Avrupa'da 1 Mayıs coşkulu bir şekilde kutlandı

Avrupa'nın bir çok merkezinde kutlanan 1 Mayıs etkinliklerine katılan Kürdistanlılar, açlık grevi direnişlerine dikkat çekti.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle Avrupa'nın bir çok şehrinde yürüyüşler düzenlendi.

Hollanda’nın Rotterdam kentinde her yıl Hollandalı, Türkiyeli ve Kürdistanlı sol, sosyalist ve devrimci yapılar tarafından düzenlenen alternatif 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleşti. Yürüyüşe bir çok devrimci yapı tarafından katılım sağlanırken, Kürdistanlılar da yürüyüşte açlık grevi eylemlerine dikkat çekti.

STUTTGART

1 Mayıs Dünya Emekçiler gününde Stuttgart Marienplatz’da bir araya Kürdistanlılar, binlerce Alman sendikal ve partiyle yürüdü. Yürüyüşün ardından Kulturhaus Arena da DTKM’nin organize ettiği 1 Mayıs etkinliğine katıldı. Etkinlikte konuşan Stuttgart DKTM eşbaşkanı Hacı Osman, "Gün birlikte olma günüdür. Avrupa’da yaşayanlar olarak Kürdistan’daki sömürgeciliği birlikte yıkabiliriz. Direnişte olan bütün yoldaşlarımıza destek olmak bizler için bir görevdir" dedi.

Etkinlikte Muş eski HDP milletvekili Ahmet Yıldırım da yaptığı konuşmada, Kürtlerin bugün tarihi bir süreçten geçtiğini belirterek, "3-4 yıldır en değerlilerimizi toprağa veriyoruz. Biz artık bir insanlık mücadelesi veriyoruz. Eğer Avrupa’da yaşayan Kürtler rolünü iyi oynayabilirse biz bu direnişleri en güzel şekilde sonuçlandıracağız. Tecridi kırıp insanlık onurunu kurtaracağız" dedi. Etkinlikte Maraş Girişimi ve Dersim 38 Soykırım Derneği'nin mesajı okundu. Etkinlikte, Hasan Sağlam, Seyda Perinçek, Hozan Sîmar, Zeynep Enhas, ve Koma Govenda Jîyanê seslendikleri klamları açlık grevi direnişi ve bu direnişini ölüm orucuna çeviren direnişçilere adadı.

ULM

Almanya'da yüzlerce şehir ve kasabada Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından düzenlenen 1 Mayıs eylemlerine binlerce kişi katıldı. 1 Mayıs vesilesiyle Ulm'da "Dayanışma ve Eşit Hakların Hakim Olduğu Bir Avrupa İçin" şiarıyla bir etkinlik düzenlendi. Sendikaların yanı sıra, Sol Parti, SPD, MLPD, Rebell, DKP, Antifa, Yeşiller gibi Alman parti ve kurumları da eylemde yer aldı. DGB sendika binası önünde, başlayan eylem şehir merkezinde gerçekleştirilen yürüyüşten sonra, bütün gün süren mitinge dönüştü.

Eylemde Ulm belediye Başkanı Günter Czisch ve Demokratik Göçmen Kurumlar adına Cengiz Doğan birer konuşma yaptı. Almanya'daki göçmen sorunlarına dikkat çeken Doğan, Türkiye ve Ortadoğu başta olmak üzere, tüm dünyadaki sömürüye, baskıya, zulme ve savaşlara değindi.

KASSEL

Almanya'nın Kassel kentinde gerçekleştirilen geleneksel 1 Mayıs yürüyüşüne MLPD, Die Linke, SPD, DKP, DGB, DİDİF, Verdi, MLKP, HDK-A, DTKM, TKP-ML, KKE ve YXK, Kassel Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve onlarca sendika ile Alman Antifaşist örgütleri katıldı. YPG bayraklarının yoğun olduğu kutlama, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecride dikkat çekilerek, açlık grevi direnişçileri selamlandı. Yaklaşık iki bin kişinin katıldığı kutlama çalınan müzikler ile geç saatlere kadar devam etti.

GÖTTİNGEN

Almanya’nın Göttingen kentinde de geleneksel olarak DGB tarafında düzenlenen 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti. Kutlamaya Kürdistanlılar da katıldı.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken'deki Kürdistanlılar Alman sendikalar tarafından düzenlenen 1 Mayıs etkinliğine katıldı. Açlık grevi direnişçilerinin pankartlarının taşındığı yürüyüşte, Öcalan'a uygulanan tecrit de protesto edildi.

BRAUNSCHWEİG

Almanya'nın Braunschweig kentinde 1 Mayıs DGB sendikası ve Kürdistanlıların organize ettiği yürüyüş ve Festival ile kutlandı. Yürüyüşe Alman sendikaları ve Sol Parti, HDK-A, DİDF ile Antifa de destek verdi.

ANVERS

Belçika’nın Anvers kentinde 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğündeki açlık grevi direnişleri de selamlandı. Leopold de Waelplaats başlayan yürüyüşe partiler, sendikalar ve çok sayıda kurum katıldı. Yedi binden fazla kişinin katıldığı yürüyüşte Kürdistanlılar da açlık grevlerine dikkat çeken dövizler taşıdı, sloganlar attı ve tecridi protesto etti. Kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ve açlık grevi direnişçilerinin fotoğrafları da taşındı.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana’da Türkiyeli göçmenlere ait dernekler ve federasyonlar, 1 Mayıs etkinliği için Innere Stadt Belediyesi’ndeki Oper binası önünde bir araya geldi. Saat 11:30’de başlayan yürüyüş, Josefsatdt Belediyesi’ndeki Sigmung Freud Meydanı’na kadar sürdü. Etkinlik, kurumlar adına yapılan konuşmalar, canlı müzik dinletilerinin ardından sona erdi.

KOPENHAG

1 Mayıs kutlamalarının görkemli geçtiği ülkelerden biri olan Danimarka'da Kürdistanlılar da alanlardaydı. Danimarka Demokratik Kürt Toplum Meclisi kutlamaların merkezi olan Faelledparken alanında açtığı bilgilendirme çadırı ile ziyaretçileri Kürdistan’daki durum, tecrit ve açlık grevi eylemleri hakkında bilgilendirdi. Sêvê Kürt Kadın Meclisi derneği üyesi kadınlar ise 1 Mayıs'ı Anti-faşist cephe tarafından organize edilen eylemle kutladı. Meclis eşbaşkanı Figen Fener, Danimarka basınının açlık grevleri eylemleri hakkındaki sessizliğini eleştirerek "sessizliğinizi bozun" çağrısı yaptı.

TOULOUSE

Güney Fransa’nın Toulouse kentinde 1 Mayıs kutlaması büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Eyleme yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Bildirilerin dağıtıldığı eylem müzik dinletisinin ardından sona erdi.