Almanya yayıncılar birliğinden Mezopotamya’ya destek

Yasaklanan Mezopotamya Yayınevi’nin kitaplarının basılması başlatılan yardım kampanyasına destek veren Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği’nden Jürgen Horbach, el konulan Kürtçe müzik arşivinin geri verilmesini istedi.

İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in talimatıyla 12 Şubat 2019 günü Almanya’da yaşayan Kürtlerin iki önemli kurumu Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik yasaklanmıştı. Her iki kurumu farklı tarihlerde iki kez basan polis aralarında Kürtçe öğrenme kitabı, Kürtçe çocuk kitabı ile Kürt tarihine ilişkin kitapların da bulunduğu tonlarca kitaba el koymuştu.

Almanya’da başta yayıncılar olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve muhalefet tarafından tepkiyle karşılanan yasağın ardından Hamburg kentinden Unrast-Verlag, Avusturya’dan Manelbaum Verlag ve İsviçre’den Edition 8 isimli yayınevleri Mezopotamya Yayınevi için yardım kampanyası başlatmıştı.

Kampanya çerçevesinde toplanan paralarla her üç yayınevi “Edition Mezopotamya” adıyla polisin el koyduğu veya basılamayan kitaplardan bazılarını okurlarla buluşturmayı hedefleniyor. Her üç yayınevinin basmayı planladığı kitaplar arasında Kürtçe-Almanca sözlük ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bir eseri bulunuyor.

HORBACH: MÜZİK ARŞİVİ VE KİTAPLARA NEDEN EL KONULDU?

Her üç ülkeden okur severlerin ilgi gösterdiği kampanyaya Almanya’nın önde gelen yayıncılar birliği olan Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği de destek verdi. Birliğin Fikir Özgürlüğü Grubu’nun sözcülüğü yapan Jürgen Horbach “Deutschlandfunk kultur” radyosuna verdiği röportajda Mezopotamya Yayınevi’ndeki kitaplar ile Mir Müzik’teki arşive el konulmasına tepki göstererek, kampanyayı önemli bulduklarını belirtti.

Siyasetle ilgili olmayan kitaplar ile müzik arşivine polisin neden el koyduğuna anlam veremediğini ifade eden Horbach İçişleri Bakanlığı’ndan söz konusu arşivin geri verilmesini talep etti. Kürtçe müziği açısından dünyadaki en büyük arşivden söz etiklerini ifade eden Horbach “Bu arşivin sahiplerine geri verilip Kürtçe müziği konusunda çalışmalar yapmak isteyen bilim insanlarının hizmetine girmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘MÜZİK ARŞİVİNİN NEDEN VERİLMEYECEĞİ AÇIKLANMALI?’

İçişleri Bakanlığı’nın arşivi vermeyecekse neden vermediğini gerekçeleriyle kamuoyuna açıklaması gerektiğini Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği yetkilisi “Düşünce özgürlüğünü de bir tarafa koyarsak, bir eserin çok okunması veya dinlenmesinden bağımsız olarak tezgaha konulmuşsa artık ulaşımı engellenmemeli, herkesin bu eseri ulaşması sağlanmalı. Bu durum yasalarca garantiye alınmıştır” diye konuştu.

İsteyen kitapseverler şu banka hesabından projeye destek sunabilirler:
Verein z. Förderung kurdischer Kultur e.V. i.Gr.
IBAN: DE78 4306 0967 1011 1214 00
Verwendungszweck: Edition Mezopotamya