AP, Almanya, İsviçre ve Avusturya’dan HDP’ye destek

Almanya, İsviçre ve Avusturya siyasetinden değişik partiler, Yargıtay’ın HDP'ye açtığı kapatma davasını ve Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini kınadı. AP Kürt Dostluk Grubu HDP’nin kapatılma girişimi için “diktatörlüğe giden son adım” dedi.

Bugün de Avrupa’nın değişik kesiminden partiler, siyasetçiler ve gruplar arka arkaya yaptıkları açıklamalarla, AKP-MHP faşist bloğunun kapatılması için düğmeye bastığı HDP’nin yanında olduklarını bildirdiler.

İlk açıklama Federal Alman Meclisi’ndeki Alman-Türk Parlamenterler Grubu Yönetimi’nden geldi. Alman Federal Meclisi’nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada başta HDP olmak üzere Türkiye’de muhalefete yönelik artan baskılardan dolayı kaygı duyduklarını belirten Alman-Türk Parlamenterler Grubu, HDP’nin yürüttüğü demokrasi ve insan hakları mücadelesine dikkat çekti.

“ALMAN HÜKÜMETİ TÜRKİYE’Yİ ŞEKİLDE UYARMALI”

HDP’ye yönelik kapatılma girişimi ve HDP’nin Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilinin düşürülmesi karşısında Alman-Türk Parlamenterler Grubu, Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Alman Hükümeti’ne de çağrıda bulundu.

Alman-Türk Parlamenterler Grubu, Türk devletinin muhalefet ve sivil topluma yönelik baskılarının son bulması için Alman hükümetinin ciddi şekilde ve açık sözlerle uyarılmasını istedi.

‘DİKTATÖRLÜĞE GİDEN SON ADIM’

Avrupa Parlamentosu'ndaki Kürt Dostluk Grubu da “Türkiye'de HDP aleyhindeki yasaklama davalarını şiddetle kınıyoruz” dedi.  Açıklama, Kürt Dostluk Grubu Eşbaşkanları Andreas Schieder, François Alfonsi ve Nikolaj Villumsen tarafından yapıldı.

Dostluk Grubu, “Kürt belediye başkanlarının skandal bir şekilde görevden alınmasının ardından Erdoğan, şimdi de milyonlarca insanın oy verdiği demokratik bir partiyi yasaklamak istiyor. Bu hem hukuka aykırıdır hem de demokratik değildir, medeni ve siyasi hakların ihlalidir. Ve bu diktatörlüğe ve Türk demokrasisinin sona ermesine giden son adım olacaktır” dedi.

HDP’nin uzun zamandır Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedefinde olduğuna işaret eden Kürt Dostluk Grubu, “Eski HDP lideri Selahattin Demirtaş, pek çok muhalefet üyesi, milletvekili, belediye başkanı ve gazeteci gibi dört yıldır masum bir şekilde cezaevinde. AB Parlamentosunda, bu yeni saldırı karşısında acilen desteğimize ihtiyaç duyan Türkiye'deki ilerici güçlerin yanındayız. Türk demokrasisinin son kıvılcımı sönmeden, AB şimdi harekete geçmeli ve Erdoğan'ın bu tehlikeli keyfiliğine karşı çıkmalıdır” vurgusunda bulundu.

AVUSTURYA VE İSVİÇRE’DEN DESTEK

AP’nin Kürt Dostluk Grubu Eşbaşkanı olan Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ)’lü parlamenter Andreas Schieder de yazılı bir açıklama yaparak HDP’ye yönelik kapatma girişimi ve Gergerlioğlu’nun vekilinin düşürülmesini kınadı.

Schieder, HDP’ye dönük saldırılar için “Türkiye’yi diktatörlüğe götüren ve demokrasiyi bitiren adım” dedi.

İsviçre’deki sosyal demokratlar cephesinden de HDP ile dayanışma mesajı yayınlandı. İsviçre Sosyal Demokrat Partisi (SP) üyesi parlamenter Carlo Sommaruga, HDP’ye yönelik kapatma girişimi ve Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi karşısında şoke olduğunu belirtti. İsviçre Parlamentosu’nda bulunan Kürtler Dayanışma Grubu Başkanı olan Sommaruga, başta Gergerlioğlu olmak üzere HDP’li vekillerin yanında olduğunu bildirdi.