‘Almanya’nın Kürt soykırımına desteği sona ermelidir’

Kürt halkının soykırımına yol veren ikinci bir Lozan'a izin vermeyeceklerini haykıran halk, Alman hükümetinden Türk devletiyle işbirliğine son vermesini, silah ihracatını durdurmasını ve PKK üzerindeki yasağı derhal kaldırmasını istedi.

KON-MED’in “Werin em bi rihê Şoreşa Rojava ya fedaiyane Kurdistanê biparêzin” sloganıyla Almanya kentlerinde gerçekleştirdiği eylemler devam ediyor. Başkent Berlin’de Alman devletinin Türk devletinin işgaline destek veren politika ve uygulamalarına sert tepki gösterildi, “Ortak olma çağrısı yapıldı.

BERLİN


Almanya Kürdistanlı Topluluklar Birliği’nin (KON-MED) Almanya geneli “Werin em bi rihê Şoreşa Rojava ya fedaiyane Kurdistanê biparêzin” (Rojava Devrimi’nin Fedai Ruhuyla Kürdistan’ı Savunalım) çağrısıyla Berlin Gesunbrunnen’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Bernauerstrassse’ye kadar yürüdü.
18.30’da Kürdistan şehitleri için saygı duruşu ile başlayan yürüyüşte “Defend Kurdistan” ve “Kurdish children are killed by chemical poison gases (Kürt çocukları kimyasal gazlarla öldürülüyor)” pankartları taşındı.

Kitle güzergah boyunca sık sık “Bijî azadî”, “Bijî Rojava”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Bijî berxwedana Zapê”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları attı.
Yürüyüşte Almanca okunan KON-MED açıklamasında şu vurgular yer aldı: “10 yıl önce faşist Türk devletinin desteğiyle DAİŞ teröristleri Suriye'ye ve tüm Ortadoğu'ya saldırdı. Ve on binlerce insan vahşice katledildi. Doğayı yağmaladılar, tarihi yok ettiler ve kültürel soykırım yaptılar. Binlerce kadın ve çocuk esir alındı. Êzidî Kürt kadınları köle pazarlarında satıldı. Bu vahşi ve barbar çeteler en başından beri diktatör Erdoğan ve Türk devleti tarafından örgütlendi” denildi.

İşgalci Türk devletinin bütün bu saldırılarla ilişkisine dair de “Eğitim verdiler, silah sağladılar ve gerekli tüm lojistik desteği verdiler. DAİŞ barbarları Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde terör saldırıları gerçekleştirdi. Bu saldırılarda yüzlerce insan öldü. NATO üyesi olan faşist Türk devleti, hem Avrupa'daki saldırılardan hem de Kuzey Suriye ve Irak'ta binlerce sivilin katledilmesinden resmi olarak sorumludur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada önümüzdeki Lozan Anlaşmasının yıl dönümünde NATO desteğiyle Misak-ı Milli hedefiyle Halep'ten Musul-Kerkük'e kadar Kürdistan'ı yeniden işgal etmek istediğine işaret edilen KON-MED açıklamasında, “Güney Kürdistan'da aylardır kimyasal silahlarla Özgürlük Gerillalarına saldırıyor, Êzidî halka saldırıyor, Rojava'yı işgal etmeye çalışıyor ve DAİŞ terörünü yeniden canlandırarak tüm insanlığı tehdit ediyor” denildi.
Kon-Med açıklamasının devamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasının saldırıların panzehiri olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Tüm saldırılar karşısında Önder Apo'nun Ekolojik, Demokratik ve Kadın Özgürlüğü paradigmasıyla yaşanan devrim, milyonlarca insanın hayatını değiştirdi. Kuzey ve Doğu Suriye'de milyonlarca Kürt, Arap, Hristiyan ve diğer kimliklerin barış içinde bir arada yaşaması için bugün benzersiz, çok uluslu ve çok dinli bir program ortaya çıktı.
Rojava Devriminin 10. yıl dönümünde Almanya Federal Hükümeti, Erdoğan rejimine karşı derhal tavır almalı, Kürdistan halkının soykırımına verdiği destek ve işbirliğine son vermelidir! Almanya, PKK üzerindeki yasağı derhal kaldırmalı ve Kürt halkını kriminalize etme politikalarına son vermelidir. Barışa ve özgürlüğe hizmet edebilmek için tüm silah ihracatını durdurmalı” vurgusu yer aldı.
Almanya'da yaşayan tüm insanları Ortadoğu'daki AKP-MHP faşizminin işgaline ve savaş politikalarına karşı Rojava'ya sahip çıkmaya ve Kürt halkıyla birleşme çağrısının yer aldığı açıklamada”Gelin hep birlikte barış için sesimizi yükseltelim!” denildi.
Nav-Berlin Eşbaşkanı Erhan Fırat ise işgalci Türk devlet tehditlerine dikkat çekerek, “Türk devleti her gün Kürdistan’ı, Rojava’yı tehdit ediyor. Bizler Berlin’de buna tepki gösteriyoruz. Alman hükümeti de Türk devletinin katliamlarına sessiz kalmamalı, ortak olmamalıdır. Kürdistanlı halkımız TC’nin işgal saldırılarına karşı uyanık olmalı, sesimizi çıkarmaya devam etmeliyiz” dedi.

KIEL

Almanya'nın Kiel kentinde faşist Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırıları protesto edildi.
Kiel Merkez Tren İstasyonunda başlayan protesto yürüyüşüne Kiel'de bulunan Kürdistanlılar, Kiel Alevi Derneği, MLKP, Kiel ANTIFA üyeleri ve Alman dostları katılım gösterdi.
Yapılan konuşmalarla faşist Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Rojava hava sahasının kapatılarak Rojava Devrimi'ne sahip çıkılması istendi.
Yürüyüş esnasında "Bîjî Berxwedana Gerîla”, “Bîjî Rojava" sloganları atıldı.
Kürdistanlılar, ikinci bir Lozan'a izin vermeyeceklerini ve Kürt halkına yapılmak istenen soykırıma izin vermeyeceklerini haykırdı.
Protesto yürüyüşü, Kürtçe ve Almanca konuşmalar ile sona erdi.

HAMBURG

Türk devletinin Zaxo'da sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliamı kınamak için Hamburg'da kitlesel bir protesto yürüyüşü düzenlendi. Hamburg Hauptbahnhof'ta düzenlenen protesto yürüyüşüne Kürdistanlıların yanı sıra Türkiyeli sol örgütler ve Alman devrimci gruplar da katılım sağladı.

Zaxo'da yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından sivillere yönelik katliamı kınayan konuşmalar yapıldı.

Kürt siyasetçi Emin Kerboran, Türk devletinin sivil insanlara yönelik gerçekleştirdiği katliamla gerçek yüzünü bir daha gösterdiğini söyledi.

Türk faşistleri provokasyonda bulunarak, yürüyüşe geçen kitleyi engellemek istedi. Yaşanan arbedede provokasyoncular yerine Alman polisinin yürüyüşe katılan insanlara saldırması sonucu Vanlı Rizgar Azad adlı genç, başından aldığı darbe ile yaralanarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yaka numarası 123195 olan polis tarafından darp edilen gencin bir anda yere yığılması üzerine, Alman polisinin saldırganlığını kınamak amacıyla oturma eylemine geçildi. 

Yarım saat süren oturma eyleminin ardından tekrar başlatılan yürüyüş, Sternschanze semtinde sona erdi.