Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları sürüyor: Savaşa, sömürüye hayır

Sendikalar ve çok sayıda kuruluşun çağrısıyla gerçekleştirilen Avrupa kentlerinde 1 Mayıs kutlamasına Kürdistanlılar da kendi renkleri ve sloganlarıyla katıldı.

1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü Avrupa ülkelerinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Savaşa, krize, yoksulluğu yaratan sömürgeciliğe karşı birleşik mücadele mesajları verildi.

REIMS

Fransa'nın Reims şehrinde Kürdistanlılar ve dostları, 1 Mayıs’ı büyük bir coşku ile kutladı.

Kürdistanlılar, sabahın erken saatlerinde kortejler halinde 1 Mayıs’ın kutlanacağı Boulevard de la Paix Meydanı’na gelmeye başladı. Burada "A bas l'état turc fasciste" ve "Vive le 1. Mai", "Vive le PKK" pankartları açıldı. 

Yürüyüş esnasında sık sık “Bijî 1 Gulan”, “Bijî berxwedana karkeran”, “Katil, hırsız AKP” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.  

Kortejler halinde yürüyüşe başlayan Kürdistanlılar, Fransızca bildiriler dağıttı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ve PKK'nin terör listesinden çıkarılması kapsamında başlayan kampanya için imza topladı. Reims şehir merkezine  yürüyen Kürdistanlı ve Avrupalı dostları yürüyüşün başladığı yerde eyleme son verdi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde saat 10.00'da Südtiroler Platz'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Eisenertor’a kadar yürüyerek 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı. Farklı dillerde müzik eşliğinde sloganlar atıldı.

Kürdistanlılar Türk devletinin Kürdistan’daki işgal saldırılarına dikkat çeken pankartlar taşıyıp bildiriler dağıttı. PKK'nin "Terörist örgütler" listesinden çıkarılması için imzalar topladı. Eylem, Graz Belediye Başkani Elke Kahr ve yerel yöneticilerin konuşmaları ardından sona erdi.

BOLOGNA

İtalya’nın Bologna kenti 15 Giardini Margherita parkında başlayan 1 Mayıs etkinliğine Kürdistanlılar ve dostları katıldı. Türk devletinin KDP ortaklığıyla gerçekleştirdiği işgal saldırıları kınandı, gerillaya karşı kimyasal silah kullanan Türk devletine karşı tutum alma çağrısı yapıldı.

Eylemde ayrıca PKK’nin yasaklı listelerden çıkarılması için çok sayıda imza toplandı.

ULM

Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından “Geleceği birlikte düzenliyoruz” şiarıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Sendikaların yanı sıra Ulm şehrinde bulunan örgütlenmelerden ADHF, AGEB, AGİF, ATİF, KON-MED, MLPD, TKP-ML, Partizan, AKM, DİDF, Halk Cephesi, HDP Aktivistleri, Tohum Kültür Merkezi, AJK, SOL Parti (TR), MLKP, Umweltgewerkschaft, SDAJ, DKP, Die Linke, SPD, Yeşiller, Rebell ve InterBündnis gibi çok sayıda kurum 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı. Örgütlenmelerin gençlik ve kadın yapılanmaları da ayrıca bayrak ve pankartlarıyla alanla yerini aldı.

Şehir içinde yapılan uzun yürüyüşten sonra, yine başlangıç noktası olan DGB Sendika Binası önünde, Weinhof meydanında miting gerçekleştirildi. Mitingde, konuşmalar ve müzik programı gerçekleştirildi.

Ulm Belediye Başkanı Gunter Czisch ve DGB Baden-Württemberg Eyalet Başkanı Kai Burmeister’in konuşmasından sonra, Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Ulm temsilcisi yaptığı konuşmada güncel sorunlara değindi. Şehirdeki tüm göçmenler adına konuşan ADGB temsilcisi Barış Çaktı korona salgını, işçilerin sorunu, Türkiye ve Almanya politikası gibi birçok konuya değindi. NATO’nun bir savaş örgütü olduğunu vurgulayan Çaktı, savaşın sorumlusunun tek taraflı olmadığını vurguladı.

 “Yaşasın 1 Mayıs!, Bijî Yek Gulan!, Es lebe 1. Mai!”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma” ve “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm!” yürüyüş boyunca en çok atılan sloganlar oldu.

FREIBURG

Almanya kenti Freiburg’da  1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü kutlandı. PKK'nin “terör” listesinden çıkması amacıyla çok sayıda imza toplanan eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitapları ve paradigmasının tanıtıldığı broşürler dağıtıldı. Türk devletinin KDP işbirliğiyle işgal saldırıları protesto edildi.

