Almanya çapında Kürt Halk Önderi için gösteriler

Almanya’nın Hamburg, Nürnberg, Stuttgart, Kiel, Köln, Darmstadt ve Saarbrücken kentlerinde bugün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden gösteriler vardı.

HAMBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması amacıyla başlatılan kampanya çerçevesinde Hamburg’da bir yürüyüş düzenlendi. Hamburg’un Altona semtinde yapılan yürüyüşte KNK temsilcisi Serhat Çetinkaya bir konuşma yaptı. Öcalan özerinde sürdürülen tecride dikkat çekmek ve kendisinin bir an evvel özgür bırakılması için yürüdüklerini söyleyen Çetinkaya, Öcalan şahsında milyonlarca insanın tecrit ve izolasyona tabi tutulduğunu belirtti.

İnsan hakları savunucusu ve yazar Anja Flach ise Kürdistan’daki hak ihlallerine vurgu yaptı. Flach, Öcalan özgürleşene kadar bu mücadeleye devam edeceklerini bildirdi. Alman anti-faşist grupların da destek verdiği yürüyüşte kitlenin coşkusu dikkat çekti.

“PKK Direniştir”, “Tecrit ve İzolasyona Son”, “Şengal’in Statüsü Tanınsın” pankartlarının açıldığı eylemde sık sık “Yaşasın PKK”, “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış”, “Alman panzerleri Kürdistan’dan defol”, “PKK halktır, halk burada” sloganlarının atıldığı yürüyüş kentin Sternschanze semtinde son buldu.

NÜRNBERG

Almanya'nın Nürnberg kentinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük talep eden bir eylemi düzenlendi. Kent merkezindeki Kornmark meydanında biraraya gelen çok sayıda Kürdistanlı’nın katıldığı gösteride Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecrit protesto edildi.

Saygı duruşuyla başlayan eylemde "Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Öcalan'ı özgürleştirelim" pankartı taşınırken sık sık "Bijî Serok Apo", "Bi Serok Jîyan Na be", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde ise Demokratik Güç Birliği ve Stuttgart DKTM öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi kınama ile AKP-MHP faşist rejimini protesto etme amacıyla öncülüğünde bir miting yapıldı.

Rotebühlplatz meydanında yapılan mitinge Demokratik Güç Birliği adına konuşmalarda Öcalan’ın üzerindeki tecride dikkat çekilerek Avrupa Birliği ve CPT’ye çağrılar yapıldı.  AKP-MHP rejiminin Öcalan’a yönelik tecridi ağırlaştırdığı ifade edilirken, CPT’nin verdiği kararlara da sahip çıkılması talep edildi. Gösteride yapılan sinevizyon gösterimi ile Öcalan’a yönelik tecrit anlatıldı.

KİEL

Almanya’nın Kiel kentinde bugün benzer bir gösteri vradı. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride ve zindanlardaki direnişe destek olmak için yapılan gösteriye AGİF, Kiel Rojava İnsiyatifi ve Kiel Jiyana Jin destek verdi. Kürt halkının dostlarının katıldığı gösteride Kürt halk Önderi’nin posterleri ile “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü” pankartı açıldı.

Gösteride yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi üzerindeki tecridin Türk devleti tarafından sistematik olarak uygulandığı, buna karşı direnişin süreceği mesajı verildi. Gösteride Alman polisinin Kürt halk önderi Abdullah Öcalan in posterlerini indirmek istemesi kisa bir gerginliğe yol açarken, halkın sağduyusu dikkat çekti. Eylemde sık sık “Biji Serok Apo”, “Biji Berxwèdana Zindana”, “Faşist Erdoğan, Terörist Türkiye” gibi sloganlar atıldı.

KÖLN

Köln’de ise “Türk Faşizmine Karşı Birlik” adıyla bir miting düzenlendi. 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle yapılan miting Med Federasyonu ve Almanya Kürt Kadın Hareketi (YJK-E NRW) organize etti. Römisch-Germanisches Müzesi'nin önünde gerçekleşen mitingde AKP-MHP faşizmi protesto edildi.

