Avrupa’da binlerden ‘Leyla’nın talepleri taleplerimizdir’ mesajı

Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek ve Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için düzenlenen açlık grevleri ile Leyla Güven’in ölüm sınırına gelmesine dikkat çekmek için düzenlenen eylemler sürüyor.

DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in açlık grevinin 73’üncü gününde sağlık durumunun giderek ağırlaşması ve ölüm sınırına gelmesine de dikkat çekilen eylemlerde “Leyla Güven’in talepleri, taleplerimizdir” mesajı verildi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde PYD, Freiburg ve Lahr Meclisi öncülüğünde düzenlenen yürüyüş ile Öcalan üzerindeki tecridi kırmak ve Güven’in direnişinin 73’üncü gününde ses olalım mesajı verildi.

Albert Ludwig Universität’da başlayan yürüyüş Bertoldsbrunnen Alte Synagoge Platz’da sona erdi.

Sık sık, sloganların atıldığı eylemde 25-28 Ocak tarihleri arasında yapılacak açlık grevlerine de katılım çağrısı yapıldı.

NÜRNBERG

Nürnberg kentinde de bir yürüyüş ile Leyla Güven’in direnişine dikkat çekildi. Aufseßplatz’da başlayan yürüyüş Lorenskirkhe’de sona erdi.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte sık sık, “Bîjî serok Apo”, “Bê Serok Jîyan nabe”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

Yürüyüşe PYD, Die Linke üyeleri de katılarak mesaj verdi.

KASSEL

Kassel kentinde de Kürdistanlılar bir bilgilendirme standı açtı. Könisplatz’da açılan stant yapılan konuşmalarda Öcalan’ın yıllardır tecrit altında tutulduğuna dikkat çekilerek protesto edildi.

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in direnişinin de sahiplenildiği eylem konuşmalarla sona erdi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de Ciwanên Şoreşger öncülüğünde bir eylem düzenlendi. Hamburg HBF önünde başlayan yürüyüş Rathaus’ta bir mitingle sona erdi.

Leyla Güven’in sağlık durumuna da dikkat çekilen eylemde sık sık, “Katil Erdoğan”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları atıldı.

Eylem bildirinin okunması ve Rathaus yetkililerine dosya verilmesi ardından sonra erdi.

TORONTO

Kanada’nın Toronto kentinde açlık grevleri ile dayanışma ve Güven’in sağlığının giderek ağırlaşmasına dikkat çekmek amacıyla bir eylem düzenlendi.

Dundas&Yonge’de bir araya gelen Kürtler, Güven’in başlattığı ve kısa zamanda yayılan açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Leyla Güven’in durumuna dikkat çekmek ve Türk devletinin Efrin’e yönelik düzenlediği işgal saldırılarının yıl dönümünü protesto etmek amacıyla bir eylem düzenlendi.

“Öcalan’a özgürlük”, “Leyla Güven’in talebi talebimizdir”, “Terörist Türkiye”, “Katil Erdoğan” sloganlarının atıldığı yürüyüş sonrasında ise bir miting yapıldı.

Öcalan üzerindeki tecrit kırılana kadar mücadelenin en üst düzeyde sürdürüleceği mesajı verilen eylemde Efrin’in işgalci Türk devletinden temizlenip özgürleştirileceği belirtildi.

Miting, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

LEIPZIG

Almanya’nın Leipzig kentinde de bir eylem ile Leyla Güven’in taleplerinin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla hazırlanan bildirinin de okunduğu eylemde yaklaşık iki saat sürdü.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de Leyla Güven’in direnişi selamlandı.

Sendlingertorplatz’da akşam saatlerinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla ve Leyla Güven ile dayanışmak için eylem yaptı.

Eyleme, PYD Münih, Kürt Toplum Meclisi ve SARA- Kadın Komun, bileşenlerinin yanı sıra onlarca Kürdistanlı ve dostları katıldı.

Eylemde Kürt toplum meclisi adına bir konuşma yapan Azad Bingöl, Güven’in açlık grevinin artık kritik aşamayı aştığını belirtti. Avrupa devletlerinin çıkarları doğrultusunda suskunluğunun anlaşılır olmadığını da söyleyen Bingöl, bir an önce harekete geçilmesi gerektiği vurgulandı.

