Almanya Türkiye’ye üç ayda 9 milyon euroluk silah sattı

Almanya’nın yılın ilk üç ayında Türkiye’ye toplam 8 milyon 975 bin euro değerinde silah ticaretine onay verdiği ortaya çıktı. Berlin yönetimi, MRA ve LRAT füzeleriyle donatılan Türk SİHA’ları için istenen bilgi için ise ‘devlet sırrı’ dedi.

Alman Federal Meclisi’nde grubu bulunan Sol Parti ve Yeşiller Partisi, iki farklı soru önerisiyle AKP-MHP iktidarıyla yapılan silah ticaretine ilişkin bilgilerin açıklanmasını istedi. Sorulardan birini yönelten Yeşiller Partisi Milletvekili Omid Nouripour, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Mısır, Bahreyn, Yemen, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelere 2021 yılının ilk üç ayında ne kadar silah satıldığını sordu.

Nouripour’un sorusuna yanıt veren Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı müsteşarı Dr. Ulrich Nußbaum 1 Ocak 2021’den 23 Mart gününe kadar Türkiye’ye 8 milyon 975 bin 504 euro değerinde silah satışına izin verildiğini açıkladı. ANF’nin elindeki yanıta göre son üç ayda Türkiye en fazla silah ticareti yapılan ilk üç ülke arasında yer alırken, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri başı çekti. Katar’a 41 milyon euro, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ise 23 milyon euro değerindeki silah satışına onay verildiği belirtildi.

TÜRK SİHA’LARI ‘DEVLET SIRRI’

Aynı yanıtta Türkiye ve Mısır ile silah ticareti yapan firmaları açıklamayan Alman hükümeti, Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko’nun “MRA ve LRAT füzeleriyle donatılan Türkiye’nin silahlı insansız hava araçlarının Karabağ ve Libya’da kullanıldığında dair bilgiye sahip misiniz?” sorunu ise “devlet sırrı” diyerek yanıtsız bıraktı. Yine müsteşar Dr. Ulrich Nußbaum tarafından gönderilen gerekçeli yanıtta Almanya’nın dış istihbarat örgütü BND’nin yurt dışındaki güvenirliğinin zarar göreceği iddia edildi.

Ancak Federal Meclis’e danışmanlık yapan Bilim Kurulu Heyeti’nin 22 Ocak 2021 tarihli raporuna göre Türkiye’nin SİHA ve İHA’larının Karabağ’da Ermenistanlı güçlere karşı kullanıldığı ifade edilmişti. Yabancı ülkelerin desteğiyle SİHA’ları üreten Erdoğan rejiminin bu konudaki en büyük işbirlikçisi Alman firmaları.

Örneğin Almanya’nın Türkiye’ye sattığı teknoloji “OMTAS” veya “Mızrak-O” olarak adlandırılan LRAT ve MRAT füzelerinin SİHA’lar tarafından kullanıldığı bizzat Merkel hükümeti tarafından açıklanmıştı.