Mitinge Tamil Halk Meclisi'nden Gayana Punnyamoorthy de katılarak bir konuşma yaptı. Punnyamoorthy “Sizlere Tamil halkının selamlarını getirdik. Tamil halkı sınırsız olarak mücadelenizle dayanışma içindedir” diye konuştu. Anti-faşist bir hareket olan Köln Alarm'ın bir temsilcisinin konuşma yaptığı mitingde söz alan YJK-E Almanya sözcülerinden Ayten Kaplan Avrupa devletlerini eleştirdi.

TCŞ ve TEKO-JIN adına yapılan konuşmada Türk devlet faşizminin Kürt Halk Önderi şahsında tüm Kürt halkına, gençlere, kadınlara dönük büyük bir saldırı konsepti uyguladığına dikkat çekilirken, 16’ncı gününde olan açlık grevi eylemcileri de selamlandı. Meydanda kurulan platformda Halklar Önderi Abdullah Öcalan’ın değerlendirmelerinin yer aldığı sinevizyon gösterimi sırasında Alman polislerinin bir provokasyonu da yaşandı. Faşist polislerin Önder Öcalan’ın resimlerini gerekçe göstererek eylemi sonlandırmak istemesi alanda büyük bir tepkiye yol açarken, eylem direniş mesajları ile sona erdi.

Bu arada akşam saatlerinde ise Köln’ün en kalabalık caddelerinden olan Domkloster’da bir araya gelen gençler, burada bir yürüyüş gerçekleştirdi. Almanca, “Öcalan’ın Tutukluluğuna Son: Özgürlük Zamanı Geldi – Bi Hev Re Serhildan” yazılı pankart ile yürüyen gençler, Alman devletinin Türk devleti ve KDP’ye olan desteğini protesto etti. Gençler yürüyüş boyunca sık sık, “Bijî Serok APO", "Bijî Berxwedana Başûrê" ve "Bi Hev Re Serhildan" sloganlarını atarken, Almanca atılan “Alman Panzerleri Kürdistan’dan Defol”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganlarıyla Alman devletini protesto etti.

 

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de 10 Aralik Dünya İnsan Haklar nedeniyle Türk devletinin kınandığı bir protesto mitingi düzenlendi. Saarbrücken devlet tiyatrosu önünde toplanan kitle Kürdistan’daki insan hakları ihlalleri ile İmralı adasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti.

Mitingdeki konuşmalarda Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı ertelemesi protesto edilirken, Almanya’nın Türk devletiyle işbirlikçi siyasetine son vermesi gerektiği belirtildi. Özellikle Almanya’da Kürt siyasetçilere yönelik yargılamalardan vazgeçmesi talep edilirken, Kürt Halk Önderi’nin tecrit koşulları da anlatıldı. Gösteri “Bijî Serok Apo” sloganlarının atılmasıyla sona erdi.

DARMSTADT

Almanya'nın Darmstadt kentinde de dünya insan hakları günü nedeniyle Darmstadt Demokratik Toplum Merkezi tarafından “Öcalan'a özgürlük, Şengal'e statü” adıyla bir miting düzenlendi.

Mitingde FCDK/KAWA Eş Başkanı Emin Deniz bir konuşma yaptı. Bugün dünya insan hakları gününün kağıt üzerinde bir belirlemeden ibaret olduğunu belirten Deniz “Yaşadığımız bu dakikalarda bile insanlar açlıktan ve savaşlarda öldürülmektedir. Tecavüze, işkenceye ve zulme maruz kalmaktadır İnsanlık için tek kurtuluş yolu Önder Öcalan'ın Özgür yaşam felsefesidir" diye konuştu. Miting “Yaşasın Başkan Apo” ve “Öcalan’a Özgürlük” sloganlarıyla sona erdi.