LEFKOŞA

Kıbrıs’ın en büyük işçi sendikası olan PEO öncülüğünde Lefkoşa, Limasol, Larnaca, Paphos ve Paralimni’de 1 Mayıs kutlamaları kapsamında yürüyüş ve miting düzenlendi.
Yürüyüşe siyasi partiler, sol ve sosyalist çevreler ile Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’nin de yer aldığı 1 Mayıs kutlamalarında, Kürdistanlılar bulunduğu her şehirde kendi renk ve bayrakları ile oluşturdukları kortejde yerlerini aldılar.
Lefkoşa, Limasol, Paphos ve Larnaca'da Kürdistanlılar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ile PKK bayrakları ile birlikte Rumca ve Kürtçe Kürdistan'a özgürlük sloganları ile AKP ve ona destek olan KDP'nin soykırım saldırılarına yönelik tepkilerini dile getirdi.
Eyleme katılan Kıbrıs halkı da Kürdistanlılara özel ilgi göstererek, atılan sloganlara eşlik etti.

Limasol'da yapılan eylemde Kıbrıs Kürt Halk Meclisi'nin hazırladığı bildiri okundu. İşçilerin dayanışmasının selamlandığı açıklamada, Türk devletinin soykırım savaşına dikkat çekilerek bu savaşa herkesin tepki göstermesi gerektiği, tüm halklar adına onur mücadelesi veren Kürdistan gerillalarına sahip çıkılması çağrısı yapıldı.

Kutlamaların yapıldığı her şehirde halk meclisine bağlı oluşturulmuş olan komisyon, PKK'nin yasaklı listeden çıkarılması için imza topladı.

TORINO

İtalya’nın Torino kentinde 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla miting yapıldı. Sol ve sosyalist hareketlerin öncülüğünde yapılan mitingde Kürdistanlılar da yerini aldı.
Kürdistanlılar, Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırısını ve KDP ihanetini protesto etti.
 Piazza Vittorio’da saat 9.00’da başlayan binlerin yürüyüşü çatışmalı geçti. Kitle devrimci marşlar söylediği esnada polislerin saldırısı gerçekleşti. Saldırıda 4 kişi yaralandı, çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Yürüyüş saat 17.00’da Piazza san Carlo’da sona erdi.

HAMBURG

1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı, Almanya’nın Hamburg kentinde büyük bir coşkuyla kutlandı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte Kürdistanlılar da renkleri ve flamalarıyla yer aldı. Sendikalar, sivil örgütler ve siyasi partilerin yer aldığı yürüyüşte yapılan konuşmalarda sosyalist bir dünyanın mümkün olduğuna vurgu yapılarak, Ukranya ve Kürdistan başta olmak dünyadaki savaşlar kınandı. Osterstrasse’de başlayan yürüyüş, kentin en işlek semti olan Landesbrücke’de yapılan miting ve konuşmalarla sona erdi.

LONDRA

Londra’da 1 Mayıs dolayısıyla bir araya gelen binlerce kişi emek sömürüsüne, yabancı düşmanlığına, savaşa, yoksulluğa  ve kapitalist moderniye karşı haykırdı.  

1 Mayıs Dünya Emekçi Bayramı nedeniyle başkent Londra’da binlerce kişinin katılımı ile yürüyüşü ve miting gerçekleşti. İngiliz sendikaları ve göçmen örgütlerinin çağrısı ile Londra’da binlerce kişi, Karl Marx Kütüphanesi önünde bir araya geldi.  

1 Mayıs kutlamasına işçi ve emekçi sendikalarından anti-faşist ve anti-kapitalistlere, anarşist gruplardan ekoloji örgütleri ve kadın örgütlerine kadar çok sayıda demokratik kitle örgütü üyesi katıldı. Kürtlerin, KCK, YPG ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları ile katıldığı eylemde, açılan pankart ve dövizler de Türk devletinin işgal saldırılarına karşı birlik çağrısı vardı. Kürtler “Kahrolsun TC faşizmi”, “Yaşasın gerilla direnişi”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin jiyan azadî” sloganları ile 1 Mayıs kortejinde yerini aldı.  

İngiltere’de işçilerin sendikal hakları, insan hakları ve enternasyonal mücadele bu yılki Londra 1 Mayıs’ının ana teması oldu. Burada yapılan konuşmalarda, emek sömürüsüne, kapitalizmin yarattığı ekolojik tahribata, savaş ve şiddet ile faşizme karşı ortak mücadele çağrıları yapıldı.  

Ardından kitle kortej halinde Trafalgar meydanına doğru yürüyüşe geçti. Kortejde Halkların Birleşik Devrim Hareketi, Alevi örgütleri, TKP, Partizan, GİK-DER, Day-Mer, Halk Cephesi, SKB ve yöresel dernekler de yer aldı. Yürüyüş boyunca işçi ve emekçi sloganları yankılanırken, enternasyonal marş Ciao Bella ve Rojava devrim şarkıları haykırıldı.

