Atina, Rotterdam ve Marsilya’da Rojava günü yürüyüşleri

Yunanistan’ın başkenti Atina, Hollanda’nın Rotterdam ve Fransa’nın Marsilya kentinde alanlara çıkan binlerce kişi işgalci Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını protesto etti.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da da 2 Kasım Dünya Rojava Günü için binlerce kişinin katılımıyla kitlesel yürüyüş düzenlendi. Kürdistan Kültür Merkezi ve Devrimci Gençlik Hareketi’nin çağrısıyla düzenlenen yürüyüşe binlerce Kürdistanlının yanı sıra anarşist ve sol, sosyalist gruplar katıldı. Yunan halkının da yoğun katılımının gözlendiği yürüyüş Polyteknic Üniversite önünden başladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, YPG/YPJ bayrakları ve Türk devletinin işgal saldırıları ile Onur Direnişi’ni anlatan Yunanca, İngilizce ve Kürtçe pankartların taşındığı yürüyüş kentin ana caddeleri boyunca devam etti. Çevre esnafı ve araç sürücülerinin de alkış ve kornalarla destek verdiği yürüyüşte sık sık “Faşist, katil Erdoğan” ve “Bijî Berxwedana Rojava” sloganları atıldı.

Göstericiler daha sonra Syntagma Meydanı’nda bulunan Yunanistan Parlamentosu önünde bir miting düzenlendi. Kitleye telefon üzerinden hitap eden bir QSD komutanı bölgedeki direnişe ilişkin son bilgileri verdi. QSD komutanının konuşması İngilizce ve Yunancaya çevrilerek kitle bilgilendirildi. Yunanistan’daki Kürt ve devrimci kurumlar adına çok sayıda konuşmanın yapıldığı miting sloganlar eşliğinde sona erdi.

ROTTERDAM

Dünya Rojava Günü için Hollanda’nın Rotterdam kentinde de kitlesel yürüyüş gerçekleşti. Öğleden sonra Plein 1940 meydanında bir araya kitle ile polis arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı. Kitlenin tepkisi üzerine polisin geri çekilmesinin ardından kitle kortejler kurarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye, “NATO finanse ediyor”, “Türkiye bombalıyor” ve “Biji Berxwedana Rojava" sloganları atıldı.

Kitle kent merkezindeki yürüyüşten sonra tekrar Plein 1940 meydanına dönerek burada bir miting düzenledi. Mitinge PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen telefonla bağlanarak bir konuşma yaptı. Rojava’yı sahiplenme eylemlerine katılan ve destek veren herkesi selamladığını söyleyen Hesen “Halkımız ve dostlarımız bizlere ve savaşçılarına güvensin. Halkımıza ve şehitlerimize verdiğimiz sözü yeniliyoruz, işgalcileri her karış toprağımızdan temizleyene kadar direnişimizi en üst düzeyde sürdüreceğiz” diye konuştu.

Miting esnasında bir grup genç meydandaki binaların üstüne “Boykot Turkey” yazılı pankartlar astı.  Daha sonra sloganlar eşliğinde miting sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Dünya Rojava Günü için kalabalık bir kitlenin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleşti. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş öğleden sonra Canebière meydanından başladı. Çok sayıda Fransız kurum ve kuruluşun da destek verdiği yürüyüşte herkes kendi pankartı ve rengiyle yürüdü.

Fransız basınının yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşe “Kuzey-Doğu Suriye’nin hava sahası kapatılmalı”, “Rojava yalnız değildir” gibi çok sayıda pankart taşındı. Türkiye’nin Rojava işgal girişiminde kimyasal silah kullanımını anlatan döviz ve fotoğrafların da yer aldığı yürüyüşte çok sayıda YPG/YPJ bayrağı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri açıldı.

Draguignan ve Montpellier’de yaşayan Kürdistanlılar ile dostların da katıldığı yürüyüşe on binden fazla kişi katıldı. Sık sık “Rojava yalnız değildir”, “Kahrolsun faşist Türk rejimi”, “Katil Erdoğan” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldı yürüyüşün Avrupa Parlamentosu Bölge Temsilciliği binasının önüne ulaştığında Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri bir sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. Gençler bina önüne PKK ve Tevgera Ciwanen Şoreşger’in dev bayraklarını açtı.

Yürüyüşün ardından kitle “Vieux Port” meydanında bir miting düzenledi. Türk devletinin işgal saldırısı ve katliamlarını anlatan bildirilerin okunduğu mitinde DTM adına siyasetçi Azad Şırnex bir konuşma yaptı. Kitle sloganlarla eylemini sonlandırdı.