Avrupa’da işgale karşı öfke eylemleri-YENİLENDİ-I

Türk devletinin 17 Nisan günü Güney Kürdistan’da PKK’ye karşı KDP işbirliğinde başlattığı işgal saldırıları, bugün de Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik günlerdir devam eden işgal saldırılarına karşı Avrupa kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar, tepkilerini dile getirmeyi sürdürüyor.

Avrupa’nın çeşitli kentlerinde eş zamanlı olarak protesto eylemleri düzenleniyor. İsviçre’nin Luzern, almanya’nın Bremen ve Fransa’nın Strasbourg kentinde eylemler yapılan eylemlerle KDP işbirliğiyle geliştirilen soykırım saldırıları protesto edildi.

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentinde merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları düzenledikleri eylemle, Türk devletinin katliam saldırılarını protesto etti.

Burada söz alan Luzern Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ercan Güneş, saldırılar sonlandırılmadığı sürece işgalci ve katliamcı Türk devletinin ihanetçi güçlerle ortaklılığını teşhir etmeyi sürdüreceklerini söyledi. 

Gerilla mücadelesine vurgu yapan Güneş sözlerini şöyle sürdürdü:  "Kürt halkı ve çocukları bugün katliam tehdidi altında direniş sergiliyor. Bizim bu direnişe sokağa taşıyarak sahip çıkmamız gerekir. Drenişe tam anlamıyla sahip çıktığımız gün katliamcı güçler ve ortakları yenilmeye mahkum olacaktır." 

Yapılan konuşma sonrası halk, oturma eylemine geçti. Yarım saat süren oturma eylemi boyunca, atılan sloganlarla gerilla direnişi sahiplenildi. Almanca bildirilerin okunmasıyla devam eden eylem, yarın Basel’de düzenlenecek kitlesel yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

BREMEN

Gerilla mücadelesinin sahiplenildiği kentlerden biri de Bremen kenti oldu. Komela Bratî öncülüğünde bir araya gelen Bremen ve Oldenburg’dan onlarca Kürt, hem Türk devletinin KDP işbirliğinde PKK’ye karşı saldırılarını hem de Türk devletinin zindanlarda tutsaklara yönelik geliştirdiği sistematik işkenceyi protesto etti.

Alman sol örgütlerinin de katıldığı eylemde, işgalin derhal sonlandırılıp KDP’nin de işbirliğinden vazgeçmesi için çağrılar yapıldı. 

Eylemde konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, bu savaşın bir topyekun bir savaş olduğunu ve dört parça Kürdistan’da askeri ve siyasi olarak Kürt özgürlük hareketini tasfiye amacını taşıdığını söylerek şöyle devam etti: “Bu savaşta işgalci Türk devleti her türlü yöntemi kullanıyor. Rojava’da ÖSO çetelerini, Bakur’da her türlü tekniği kullanıyor. Esir aldığı tutsaklara işkence yapıyor. Yetmiyor, siyasi çalışmaları engellemek için siyasi kırım operasyonları yapıyor. Yanına kendine Kürt diye Güney Hükümetini alıp saldırıyor. Güney hükümeti Türk devletinin işgalinde bir aparat olmamalı. Kürtler her şeyin farkında.  Güney hükümeti tarafsız kalsın. Kürdistan toprakları bütün Kürtlerin toprağıdır. Kimsenin tapulu malı değil. Kimse hiçbir Kürt’e oradan çık diyemez. Güney hükümeti geleceğini  faşist AKP’nin geleceğine bağlayarak hata ediyor. Onlar kaybedecek, Kürt özgürlük hareketi kazanacak. Bijî berxwedana gerîla “dedi. 

Eylem daha sonra atılan “Bijî berxwedana gerîla”, “Diktatör Erdoğan” sloganlarıyla sona erdi. 

STRASBOURG

Strasbourg‘da bir araya gelen TCŞ ve TekoJIN aktivisti gençler şehirde bulunan Arte TV televizyon binasında sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.

Saat 17.00 sularında televizyon binasına giren eylemciler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan‘ın posterlerinin yanı sıra Fransızca „Savaşa ve ihanete hayır“ içerikli pankartlar açtılar. Televizyona bir dosya sunmak isteyen eylemciler, güvenlik güçlerinin yoğun baskılarına rağmen eylem alanını terk etmediler.

Gençlerin kararlı ve istikrarlı duruşu sonucu eylemcilerin taleplerini dinlemeye gelen televizyon koordinatörü dosyayı alırken, Türkiye devletinin savaş suçlarını işleyen bir haber dosyası yapacaklarını belirtti. Gençler, faşist Türk devleti ve KDP‘nin ihanet işbirliğini teşhir etmek ve Kürdistan‘a yönelik işgal ve soykırım savaşları son bulana kadar alanlarda olacaklarını vurguladı.

KREFELD

Almanya’nın Krefeld kentinde işgal ve ihanete karşı eylem yapıldı. Bir grup Türk faşisti, eylemcileri provoke etmek istedi. Eylemciler, buna karşı “Faşistler nerede, Apocular her yerde”, “Bijî gerîla” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı.

Yarın saat 14.00’da Düsseldorf DGB Haus önünde yapılacak merkezi eyleme katılım çağrısı yapan kitle, “İşgal ve ihanet çetesinin saldırıları devam ettiği müddetçe eylemlerimiz radikalleşerek devam edecektir” vurgusu yaptı.
TORINO

İtalya'nın Torino kenti Piazza Castello meydanında KDP’nin ihaneti ile Türk devletinin Zap ve Avaşîn alanlarına yönelik saldırısı protesto edildi. Kürdistan halkı ve dostları ile yapılan protesto eyleminde Askatasuna kurumu ve Manituana grupları ile birlikte yapılan konuşmalarla işgal saldırıları kınandı. .
“Faşist Erdoğan”, “Faşist Barzani”, “Kahrolsun ihanet”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

MARSİLYA

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) üyeleri, Fransa’nın Marsilya kenti Belle De Mai Meydanı’nda bir yürüyüş gerçekleştirdi.

“İhanete son” yazılı pankart ve PKK ile üzerinde Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının basılı olduğu flamalar taşıyan gençler, okudukları marşlar ve attıkları sloganlarla ihanete ve işgale karşı haykırdı.

Gençler acil eylemsellik çağrısı yaparak her yerde başkaldırılması gerektiğini vurgularken eylemlerini “Terrorist Erdoğan” ve “Bimre xiyanet” sloganları ile sonlandırdı.