AP önünde tecride karşı eylem sürüyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Strasbourg’daki Avrupa kurumları yakınında düzenlenen oturma eylemi dördüncü haftasında sürüyor. AP önünde çeşitli etkinliklerle tecrit kınandı.

Fransa’nın Strasbourg kentinde 17 Aralık 2018 tarihinde başlayan, süresiz-dönüşümsüz açlık grevi 122 gündür sürerken, Avrupa kurumları yakınında dört haftadır oturma eylemleri yapılıyor.

Oturma eylemlerinin 25 Mart’ta başlayan ilk haftası açlık grevi şeklinde yürütüldü. Sonraki haftalarda kitlesel oturma eylemleri olarak devam etti. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi önünde gerçekleşen eylemler, dördüncü hafta sürüyor.

Haftanın üçüncü gününde çeşitli etkinlikler düzenlendi, konuşmalar yapıldı ve Avrupa kurumları harekete geçmeye çağrıldı.

Bildiri ve anonslarla duyarlılık yaratmaya çalışan eylemciler, tecride karşı yürütülen açlık grevleri eylemleri ve Türkiye’deki faşist baskıları anlatıyor.

Taleplerinin insani olduğuna vurgu yapan eylemciler, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyması için Avrupa Konseyi’nin sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.

Sabah saat 10.00 başlayan oturma eylemine ziyarette bulunan önceki dönem HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, burada bir konuşma yaptı.

Sarıyıldız, Öcalan’a uygulanan ağır tecrit sonrası ise, Türk Devleti’nin Kürt halkına topyekun savaş açtığını ifade etti.

Tecridin Kürt halkı ve demokrasiden yana güçlere uygulandığını belirten Sarıyıldız, barış ve demokrasi için tecridin kaldırılmasını kilit önemde olduğunu kaydetti.

Eylemde konuşan HDP eski Muş milletvekili Demir Çelik, dört parça Kürdistan’ da Kürt halkına ve kazanımlarına bir savaş yürütüldüğünü belirtti. Açlık grevlerinin tarihi bir direniş olduğunun altını çizen Çelik, tecridin kırılmasının özgürlüklerin yolunu açacağına dikkat çekti.

Bir yürüyüş de gerçekleştiren eylemciler, sık sık Öcalan lehine ve Türk rejimi karşıtı sloganlar attı. Govend ve zılgıtlarla sessizliği protesto eden eylemciler, ayrıca Êzidîlerin Çarşema Sor bayramını da kutladı.