PYD ve MLPD adına da konuşmaların yapılması ardından sloganlarla eylem sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de yaklaşık 2 bin kişi eylemdeydi.

Lautensch Lagerstraße'de bir araya gelen kitle, 3 kilometre yürüdükten sonra Türk konsolosluğu önünde bir eylem düzenledi.

Sık sık, “Biji Serok Apo”, “Bê Serok jiyan na be”, “İmralı tecridi kırılsın”, “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları atıldı.

On metrelik Kürdistan bayrağını açan Jinên Ciwanên Azad ve Tevgera Şoreşgeren Azad Stuttgart “İmralı tecridi kırılsın” şiarıyla Türk konsolosluğun önüne kadar yürüdü.

Türk konsolosluğun önünde oturma eylemi yapan kitle bir müddet burada AKP ve Türk faşizminin Türkiye’deki baskı ve ağırlaşan İmralı tecridini protesto etti. İki genci gözaltına alan polis, kitlenin eyleminde ısrar etmesi ile gençleri serbest bıraktı.

Kitle sloganlarla eylemini sonlandırırken Jinên Ciwanên Azad ve Tevgera Şoreşgeren Azad üyeleri da bazı merkezi caddelerde gruplar halinde sloganlar atarak Leyla Güven’in açlık grevinde 73. gününde olmasına dikkat çekerek, duyarlılık çağrısı yaptı.

TORİNO

İtalya’nın Torino kentinde de açlık grevlerinde gelinen aşamaya dikkat çekmek amacıyla bir eylem düzenlendi. İtalyanların da yoğun katıldığı eylem Via Accademia’da başladı ve Via Piazza Castello’da sona erdi.

İtalyan sol, sosyalist ve devrimci örgütlerin de organizasyonunda yer aldığı eylemde YPG saflarında yer alan enternasyonalist devrimcilerin İtalyan devleti tarafından toplum içerisinde rencide edilip karalanması da kınandı.

Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek ve Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile 73 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in ölüm sınırına geldiği de belirtilen eylemde, bir an önce Güven’in taleplerinin yerine getirilmesi gerektiği dile geldi.

Konuşmaların yapıldığı eylemde bildiriler de dağıtıldı.

Eylem, “Bîjî Serok Apo”, “Be Serok jîyan na be”, “Libero per Öcalan”, “Leyla yaşamımızdır”, sloganları ile sona erdi.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da da Britanya Demokratik Güç Birliği tarafından düzenlenen bir eylem ile açlık grevleri direnişlerine dikkat çekildi.

Britanya Demokratik Güç Birliği’nin çağrısıyla Trafalgar Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi Leyla Güven, İmam Şiş ve Nasır Yağız’ın fotoğraflarını taşıdı.

Kitle, “Tecride son, politik tutsaklara özgürlük”, “Öcalan’a özgürlük”, “Açlık grevi eylemcilerine destek” ve “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak için yürüyoruz” yazılı pankart taşıdı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Leyla Güven’in sağlık durumunun kritik bir noktaya geldiği, bu andan itibaren geçen her saatin hayati önemde olduğu ifade edilirken, açlık grevi gerekçesi olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin biran önce kaldırılması çağrısı yapıldı.

Yapılan konuşmalardan sonra başbakanlık ve parlamento binasına doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca Türk devleti karşıtı sloganlar atıldı. Başbakanlık binası önünde kitle kısa bir süre oturma eylemi yaptı. Parlamento binasına varan kitle, orada bulunan yoğun kavşağını kısa bir süreliğine araç trafiğine kapattı.

Parlamento meydanında bir süre daha devam eden eylem sona erdirildi.

LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde de bir yürüyüş ve miting düzenlendi.

Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde Riponne Meydanı’nda 500’ü aşkın Kürdistanlı sloganlarla yürüyüşe geçti. Uchi’de Lozan Antlaşması’nın yapıldığı binanın önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi.

