Avrupa’da Öcalan için eylemler sürüyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın onlarca yıldır tecrit altında tutulduğu İmralı Adası’nda yangın çıktığı haberi ardından protesto eylemleri sürüyor. Avrupa’nın bir çok kentinde yapılan eylemlerde Öcalan ile derhal görüşme talep edildi.

DUİSBURG

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için kent merkezinde bir eylem düzenlendi.

Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM)'nin çağrısıyla saat 18.00’de gerçekleşen eyleme onlarca kişi katıldı.

Mitingde yapılan bir açıklamada, İmralı’da yangın çıktığı haberi ardından Öcalan’a ilişkin kaygıların derinleştiği belirtilerek, “Bizler Öcalan'ın sağlığı ve yaşamından kaygılıyız. Kürt Halkının önder olarak kabul ettiği ve iradem dediği Öcalan'a uygulanan tecridi kabul etmiyor ve derhal kaldırılmasını talep ediyoruz” denildi.

Eylemciler, Türk hükümetini acil bilgi vermeye, Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşmesine imkan tanımaya, Avrupa Konseyi ve CPT’yi de sorumluluklarına sahip çıkarak harekete geçmeye çağırdı.

DÜSSELDORF

Düsseldorf kentinde de aynı amaçla tren garı önünde saat 17.00’de bir eylem yapıldı. 70 dolayında kişinin katıldığı eylemde, Öcalan lehine sloganlar atıldı, uluslararası kurumların sessizliği kınandı. Mitingde, eylemlerin süreceği belirtildi.

BİELEFELD

Bielefeld kentinde de akşam saatlerinde Kürtler ve dostları tren garı önünde bir eylem gerçekleştirdi. Özgür Genç Kadınlar ve Devrimci Gençler Hareketi’nin çağrısıyla yapılan eylemde, Öcalan lehine sloganlar atıldı. Eyleme müdahale eden alman polisi, Öcalan posterlerine el koymak istedi. Eylem, 18.30’da sloganlar eşliğinde son buldu.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentinde Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için spontane bir eylem gerçekleştirildi. Tren garı önündeki eylemde Öcalan ve İmralı’daki üç yoldaşının durumundan duyulan kaygı ifade edilerek, bir an önce görüşme olanağı sağlanması talep edildi. Polis eylemcilerin elindeki bayrakları ve Öcalan posterlerini almak istedi. Ancak eylemciler, bayrakları indirmeyi reddetti.

MANNHEİM

Almanya’nın Mannheim kentinde Kürt Toplum Merkezi ve Ronahi Berivan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla saat 18.00’de tren garı önünde bir miting yapıldı. Eylemciler, Öcalan’dan haber alınana kadar eylem halinde olacaklarını duyurdu. Cumartesi günü Frankfurt’ta saat 14.00’te yapılacak bölge merkezli yürüyüşe çağrı yapıldı.

PARİS

Kürt gençleri Fransa’nın başkenti Paris’te Russia Today (RT) televizyon kanalı lokallerinde sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. Eylemde Öcalan posterleri açılırken Fransızca sloganlar atıldı.

RT kanalında çalışan bir gazeteci ile yapılan görüşmede Öcalan’ın son durumunu anlatan bir dosya verildi. Eylemciler Rus televizyon kanalından Öcalan’ın durumu karşısında sessiz kalmamalarını istedi. Gençler görüşme ardından eylemlerini sonlandırdı.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde aynı amaçla bir yürüyüş düzenlendi. DKTM ve Delal Amed Kadın Komünü tarafından düzenlenen yürüyüş Peyrou Pitot Parkı’nda başladı ve Comedie Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş boyunca hazırlanan bildiriler dağıtıldı. Comedie Meydanında konuşma yapan DKTM Eşbaşkanı Cevat Güneş, dünyanın dört bir yanındaki Kürtlerin Öcalan’ı sahiplenmek için ayakta olduğunu söyledi. Güneş, “Öcalan’dan haber alıncaya kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

LONDRA

Britanya’nın başkenti Londra’da Kürt Halk Meclisi üyelerinin bir araya geldiği Parlamento binası önünde, sık sık, “Biji Serok Apo”, “Terörist Erdoğan terörist devlet”, “Kahrolsun faşizm”, “Lovely Öcalan” şeklinde sloganlar atıldı.

Parlamento önünde bir acıkama yapan Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Nejla Ari, Öcalan’ın tutulduğu İmralı Adası’nda çıkan şaibeli yangına dikkat çekerek, Öcalan ile görüşme imkanının derhal sağlanması istendi. Avrupa kurumlarının derhal harekete geçmesi çağrısında bulunan Ari, tecridin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Ortadoğu’daki savaşı daha da derinleştirdiğine dikkat çekti.

Parlamento binası önündeki eyleme çevredekilerin yoğun ilgisi dikkat çekerken, Öcalan’ın felsefesini anlatan çok sayıda bildiri dağıtıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit altında tutulduğu İmralı adasında çıkan yangın sonrası Öcalan’ın yaşamından ve sağlığından kaygı duyan Kürdistanlılar İsviçre’nin Luzern kentinde bir eylem yaptı.

LÜZERN

İsviçre'nin Lüzern kentinde saat 18:00’de kanton parlementosu önünde düzenlenen eylemde “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü"  yazılı pankart açıldı. Öcalan'ın posterlerini taşıyan eylemciler, Öcalan ile görüşme olanaklarının sağlanması talebini içeren bir bildiri okuyarak eylemlerine son verdi.