Avrupa'da gasba karşı ‘Demokrasi Platformu’ kuruldu-YENİLENDİ

Türk devletinin HDP’li üç büyükşehir belediyesini gasp etmesine tepki olarak Avrupa’da yeni bir direniş platformu oluşturuldu. Demokrasi Platformu, acil harekete geçme çağrısında bulundu ve eylem takvimini açıkladı.

Avrupa’daki Türkiye ve Kürdistanlı kurumlar, HDP'li belediyelerin gaspına karşı birlikte mücadele vermek amacıyla, Demokrasi Platformu adıyla yeni bir birlikteliğin ilk adımını attı.

Amed, Van ve Mardin'de HDP'li büyükşehir belediyelerinin AKP-MHP faşizmi tarafından gaspına karşı gelişen tepkiler büyüyor.

Bu amaçla Avrupa’da yaşayan göçmenler ve politik sürgün olarak bulunan Türkiye ve Kürdistanlı kurum temsilcileri, Almanya’nın başkenti Berlin’de acil durum değerlendirmesi yapmak ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla bir toplantı düzenledi.

KATILIMCILAR

Civaka Kurdistaniyên Azad (Özgür Kürdistanlılar Topluluğu) Derneği'ndeki toplantıya 40’ı aşkın temsilci ve kişi katıldı. Bunlar arasında yer alanlardan bazıları şöyle: KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, KOM-MED Eşaşkanı Tahir Köçer, HDP Almanya Temsilcisi Faysal Sarıyıldız, eski HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp, AVEG-KON Temsilcisi Baki Selçuk, HDK Berlin Brandenburg adına Seher Yeter, Avrupa Süryaniler Birliği adına Aziz Gergin, ATİK adına Süleyman Gürcan, ATİF adına Mehmet Ali, DİDF'ten Kamer Aslan, Berlin Brandenburg Kürt Cemaati Başkanı Hüseyin Taşan, KKP’den Serhat Çetinkaya, SYKP, ADHK’dan Erhan Yılmaz, AGEB’den Ali Bulut.

'SESSİZ KALMA, AYAĞA KALK!'

Toplantıda, AKP-MHP faşizminin gaspı ve direnen halka uyguladığı devlet terörü etraflıca tartışıldı. Başını Kürt analarının çektiği direniş selamlandı ve Avrupa’daki eylem ve mücadeleyi koordine etmesi amacıyla bir Demokrasi Platformu oluşturuldu. 40’ı aşkın kurumun içinde yer alacağı Demokrasi Platformu, geçici olarak seçilen 3 kişilik bir sekretarya tarafından yönetilecek.

Toplantıda, "Faşizme karşı sessiz kalma, ayağa kalk" çağrısında bulunulurken, özetler şu konuşmalar yapıldı:

Yüksel Koç:

"Onur ve vicdan sahibi olan, demokrat olan, diktatör Erdoğan’dan ve faşizmden kurtulmak isteyen, kadın hakları savunucusu, barış savunucusu bütün kesimler, Aleviler, Êzidîler, Hıristyanlar, Asuri, Ermeni, Müslümanlar; kısacası bizim coğrafyamızda yaşayan ve bu zulümle karşı karşıya kalan tüm kesimlere sesleniyoruz; gelin, birleşelim. AKP-MHP faşizmi herkesin başına bela olmuştur. Bu beladan çok rahatlıkla kurtulabiliriz. Gördük ki birleşip direndiğimizde kazanıyoruz."

Ali Bulut:

"Başta Kürt ulusu ve kazanımları olmak üzere tüm Türkiye’deki işçi sınıfı ve emekçilerine yönelik, bütün farklılıklara yönelik bir saldırıdır. Dolayısıyla bu saldırılara karşı da faşizme karşı olan herkesin birlikte mücadelesi son derce önemlidir."

Faysal Sarıyıldız:

"24 Haziran’da İstanbul’da bu ruh nasıl kazandıysa, tekrar bu ruhun oluşturulması durumunda faşizmin yıkılması mümkün. Erdoğan bu kadar açık bir cüretle topluma karşı faşizm uyguluyorsa, Avrupa’nın sağladığı destek sayesindedir. Erdoğan’ın en hoyratça saldırılarına bile sadece utangaç bir tarzda eleştirmeye çalıştılar."

