Libya ve Yemen’de savaşanların silahları Almanya’dan

Aralarında Türkiye’nin bulunduğu Libya ve Yemen’de birbiriyle savaşan taraflara Almanya’nın 2020 yılında 1 Milyar Euro’dan fazla silah sattığı açıklandı.

Yeşiller Partisi’nin soru önergesine yanıt veren Alman Ekonomi Bakanlığı, 2020 yılında yabancı ülkelere 5 Milyar Euro değerindeki silah satışlarına onay verildiğini bildirdi. 2019 yılında 8 Milyar Euro’yu geçen silah satışları 2020’de 5 milyara düşerken, silahların hangi ülkelere satıldığı dikkat çekti.

Buna göre yapılan silah satışlarının beşte biri birbirleriyle savaş halinde olan ülkelere yapıldı. Söz konusu bu ülkeler arasında Mısır öne çıktı. 17 Aralık 2020 tarihine kadar Almanya’nın 752 milyon Euro tutarında silah ve askeri malzemeye onay verirken, savaş yürüten diğer ülkelere ilişkin şu rakamlar açıklandı: Katar'a 305 milyon Euro, Birleşik Arap Emirlikleri‘ne 51 milyon Euro, Kuveyt'e 23 milyon 400 bin ve Türkiye'ye 22 milyon 900 bin Euro, Ürdün 1 Milyon 700 bin, Bahren 1,5 Milyon Euro.

SİLAHLARIN SATILDIĞI 7 ÜLKE SAVAŞ HALİNDE

Adı geçen 7 ülkenin Libya ve Yemen’de savaşan tarafların olması dikkat çekti. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Bahreyn Yemen’de İran'ın destek verdiği Husi milislerin desteklediği hükümete karşı savaşan ve Suudi Arabistan'ın öncülük ettiği koalisyonda yer alıyorlar.

Silahları satıldığı diğer ülkeler Katar ve Türkiye ise Libya’daki iç savaşan taraflarından Trablus'taki Fayiz Es-Serrac hükümetine başta silah olmak üzere her türlü desteği veriyor. Yine burada da Sarrac'a karşı savaşan General Halife Hafter öncülüğündeki güçler Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır tarafından destekleniyor.

Birlemiş Milletler birçok kez özellikle Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Libya’daki güçlere silah sevkiyatı yaparak BM’nin uyguladığı ambargoyu deldiğini açıklamıştı.

Bölgeye giden silahların Almanya’dan gitmesine ise soru önerisini veren Yeşiller milletvekili Omid Nouripour tarafından sert şekilde eleştirdi. Yemen ve Libya'daki çatışmalara taraf olan ülkelere satışlarının yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Nouripour, Merkel hükümetinin verdiği sözlerin arkasında olmasını istedi.