Almanya Türk devletinin işgal saldırısına arka çıktı

Federal Meclis’te konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türk devletinin son işgal saldırılarına arka çıktı.

Almanya’nın Ukrayna’ya yapacağı silah desteğine ilişkin bugün Federal Meclis’i bilgilendiren Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türk devletinin Güney Kürdistan topraklarına dönük 17 Nisan 2022’de başlattığı işgal saldırısını konu alan soruyla karşılaştı.
Muhalefet partilerinden Almanya İçin Alternatif'ten (AfD) Martin Sichert, Yeşiller Partisi üyesi Baerbock’a dönerek şu soruyu yöneltti: “Türkiye 2019’da Suriye’ye dönük askeri harekât başlattığında o dönem muhalefette olan partiniz Türkiye’ye silah ambargosu uygulamasını ısrarla savunuyordu ve ardından Federal Hükümet buna benzer kararı aldı. Son günlerde Irak’a dönük başlattığı askeri saldırıdan dolayı yeni Türkiye’ye dönük yeni bir silah satışlarını durduran yeni bir ambargo kararı alacak mısınız?”

BAERBOCK TÜRK DEVLETİNİN TEZLERİNİ SAVUNDU

Dışişleri Bakanı Baerbock ise Türk devletinin sıkça dile getirdiği “meşru savunma” tezini dile getirerek şöyle konuştu: “Bu askeri harekâtların neden olduğuna bakmalıyız. Türkiye’nin kendini savunma hakkı var ve tabii ki sivil halkın bundan zarar görmemesine dikkat edilmeli. Sivillerin bu askeri harekâttan zarar gördüğüne dair elimizde somut bir belge yok.”
Yanıtın altında yeniden söz alan Sichert, Baerbock’a devamla “Elinizde somut bir belge varsa harekete geçip Türkiye’ye ambargo kararı alacak mısınız?” sorusunu yöneltti. Bu soruya ise net bir cevap vermekten kaçınan Dışişleri Bakanı Baerbock, “Türkiye’nin NATO üyesi olduğunun altını çizmeliyiz. Daha önceki hükümetin silah satışları konusunda Türkiye’ye dönük aldığı kararı bizler olduğu gibi kabul ettik. Zaten Türkiye’ye hiçbir zaman olmadığı kadar az silah satışı yapılıyor” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’ın “Türkiye’nin kendini savunma hakkı var” sözlerinin aksine Türk devleti, başta 17 Nisan 2022 tarihindeki olmak üzere, son yıllarda Güney Kürdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına dönük gerçekleşen bütün işgal saldırılarını, kendisine yönelik hiçbir saldırı olmadan başlatmıştı.