Serhat Çetinkaya:

"AKP rejimi, Türkiye’nin büyük şehirlerini kaybetmiş olmasının tüm rövanşını Kürdistan’dan almak istedi. Sadece Kuzey Kürdistan’da değil Güney’de de ilerlemeye çalışıyor. Bu aşamadan sonra diğer kesimlere de ciddi bir yönelme olacaktır."

EYLEM PLANLAMASI

Demokrasi Platformu’nun eylem ve etkinlik planlamasında öne çıkan başlıklar şöyle:

"Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun 23 Ağustos Cuma günü Türk konsoloslukları önüne siyah çelenk bırakma eylemine katılım sağlanacaktır.

24 Ağustos’ta KCDK-E’nin planladığı kayyumları protesto eylemleri tüm yerel alanlarda ortaklaştırılacaktır.

24 Ağustos’ta Dresden’de yapılacak olan antifaşist gösterinin organizasyonu ile iletişime geçilecek ve konuşma alınabilirse, kayyum saldırısı teşhir edilecektir.

Şu anda yürütülen Darbeye Karşı Direniş hashtag eylemi sahiplenilecek ve tüm katılımcılar tarafından yaygınlaştırılacaktır.

27 Ağustos Salı günü uluslararası kamuoyuna yönelik farklı dillerde bir hashtag eylemi yapılacaktır. Sosyal medya grubuna katkı sunmak isteyenler gruba katılım sağlayabilirler.

Her hafta Çarşamba günü farklı kurum veya politikacıları hedefleyen hashtag eylemi yapılacaktır. Bu kurum veya kişilerin sayfalarına yoğun bir şekilde talepler iletilecektir.

26-27-28 Ağustos tarihlerinde merkezi yerlerde çadır eylemleri yapılacaktır. Çadırlar Amed, Mardin ve Van’ı tanıtan içerikte olacaktır.

29 Ağustos’ta alanlarda belediyelerin etrafında ve Brüksel’de AP etrafında zincir eylemleri yapılması. Yerel alanlarda platform bileşenleri bir araya gelerek kendi özgünlüklerine göre planlayacaktır.

HDP’nin farklı dillerde çıkan bildirisi eylemlerde dağıtılacaktır.

27 ve 28 Ağustos tarihlerinde her alanda belediyelerle görüşmeler yapılacak ve kayyumlara karşı açıklama yapmaları istenecek.

Avrupa Komisyonu (AK) önünde Strasbourg’da 4-5-6 Eylül tarihlerinde 2 günlük oturma eylemi yapılacaktır. Parlamento programı öğrenilerek tarihler netleştirilecektir. Bu eyleme sürgündeki vekiller, belediye başkanları ve kurum temsilcileri katılacaktır. Eylem esnasında heyetler oluşacak ve AK’daki mercilerle görüşmeler yapacaktır. Başlangıcı bir basın açıklaması ile olacaktır.

1 Eylül’de bütün ülkelerdeki eylemlere faşizmi ve kayyum saldırısını teşhir eden görsellerle katılım sağlanacaktır.

TJK-E’nin 7 Eylül’de başlatacağı kampanyanın ortaklaştırılması için kadın örgütleriyle görüşmeler yapılacaktır.

Eylül’ün ikinci haftasında Kürtçe ve Türkçe ayrı ayrı TV programları yapılacaktır.

Kürdistan’da yapılacak 1 Eylül eylemlerine güçlü bir heyet gönderilmesi için her kurum kendi ilişkileriyle görüşecektir. Heyetin koordinasyonu HDP Almanya üzerinden yapılacaktır.

Avrupa Parlamentosu ve ülke parlamentolarındaki siyasetçilerden oluşacak bir heyetin Amed, Van ve Mardin belediye başkanlarını ziyaret etmesinin sağlanması, Demokrasi Platformu’nun yerel alanlarda da kurulması.

Londra, İsviçre gibi kimi alanlarda oluşmuş olan Demokratik Güç Birliği gibi platformlar, alanlarında çalışmalarını sürdüreceklerdir."