“Tecride karşı şimdi başkaldırma zamanı” pankartı, Öcalan posterleri ile PKK bayraklarının taşındığı 2 saat boyunca süren eylemde “Leyla Güven onurumuzdur”, “Zindanlara özgürlük”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Uchi’de gerçekleştirilen mitingle CDK İsviçre adına Salih Sağlam ile Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda “Güven’in talebi tüm Kürt halkının talebidir, Güven’in talepleri karşılanıncaya kadar biz Kürdistanlılar olarak kesintisiz eylemlerle her gün alanlarda olmaya devam edeceğiz” denildi.

Bildirilerin okunmasının ardından eylem “Biji Serok Apo”, “Be Serok Jiyan na be” sloganlarıyla sonlandırıldı.

ZÜRİH

DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in 73 gündür süren açlık grevinde ölüm sınırına gelmiş olmasına rağmen taleplerinin yerine getirilmemesi Zürih’te düzenlenen eylemle protesto edildi.

İsviçre’nin Zürih kentinde ise enternasyonalist kadınların bir araya geldiği Haziran ayında İsviçre geneli yapılacak olan ‘Kadın Grevi’ için Helvetiaplatz’da bir yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde açlık grevinin 74. gününde Leyla Güven’in taleplerinin kabul edilmesi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ki tecridin bir an önce kaldırılması çağrısı yapıldı.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde de Kürdistanlılar, Güven’in direnişine ve açlık grevinde ölüm sınırına gelmesine dikkat çekmek amacıyla bir eylem yaptı.

Berlinerplatz’ta başlayan eyleme çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Yaklaşık yarım saat süren sivil itaatsizlik eyleminde bildiri okundu ve “Biji berxwedana zinadana”, “Biji Serok Apo”, “Biji Leyla Güven” sloganları ile sona erdi.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da bir eylem ile DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in direnişine dikkat çekmek amacıyla bir eylem düzenlendi.

Vesterbros Torv’da toplanan yüzlerce kişi, Rådhuspladsen’a kadar yürüdü.

“Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Önder Apo’yu özgürleştirelim” sloganı ile düzenlenen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde DKTM adına Saime Bilen bir konuşma yaptı.

Bilen, Güven’in direnişini selamlarken, Erdoğan’ın Ortadoğu’da bir kolonileşme planının Kürt kadınlarının ve özgürlük hareketinin direnişi ile, mücadelesiyle bertaraf edildiğine dikkat çekti.

Mitingde Demos Anti Faşist grubundan Tove Jensen, Sosyalist Halk Partisi üyesi ve AP milletvekili adayı Peter Westermann, Rojava Alliance adına Anne Dalum ve Kırmızı-Yeşil Birlik Partisi’nden İbrahim Benli birer konuşma yaptı.

Miting, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Leyla” sloganlarıyla sona erdi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde Hauptplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan mutlak tecride karşı ve Leyla Güven için miting düzenledi.

Tecride ve Leyla Güven’in açlık grevi eylemine yönelik pankart ve dövizlerin taşındığı etkinlikte bildiriler de dağıtıldı.

Leyla Güven’in gönderdiği mektubun da okunduğu mitingde Avusturya Demokratik Kürt Toplum Meclisi Eş Başkanı Halis Sever bir konuşma yaptı.

Açlık grevleri direnişçilerini selamlayan Sever, Güven’in direnişinin onurlu bir mücadele olduğunu, buna karşı Avrupa devletlerinin sessizliğinin kabul edilmeyeceğini de sözlerine ekledi. Kürt halkının mücadelesine sahip çıkmaya devam edeceğini de söyledi.

Miting konuşmadan sonra sloganlarla sona erdi.

KÖLN

Almanya’nın Köln kentinde Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde yüzlerce kişi 74 gündür açlık grevin de olan Leyla Güven şahsında açlık grevine desteklemek amacıyla bir eylem düzenlendi. Polisin yürüyüşe engel olma girişimine rağmen, kitle mitinge devam etti. Sık sık, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan”, “Jin, jiyan azadi”, “Biji Serok Apo” ve “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganlarını attı.