Almanya hala Efrîn’e gözünü kapatıyor!

Türk devletinin Efrîn işgali sonrası yaşanan insani drama ilişkin soru önerisine federal Alman hükümeti “Efrîn’de sivillerin hakları korunmamış olabilir” şeklinde kaçamak bir cevap verdi.

Federal Meclis’te grubu bulunan Sol Parti, Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırıları ve işgali sonrası yaşanan insani ve sosyal duruma ilişkin Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümete bir soru önerisi vermişti. Almanya’nın bölgede yaşanan insanlık dramına dair bilgi sahip olmadığı konusunda sorulara yer verildiği önergeyi hükümet adına Dışişleri Bakanlığı yanıtladı.

Sol Partili parlamenter Helin Evrim Sommer’in öncülüğünde hazırlanan soru önerisinde yer alan birçok soruyu yanıtsız bırakan bakanlığın geri kalanlara da kaçamak cevaplar vermesi dikkat çekti. Dünyanın gözü önünde Efrîn’de çetelerin yaptığı yağma, talan ve saldırılara rağmen bakanlığın “Efrîn’de sivillerin hakları korunmamış olabilir” görüşünü dile getirdi.

Türk devletinin işgali ve engellemelerine rağmen bakanlık “Şu anda Efrîn’e dönüşlerin sağlanması konusunda savaşın değişik taraftarları engeller çıkartıyor” açıklamasını yaptı. Şu anda Efrîn’den kaçmak zorunda kalan ve mülteci statüsünde olanların sayısının 137 bin olduğunu bildiren Alman dışişleri bakanlığı Efrînli mültecinin bulunduğuna dikkat çekti. Ayrıca bölgede içme su sorunun tamamen çözülmediği bilgisi verildi.

SOMMER: ALMANYA’NIN EFRÎN SİYASETİ KURNAZCA

Türk devletinin Efrîn’deki suçlarına ilişkin hazırlanan soruların çoğuna bakanlığın “bilgi sahibi değiliz” ve “elimizdeki kesin bir kanıt yok” gibi yanıtların vermesi ise dikkat çekti. Merkel hükümetinin verdiği yanıtlara ilişkin açıklama yapan parlamenter Sommer “Federal hükümetin Efrîn siyaseti baştan beri kurnazca” yorumunda bulundu.

Federal hükümetin Erdoğan rejimine karşı “sessizlik stratejisi” yürüttüğüne belirten Sommer “Efrîn’de uluslararası yasaları ihlal eden Türk devletinin savaşını birçok NATO üyesi kınarken, federal hükümet ise sadece kaygılarını dile getirdi” hatırlatmasında bulundu. Uluslararası insani yardım kuruluşlarının hala Türk devletinin işgali altındaki bölgelere gidemediğine dikkat çeken Sommer, Efrîn’e insani koridorun açılması için Berlin yönetiminin Ankara’ya baskı yapmasını istedi.