AP önünde ‘suça ortak olma, çözüm üret’ çağrısı yineleniyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kırılması amacıyla Strasbourg’daki Avrupa Birliği kurumları önünde düzenlenen oturma eylemi dördüncü haftasında devam ediyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin kırılması amacıyla DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan ve dalga dalga yayılarak devam eden açlık grevi direnişlerinin yanı sıra yaklaşık bir aydır Fransa’nın Strasbourg kentinde de Avrupai kurumlar önündeki eylemler de sürüyor.

Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu (AP) önünde, “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım ve Kürdistan’ı özgürleştirelim” hamlesi kapsamında Kürdistanlıların düzenlediği eylem sürüyor.

KCDK-E ve TJK-E’nin koordine ettiği ve 25 Mart’ta Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği (AB) önünde başlayan eylemler ise dördüncü haftasında devam ediyor. Avrupa’nın birçok ülkesinden eyleme katılan Kürdistanlılar, tecridin kırılması amacıyla seslerini Avrupa kurumlarına duyurmak ve AK ve CPT’nin görevini yerine getirmesi çağrısında bulunuyor.

Oturma eylemi ikinci gününde de sabah saat 10.00’da başladı.

Güvenlik, sağlık sorunları vb.’ye anında çözüm üretebilmek amacıyla çeşitli komisyonların oluşturulduğu eylemde kültür komisyonu da çeşitli kültürel etkinlikler gerçekleştiriyor.

AP oturumları haftasında, Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde yürüyüş düzenlendi. Sık sık “Hepimiz Leyla’yız”, “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan na be”, “Faşist Erdoğan”, “Diktatör Erdoğan” sloganları atıldı.

“Leyla Güven’in 160 gündür açlık grevinde”, “Kürtler DAİŞ’in sonunu getirdi, siz de sessizliğinizle Kürtleri öldürüyorsunuz”, “Öcalan için özgürlük”, “Cezaevlerinde 7000 kişi açlık grevinde”, “Öldüren sessizlik” dövizlerinin taşındığı eylemde, anons ile de sürekli bilgilendirme yapılıyor.

Tecride ilişkin bilgilendirmenin de yapıldığı eylemde Avrupa kurumlarının sessizliği de kınanıyor.

AK ve CPT’ye görevlerini yapma çağrısının sık sık tekrarlandığı, süresiz – dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerinin sağlık durumlarının kritikliğine de dikkat çekilen eylemde sosyal medya üzerinde açılan #KurdsOnHungerStrike hashtag ile tecride karşı devam eden eylemler ve eylemciler hakkında bilgiler verilerek Kürt Halk Önderi üzerinde ki tecridin kırılmasının önemi vurgulanıyor.

Eylemlere Fransa, Almanya, İsviçre, Avusturya’da yaşayan Kürdistanlılar katılıyor.