Renkli görüntülerin oluştuğu kortejde, kitle dansları, şarkıları, sloganları, haykırışları ve müzikleri ile dünyanın bütün emekçilerine ve işçilerine ‘birleşin’ çağrısında bulundu.  

Yürüyüş Trafalgar Meydanı’nda son bulurken, meydan da tüm örgütler bayrak ve flamaları ile birlik mesajı verdi. Yapılan konuşmaların ardından kutlamalar, danslar ve halaylar eşliğinde sona erdi.  

LINZ

Avusturya'nın Linz şehrinde HBDH-KBDH ve Linz Halk meclisi ile Avusturya Enternasyonal Hareketinin organizesiyle 1 Mayıs vesilesiyle yürüyüş düzenlendi. Saat 12.00’da bir araya gelen kitle, şehrin işlek meydanı Blommauplatz’ta bir araya geldi. Yapılan konuşmalar ve müzik dinletisi ardından yürüyüşe geçen kitle, yol boyunca enternasyonal marşlar ve sloganlar attı. Özellikle AKP-MHP-KDP’nin ortak başlattıkları işgal saldırıları kınandı. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna konusunda kendisini barışçı biri gibi gösterip Kürdistan’a saldırması ikiyüzlülük olarak değerlendirilip kınandı.  

Organizasyonların hazırladığı ortak bildirinin ardından KCDK-E’ninki de okundu. Yürüyüş Haupt'ta sona ererken uzun süre Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

BRÜKSEL


Belçika’nın başkenti Brüksel’de binlerce kişi, 1 Mayıs işçi Bayramını kutladı.  Kutlamalara Kürt gerillaların direnişi damgasını vurdu.

Sabah saatlerinde bir araya gelen devrimci ve antifaşist gruplar, “ Devrimci 1 Mayıs” sloganıyla bir yürüyüş düzenledi. Binlerce kişinin buluştuğu yürüyüş, Place Morichar’da başladı. Yaklaşık 2 saat kent merkezinde yürüyen yürüyüşçüler sık sık yaşasın 1 Mayıs sloganları attı.

“Yaşasın Devrim” pankartının taşındığı yürüyüşte, bir grup enternasyonalist de ‘ Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarını protesto eden sloganlar atarak, “Bijî gerîla” pankartı taşıdı. Sık sık sloganlarla direniş selamlandı.

Yürüyüş merkezi tren istasyon merkezinde yapılan miting ile son buldu.

BERN

İsviçre’nin Bern Kantonunda yaşayan Kürdistanlılar 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçi Günü kapsamında İsviçreli sendika ve derneklerle birlikte kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Waisenhausplatz önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, KCK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıdı. Almanca Türk devletinin Kürdistan’a yönelik işgallerin kınandığı pankartlar ve afişler taşıyan kitle İsviçre Parlamentosu önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında kitle sık sık “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî Serok Apo”, “Kahrolsun Türk işgalciliği”, “faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. İsviçreli aktivistlerin de destek verdiği sloganlar esnasında hoparlörden Kürtçe marşların açılması dikkat çekti. 

Kitle Parlamento binası önüne ulaştığında her kurum adına kısa açıklamalar yapıldı. Bern’deki Kürdistanlılar adına Kürtçe konuşma yapan KESK Şubeler Platformu eski Başkanı Lami Özgen, Türk devletinin faşist uygulamalarına dikkat çekti. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türk devletinin başta Kürtler olmak üzere tüm muhalif kesimleri sindirmek istediğini kaydeden Özgen, “AİHİM’in Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği karar var. Ancak Türk devleti bir adım atmıyor. Avrupa da bu durum karşısında seyirci kalıyor. Diğer yandan Türkiye zindanları birer işkence haneye dönüştü. İnsanlar öldürülüyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan yıllardır ağır bir tecrit altında tutuluyor. Avrupa yine üzerine düşeni yapmıyor” dedi. 

Türk devletinin Güney Kürdistan’a karşı bir işgal saldırısı başlattığını hatırlatan Özgen şu ifadeleri kullandı: “Biz Ukrayna’da yaşanan savaşa karşıyız. Masum insanların ölmesi ve topraklarından çıkarılması kabul edilemez. Aynı durum Kürdistan’da da yaşanıyor. Erdoğan öncülüğündeki Türk devleti Kürt gerillalarına ve halkına karşı yasaklı silahlar kullanıyor. Köylerini boşaltıyor. Onları göçe zorluyor. Fakat Avrupa bu faşist Erdoğan ile diyalog kuruyor. Ona gereken tepkiyi göstermiyor.” 

Özgen’in Kürtçe konuşması Almancaya çevrilirken eylem gerçekleştirilen konser ile sona erdi.