ve katliamcı Türk devleti Rojava’ya yapacağı saldırının özünde Kürt halkının kazanımlarını hedef aldığı belirtildi.

AKP-MHP faşizminin kirli politikalarına karşı Kürt halkı, DAİŞ’e vb. çetelere karşı nasıl direndiyse bugün de aynı kararlılıkla faşizme karşı direneceği vurgulanan konuşmalarda Kürt halkının birbirine kenetlenmesinin önemine dikkat çekildi.

Eylem, 12 Ekim'de saat 14.00’de Bremen HBF’de yapılacak miting ile sonrasında düzenlenen eylemlere katılım çağrısı ile sona erdi.